Блог на група експериментатори
Търсене

Какво ни гарантират био сертификатите?

Какво всъщност означава „био“?

Консуматорския начин на живот, който водим през последните десетилетия промени драстично производството, преработката и предлагането на суровините и крайните продукти. Станахме свидетели как класическите начини на производство отстъпиха място на високите технологии, които се оказаха много по-евтини и по-скоростни на фона на растящото търсене.Скоро след това, дефектите на високите технологии започнаха да излизат наяве и днес все повече хора осъзнават, че трябва да престанат да консумират „технологични“ продукти. Днес тенденцията е за връщане към изпитаното, натуралното, не-подобреното. С това възникнаха понятия като „биологичен“, „органичен“ и „екологичен продукт“, зад които не стои нищо друго, а обозначаване на това, което до преди 100 години е било просто „храна“, „крем за лице“ или „дреха“.

Биологичното земеделие включва производство на земеделски суровини, специфичната им преработка в биологични крайни продукти и тяхната реализация на пазара. То изключва употребата на минерални торове, синтетични препарати за защита, антибиотици, хормони, регулатори на растежа. Биологичното животновъдство се стреми към използване на животни, адаптивни към местните условия, доближаването до естествения им начин на живот, без стрес и в добро здарвословно състояние, достатъчно пространство и доброкачествена храна. При биологичните крайни продукти е забранено използването на добавки като консерванти, оцветители, овкусители и синтетични аромати; забранени са помощните вещества при преработката, както и генетично модифицираните организми и техните производни.

Добре, но на пазара се предлагат толкова много продукти, чиито етикети подвеждат потребителите, че са произведени по биологичен начин. Тогава как да бъдем сигурни?
Единствено за продукти, които притежават био сертификат може да се гарантира, че имат биологичен произход.

Съществуват няколко международни и регионални организации, които извършват такава сертификация като критериите им за качество не се различават особено, но всички се позовават на Регламента на ЕС за биологичното земеделие .

Това е логото „Биологично земеделие“ на ЕС.То е гарант за доверието на потребителите относно произхода и качествата на биологичните храни и напитки и за това, че присъствието му върху даден продукт гарантира прилагането на разпоредбите на ЕС за биологично земеделие.
Докато в момента фирмите от сектора на биологичното земеделие могат да избират дали да означават своите продукти с логото на ЕС, то от 1-ви Юли 2010 г. това става задължително. Употребата на логото позволява на потребителите от държавите-членки да разпознаят лесно биологичните продукти, без значение от произхода им.

Една от най-известните и авторитетни организации е британската Soil Association, създадена през 1946 г. като неправителствена, благотворителна и независима от дарения организация. Тя сертифицира суровини и продукти с органичен приозход и обхваща на практика всички категории органична продукция: храни и напитки; здравословни и разкрасяващи продукти; текстил; аква култури; продукти от животновъдството и дървообработка. Също така има стандарт за „етична търговия“, касаещ производителите на органични продукти.
Органичните продукти, сертифицирани от Soil Association трябва да съдържат минимум 95% органични съставки. Тези продукти, които имат между 70 и 95% съдържание на органик съставки, се обозначават като „направени с органични съставки“.

Козметика с това лого: Skin Blossom – Англия, Yes Lubricants-Англия, Balm Balm-Англия, Bentley Organic-Англия, Essential Care и др.

Друга известна организация е американската USDA(United States Department of Agriculture) – Департамента по Земеделие на Съединените Щати, правителствена организация с нестопанска цел. Изискванията на USDA се прилагат върху суровини, свежи и преработени продукти, които съдържат органични земеделски съставки. Като „organic“ или „100% органичен продукт“ се сертифицират продукти, които съдържат изцяло съставки и помощни вещества от биологично земеделие, като изключение правят водата и солта. Крайни продукти, които съдържат поне 70% органични съставки се обозначават като „направени с органични съставки“. Продукти, които съдържат под 70% съставки от органичен произход не могат да се обозначават като „organic“. На такива продукти се отбелязва конкретната съставка от органичен произход.
Продуктите с USDA сертификат в дрогерия I FEEL GOOD и Зоя.БГ e козметика на Alteya Organics- България.

С особен авторитет се ползва и френскияECOCERT, контролен и сертифициращ орган. Обект на сертификация са хранитени и нехранителни суровини и крайни продукти: храни и напитки, козметика, екологични детергенти, парфюми, текстил. Ecocert има и стандарт за fair trade, с който се контролират производителите и доставчиците на органични продукти. Според стандартите на ECOCERT, органичните съставки в един продукт трябва да бъдат отбелязани в INCI състава със звесдичка (*), която е препратка към изречението „съставки, добити чрез Органично Земеделие“. На етикета трябва да бъде отбелязан точния процент на всички органични съставки в продукта. Името на продукта не може да съдържа думата „organic“, ако съставките му не са на 100% от органично земеделие, но пък може да се изпише, например „душ гел с органична лавандула“, ако екстрактът е органичен.
Козметиката в България с това лого: Alva – Германия, Cattier-Франция, Utrekram-Дания , Plante System-Италия, Marius Fabre-Франция  и други притежават ECOCERT сертификат.

