Блог на група експериментатори
Търсене

Земната ябълка или един безценен дар от природата + рецепти

Земната ябълка (Helianthus tuberosus) представлява грудката на вид тревисто растение с жълти цветове. Известно още като гулия, йерусалимски артишок, слънчев корен или топинамбур, това растение е дошло при нас от Северна Америка. Цветовете му наподобяват тези на слънчогледа, тъй като са от едно семейство, но ядивната част са грудките, които на външен вид приличат малко на джинджифил, малко на картоф, като са много по-хрупкави и твърди, а вкусът им е сладък и плътен. Друго итересно за това растение е, че е непретенциозно, много издръжливо и с много дълъг житейски цикъл, все неща, които са причината земната ябълка да се превърне в широко разпространен и отглеждан „зеленчук“ в САЩ още през 80-те и да си е спечелила славата на земеделска култура – спасител от немотия и липса на прехрана.

Чак на по-късен етап станало ясно, че освен лесна за отглеждане, земната ябълка има интригуващи ползи и е ценен дар от природата. Това се дължи изцяло на факта, че всяко растение, което образува грудки, натрупва в тях хранителни вещества, които да му помогнат за растежа през следващата година. Обикновено грудките съдържат скорбяла (или нишесте) – както са картофите например. При земните ябълки това вещество се нарича инулин (да не се бърка с инсулин! :) ) – естествен полизахарид, който влияе по най-радикален начин на обмяната на веществата.

Да изброим само някои от основните му функции: помага за усвояването на различни минерали и микроелементи (особено калций, магнезий, цинк, мед, желязо и фосфор); подобрява обмена на мазнини (холестерин, фосфолипиди и триглицериди) в кръвта; играе ролята на пребиотично вещество (т.е. храна, която храни полезните пробиотични бактерии от рода на Bifidus) и по този начин спомага за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Често се споменава, че инулинът има газообразуващо действие, затова хора, които не го приемат редовно, трябва да започват с малки количества. Не на последно място, храните с високо съдържание на инулин са много ценени от хора с диабет или такива, които се придържат към ниско гликемична диета. Инулинът се разпада на фруктоза (за разлика от скорбялата, която се разпада на глюкоза) и така по-лесно се поддържат равномерни нива на кръвната захар. Следователно по-лесно се избягва и чувството на глад скоро след хранене. Препоръчва се да се ползва инулин и при затлъстяване, атеросклероза, камъни в бъбреците и жлъчката, артрити, сърдечни заболявания и като предпазно средство срещу различни онкологични заболявания.

От 100 грама земна ябълка получаваме:

18% желязо
17% калий (минерал, важен за правилното функциониране на нервите и мускулите)
също: калций, магнезий, селен, мед и микроелементи
4% протеин
6% витамин C
13% тиамин (витамин В1)
6% ниацин (витамин В3)
и малки количества от други витамини от група B


Сега! Да преминем към вкусната част! Пердставяме подбрани от ZOYA.BG рецепти за ястия със свежи грудки земна ябълка, иначе може да се консумира печена или приготвена на пара или под формата на брашно.

Салата със земна ябълка

Домат със зехтин, лук и риган е класика, но ако се смеси с обикновена и земна ябълка, става истинско пиршество за вкусовите луковици.

Необходими продукти:

3 средни грудки земна ябълка
1 голяма / 2 малки ябълки
2 средни домата
½ глава лук или 2 стръка пресен лук
1 стрък риган или 1 с.л. сушен
сок от ½ лимон
хималайска сол
зехтин на вкус

Ябълките се настъргват, смесват се с лука, ригана, солта и лимона. Нарязват се доматите на по-едри кубчета и се прибавят. Поръсва се със зехтин и се разбърква.

Суров зеленчуков пастет

Както знаем, в суровата кухня не се допуска термична обработка и така изнамерихме заместител на традиционната лютеница.

Необходими продукти:

4-5 земни ябълки
3 моркова
50гр. сушени домати
4-5с.л. зехтин или шарлан
½ целина целина
1 скилидка чесън
щипка черен пипер
малко настърган хрян (по желание)
сол на вкус

Всичко се блендира. В зависимост от машината, с която разполагате, може да се наложи на няколко пъти, с почивки.

Солени хлебчета

2 ч.ч. брашно или безглутеново брашно (може и смес с брашно от земна ябълка)
2 ч.ч. ленено семе, смляно
2 средни грудки земна ябълка, настъргана
1 ½ ч.л. хималайска сол
2 с.л. майорана
½ връзка кориандър
1 с.л. маково семе
¼ ч.л. асафетида (или чесън)
½ ч. вода
2 с.л. зехтин

Смесете всички сухи съставки. Добавете земната ябълка, подправките, мазнината и водата. Объркайте да се получи тесто. Забележка: ако използвате пулпа вместо брашно, може да не трябва да използвате вода. Оформете продълговато руло и нарежете на филии. Поставете в дехидратор на 45˚С за 2-4 часа. Обръщайте от време на време и разменяйте местата на табличките (според инструкциите за употреба на уреда).

Автор: Дани, с. Добростан / Зоя.БГ
Редакция: Радина / Зоя.БГ
Снимки: Мария / Зоя.БГ

3 Comments

  1. Ето още една бърза и лесна рецепта за салата със земна ябълка:моркови,цвекло, земна ябълка. Нарязват/настъргват се на пръчици, смесват се добре и се подправят с лимон, сол, малко черен пипер и зехтин. Чудесно й върви магданоз или листа целина и орехи или белено конопено семе.

  2. Да може да се отглежда в градина , много е лесно и без проблеми е.Расте в земята и не иска никаква грижа.Също като слънчоглед, но е по-малък цвета и е доста висока, мисля,че като цъфти не се яде.

  3. Вчера си купих от пазара 1 кг. земна ябълка. Изключително полезна и хранителна! За жалост много рядко намирам на пазара и се замислих да си отглеждам в градината. Попрочетох малко инфо и май се отказах – над земята растението изглежда като слънчоглед, с тази разлика, че расте до 2-3 м. височина. Май няма да се прежаля да засадя толкова висока култура в градината си, но пък мога да споделя собствена рецепта, която измислих за салатата си снощи. Ето продуктите, които съчетах:
    -земна ябълка
    -десертна ябълка
    -крехки морковчета
    -джинджифил (мъничко)
    -кората на един лимон
    *До тук изброеното рендосах и овкусих със:
    ситно нарязан копър, пресован чесън, зехтин, сока на 1 лимон, мед

    Стана невероятно вкусна салата и страхотно полезна. Нямах хубав орех да добавя, но много би и вървял. Е, при тази комбинация от продукти, дали пък няма да се нахраним и заситим с наистина полезни вещества?
    Препоръчвам ви рецептата си, ще ви хареса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *