Блог на група експериментатори

Тукума – екологично гориво и богата грижа за кожата

Тукума (Astrocaryum vulgare) е тропическа палма, която вирее в Бразилия, простирайки се до Френска Гвиана и Суринам. Цени се основно заради ядивните си плодове, които освен това се използват за добиване на биогориво. Плодът е с размерите на кокоше яйце. Кората, както и пулпата са жълто-оранжеви – със сладникав вкус и аромат, напомнящ кайсии. Самата ядка, от своя страна, също съдържа ядлива плътна бяла паста. Възрастното дърво ражда до 50 кг плод годишно, което дава 2.5 кг масло от пулпа и 1.5 кг масло от ядка.

Оригинални приложения
Амазонските племена имали обичай да правят черни пръстени от костилките на плода. През 19 век те замествали халките за местните, които не можели да си позволят да се венчаят със златни пръстени. Днес такива пръстени носят католическите мисионери като символ на солидарност с бедните и като призив за борбата за равенство, социална справедливост и човешки права. Вкусните плодове тукума се консумират от южноамериканците добре узрели, обикновено под формата на сок, който заради ферментационния процес наричат „вино от тукума“. Оранжевите плодчета са едни от най-богатите известни източници на бета-каротен (52 mg в 100 g).

Два вида масло
От тукума може да се извлекат два вида масло – от ядката и от пулпата. Те са с различни профили и съответно подходящи за различни цели. Маслото от пулпата съдържа много малко наситени мастни киселини (25%), докато при ядковото този процент достига 87%. Маслото от пулпата принадлежи към олеино-линолеиновата група мазнини, която е характерна за маслата с растителен произход и е подходяща предимно за готвене, пържене и сурови рецепти. Ядковото масло е по-близко като композиция до кокосовото масло, което го прави по-подходящо за козметични цели. В настоящата статия ще разгледаме и двете, но ще се съсредоточим върху по-универсалното ядково масло от тукума.

Маслото от пулпата
То е течно (втвърдява се при по-ниски температури), с червеникаво кафяв цвят и сладко-землиста миризма. Богато на омега 3, 6 и 9, то е много плътно и мазно. Заради наситения му цвят и бавната попивателна способност, се препоръчва смесено с друго, по-леко базово масло. Тъй като действа като инхибитор на синтеза на меланин, може да повлия добре пигментните петна и да донесе облекчение след слънчево изгаряне. Подходящо е като добавка във формули за много суха и зряла кожа, като грижа за след слънце, както и под формата на маслена баня за тънка и изтощена коса.

Ядковото масло: Миризма, текстура и свойства
Маслото e с бежов до светло-кафяв цвят, със сладък аромат на кафе и какао и принадлежи към групата на полу-твърдите масла – топи се веднага при контакт с кожата. По качества наподобява и друго популярно амазонско масло – мурумуру, тъй като ботанически принадлежат към едно семейство. За разлика от него, тукума не носи неговата восъко-подобна консистенция, а стои по-кремообразно. Има естествен блясък, който придава сияйност на сухата кожа и облекчава раздразнената, без да оставя мазни следи или да запушва порите. Има ясно изразен високоовлажняващ, омекотяващ и успокояващ ефект. Богато масло е и обикновено малко количество доставя желания ефект.

Ядковото масло: Как действа?
Високото съдържание на полифеноли подпомага да се „заключи“ влагата в кожата и да се съхрани еластичността й. Съдържанието на мастни киселини държи нивата на влага стабилни, и придава мекота и блясък на косата. Богатото съдържание на бетакаротени (прекурсор на витамин А) го прави подходящо за поддържане на здрав скалп, за стимулиране на растежа на косата и цялостно заздравяване. Действа благотворно на всяка коса, която има нужда от подхранване, която е изтощена или с по-тънък, късащ се косъм.

Ядковото масло: идеи за ползване
Самостоятелно, след душ, когато порите са добре отворени – за хидратиране на лицето и тялото. След измиване на косата – като балсам без отмиване, нанесен в краищата или за укротяване на хвърчащи косъмчета.
Заради свойствата му на емулгатор, маслото от тукума може да бъде много полезен компонент в различни видове козметични смеси. Придава плъзгащ се ефект на домашните дезодоранти, може да се прибави като подсилваща съставка в шампоаните, овлажняваща – в сапуните, скрабовете за тяло и кремовете за след слънце. Подходящ е също във формули за балсами за устни.

Източници:
https://www.sherrayorganiccosmetics.com/ingredients/tucuma-butter/
https://en.wikipedia.org/wiki/Astrocaryum_vulgare
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Astrocaryum+vulgare
http://www.palmpedia.net/wiki/Astrocaryum_vulgare
http://www.tropilab.com/awarra.html
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/11358120109487654
https://www.naturallycurly.com/curlreading/curl-products/how-to-use-tucuma-butter-for-natural-slip-and-shine/
https://www.youtube.com/watch?v=lqyM2isvI9Q&t=90s
Guyana’s fruits: The Awarra Palm Fruit

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

Подобни статии

Оставете коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.