COSMEBIO касае само органичната козметика, в т.ч. козметичните суровини. Cosmebio е сдружение на френски козметични производители (над 200). Неговите изисквания за надпис „organic“ в името на продукта са той да съдържа минимум 95% натурални съставки, добити чрез органично земеделие или от диви растения. Допуска се използването на минимални, дори незначителни количества синтетични съставки, които трябва да отговарят на много стриктен позитивен списък, изключвайки такива като PEG, силикони, нефтени деривати и т.н. Cosmebio не допуска влагането на синтетични аромати и оцветители, синтетични консерванти (парабени и феноксиетанол), петролни продукти, ГМО организми и йонизиращи обработки.
Продукти с COSMEBIO са Babylena, Cattier-Франция, Marius Fabre-Франция

Bio-Siegel (Еко етикет) е немският вариант на USDA. Той е стандарт, който Федералното Министерство на храните, земеделието и потребителската зашита на Германия налага през 2001 година. Само производителите, които отговарят на разпоредбите на Европейския регламент за биологичното земеделие и се подлагат на задължителните инспекции могат да продават продуктите си като биологични или екологични стоки и да ги обозначават съответно с Bio-Siegel.
Bio-Siegel имат: детските храни Milupa и Topfer

BDIH е сдружение на немските производители и дистрибутори на фармацевтични, здравословни продукти, хранителни добавки и продукти за лична хигиена. Според този стандарт, суровините в козметиката трябва се преработват с грижа към еко равновесието и с минимален брой манипулации. Те могат да бъдат от контролирано биологично земеделие или диворастящи. BDIH позволява използването на неорганични соли и съставки, получени от минерали с изключение на органично синтезирани оцветители, синтетични аромати, етоксилизирани съставки (обработени с ethylene oxide), силикони, парафини и други производни на нефта. Допуска се ограничена употреба на компоненти, получени чрез хидролиза , хидрогеназа, естерификация или друг процес от естествени суровини като мазнини, масла и вакси, лецитин, ланолин, монозахариди, олигозахариди и полизахариди, протеини и липопротеини. Позволени са следните консерванти: бензоена киселина и нейните соли и естери, салицилова киселина и нейноте соли, сорбинова киселина и нейните соли, бензил алкохол.
Продукти с BDIH са: Weleda, dr Dr Hauschka, Alverde, Anne Lind, Logona

ÖKO-TEST е авторитетно германско потребителско списание, което анализира продуктите на местния пазар за да им даде оценка за безопасност за здравето. Продуктите, които носят емблемата му, оценени като „Sehr gut“ / „Много добри“ са били подложени на стриктен химически контрол и са показали най-добри резултати за безопасност.
Такава емблема носят: Weleda, dr Dr Hauschka, Alverde, Schlecker, детските храни Milupa и др.

Стандарта Деметра е въведен от британската Aсоциация за биодинамично земеделие (BDAA) и е гаранция, че продуктите с тази емблема са произведени от суровини, отгледани на този принцип. Биодиманичното земеделие се базира на хармонията със сезоните и околните растения, насекомите, птиците и дори планетите. Основател на принципите на биодинамичното земеделие еРудолф Щайнер – немски философ, основател на антропософията, последовател на натурфилософията на Гьоте, изучил най-подробно теориите на Ч. Дарвин и Е. Хекел.
С Деметра са сертифицирани Weleda и dr Dr Hauschka

Сертификати за био текстил:
GOTS (Global Organic Textile Standard) – стандарт за биологичeн текстил обхващащ производството, преработката, пакетирането, етикетирането, износа, вноса и дистрибуцията на всички естествени влакна. Като „биологичен“ или „органичен – в преход“ се обозначават само онези текстилни продукти, при които 95% или повече от влакната са сертифицирани като биологични (или в преход). Останалите до 5% влакна могат да бъдат рециклирани или синтетични. Като „направени от Х% органични материали“ се обозначават текстилни продукти съдържащи между 70% – 95% и повече текстилни влакна от органичен произход. Съдържанието на рециклирани и синтетични влакна се ограничава до 10%. Забранено е смесването на органични и конвенционални влакна от един и същ растителен произход.
Бебешкото бельо CANBOLI е сертифицирано по GOTS за 100% органичен памук

Organic Exchange е благотворителна организация, насочена към разширяване на биологичното земеделие с акцент върху увеличаване на производството и употребата на биологично отглеждани влакна като памук. Членовете на тази организация подкрепят създаването и осъществяването на проекти по целия свят за подобряване на околната среда и добива на земеделските стопани.
Марката CANBOLI е партньор на Organic Exchange

Използвани са маериали на Българската Национална Асоциация на Потребителите

Със съдействието на дрогерия I feel good – Пловдив

2 Comments

  1. Здравейте,

    позволих си да копирам тази статия и да я поставя в моя он-лайн магазин в комбинация заедно с друга статия, която е в първата част. Отдолу съм написала, че е взета от вашия сайт + двата уточняващи текста с чие съдействие е подготвена статия.

    Ето тук можете да видите как изглежда – http://www.shopforbeauty.eu/page/14/zashto-bio.html

    Моля за Вашия отговор – дали мога да оставя статията така или да я премахна.

    Поздрави!
    Маргарита Лулова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *