Блог на група експериментатори
Търсене

Пет стилни начина да използваш повторно „сивата вода”

 

Повторното използване на водата е доста спорен и пораждащ съмнения въпрос. Според някои „сивата вода” от домашната работа като миене на чинии, пране и къпане е прекалено добра, за да отиде в канала. Противниците на това твърдение пък казват, че мирише и настояват за по-задълбочени изследвания на „сивата вода” върху здравето на човека. Тъй като законите по отношение на „сивата вода” са различни във всяка община, поставянето на подобна система може да е незаконно във вашия град. Въпреки това, според проучване за „сивата вода”, проведено от Асоциацията на Сапуните и Перилните Препарати, 3.9% от домакинствата в Калифорния и 7% в САЩ, легално или не запазват част от отпадните си води. Поради тази причина идеите на проектантите все повече се насочват към канализацията. Ето няколко системи, които ще ви помогнат да отмиете всичките си грижи, свързaни със „сивата вода”

Мивката на Южнокорейския проектант Янг Усеок, елегантно се оттича в тоалетната. „Сивата вода” в казанчето на тоалетната е смесено 50/50 с чиста вода от отделен източник, така системата остава чиста.

Водата от душа е по-изобилна и „по-сива” в сравнение с тази от мивката. Австралийкста студентка Алисън Норкот, проектирала система, която съхранява „сивата вода” от душа в резервоар в стената, преди тя да се изтече в канала. За да се ибегне развитието на микроорганизми, резервоарът се изпразва всеки ден. Системата се съзтезава за наградата Джеймс Дайсън 2009.

 

Системата Sloan AQUIS се скрива под мивката, въобще не се забелязва и пасва на вече съществуващата водопроводна инсталация. Системата филтрира мръсната вода от мивката и я съхранява в резервоар, впоследствие тя се използва за пускане на водата в тоалетната. Едно домакинство от 2-ма души може да спести 5,000 галона вода на година, използвайки AQUIS.


Най-простата хитринка, с която водата от мивката може да се използва за тоалетната, може би е тази подвижна мивка, която едновременно е и похлупак на казанчето на тоалетната. Системата SinkPositive е обвързана с цикъла на пълнене на казанчето: Системата отклонява вода от входната тръба към вентил, който впоследстие я влива в тоалетното казанче. Струята може да не е много голяма, но става да си изплакнеш ръцете.

 

Ако миенето на чинии във ваната ви допада, то прането в клозета може също да ви грабне. Тази идея за пералня и тоалетна на турския проектант Севин Коскун, спестява място и едновременно с това използва „сивата вода” от мръсните дрехи, за казанчето на тоалетната.

Източник: http://www.fastcompany.com/

Превод: Яна

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *