Блог на група експериментатори
Търсене

За българската розова вода


Розовата вода има незаличима следа в човешката история. Чистият и свеж вкус на ароматната течност е използван в парфюмерията, козмeтиката и медицината от много векове. Расте в Иран, но може да се намери и в Италия, Испания, Франция и Турция. Арабските страни и Франция имат голямо производство на розова вода,но най-добрата се дестилира в България.

Употребата на розата датира още преди римско време, но продукцията с парна дестилация  е използвана най-напред от арабския лекар Авицена в 10-ти век. Обикновено розовата вода се прави от вида дамасцена и нейните розови листа. Тя е вторичен продукт от процеса на парна дестилация, при който маслото от розовите листа се отделя на повърхността.

clipboard01


От 1 кг розов цвят се получава респективно 1 кг розова вода. Най-старите съдове за пренасяне на розовата вода са кожени мехове, а после са изместени от стъклени шишета или бъчви. Розовата вода набира все по-голяма популярност в миналото и това се дължи на нейния богат аромат и способността й да освежава ума и тялото. Още римляните я използват за освежване на въздуха в домовете си, а през средните векове е популярно средство за гонене на депресия, като се използва при взимане на баня или чрез наплискване.

Вероятно персите са първите, използвали розовата вода в кулинарията. Те измислят и едни от най-известните сладкарски произведения – марципана, който се приготвя от земни бадеми, захар и с традициционния аромат на розовата вода. Арабите пък я използват в сладки напитки и десерти.

Заради приятното си и романтично ухание, розата е известна съставка в много кремове за тяло. Тя е и прекрасно освежаващо средство за кожата, като има естествено стягащо и тонизиращо действие. Честото йизползване помага за почистване и стягане на порите на лицето.

Розоват вода регулира и балансира производството на себум, правейки я полезна и за двете – суха и мазна кожа. Антибактериалните й свойства помагат при борба с акне. Известно е и действието й при всички видове дерматити. Също така не дразни суха или чувствителна кожа.

Когато купуваме розова вода от дрогериите, трябва да се вглеждаме в етикетите, тъй като може да съдържа ред други добавки. Понякога съставът й е синтетично розово масло, смесено с пречистена вода, isopropanol, глицерин и често и метилпарабени.


Розите на Алтея Органикс!

Водата на Алтея се произвежда чрез парна дестилация от свежи розови цветове, събрани по време на ежегодното прибиране на реколтата в прочутата казанлъшка долина и е чист, неразреден продукт с хранителни качества. Тя не съдържа консерванти, добавки или синтетично съдържание. Някои производители пишат в етикетина продуктите си, че съдържатчисти екстракти, но често могат да бъдат и изкуствени. Важно е да се знае, че синтетичните розови есктракти нямат терапевтична стойност. За това, когато купувате розова вода, изисквайте тя бъде чиста и без примеси. Най-добре със сертификат!

rose1

 

Къде се прилага розовата вода?

Розовата вода е един най-добрите за всички времена традиционни почистващи средства за лице и може да се използва в грижата за кожата по различни начини. Натуралната розова вода се използва и в лекуването на акне и възпаления на кожата. Също така има приложение като овлажняващо и подхранващо средство при маски за лице и коса. Може да бъде прибавена към водата за вана за отпускане или като овлажняващо средство за след баня.

Силата на българската розова вода, нейната употреба и незаменими свойства:

– Има великолепен повдигащ аромат

– Нежно почиства и тонизира всички видове кожа

– Има хидратиращи и антивъзпалителни свойства

– Помага на храносмилането

– Анти-вирусни, антисепитчни и дезинфекционни свойства

– Поддържа PH баланса, стимулира възстановителните процеси и има успокояващ ефект при акне и слънчеви изгаряния.

– Може да се използва като добавка в освежаващи напитки, естествено средство за повишаване на специфичния вкус на храните и напитките. Добавете към екзотичните си десерти, напитки и коктейли. Страхотна за допълнителен вкус на сладоледи и чайове. В Мароко добавят розова вода към портокаловия сок.

– Приятният аромат на рози ще превърне чистенето в приятно занимание. Използвайте като универсално, нетоксично, безвредно за природата домакинско почистващо средство.

– При грижата за домашни любимци е познато като средство против очни възпаления и кожни раздразнения. Използвайте като щадящ околната среда ароматизатор на местата, където Вашият домашен любимец обитава или спи.

– Може да бъде добавена към водата на парната ютия

207-722-4-276x300

Релаксираща и подмладяваша маска за лице, която тонизира кожата

Съставки:

3 с.л. бяла глина с 3 с.л. розова вода

3 капки лавандулово масло

1 капка розово масло и 3 капки лайково масло

Упътване:

Смесете розовата вода и глината. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес. Добавете етеричните масла и разбъркайте отново. Ако сместа е твърде суха, добавете повече розова вода. Нанесете на лицето и шията и останете с маската 10 мин. или докато започне да засъхва. Измийте добре с топла вода или можете да намокрите хавлия с розова вода и да сложите върху лицето, за да отпусне маската. След това можете да свалите маската и да нанесете овлажняващ крем. Останалата част можете да съхраните в хладилника.

Източник:

http://www.healthcentral.com
http://www.bulgarianroseotto.com
http://www.alteyaorganics.com/index.html

7 Comments

  1. Здравейте,
    Аз използвах розова вода (натурална, взета направо от розоварната) всекидневно за почистване на лицето. Кожата ми беше изключително суха и при посещение при козметик, той ми каза, че розовата вода изсушава кожата. Спрях да я ползвам и сега лицето ми не е сухо. Но надявам се този ефект да е само при мен… Тъй като за мен розовата вода е най-хубавото средство за почистване!

  2. Здравейте, производителя е посочил, че е подходяща за бременни.

  3. Здравейте, безопасна ли е употребата на розова вода по време на бременност?
    Благодаря!

  4. mnogo e xubava tazi stranica blagodareniq na tazi stranica decata i xorata mogat lesno da namerqt mnogo xubavi ne6a za rozovata voda i za rozovoto maslo .i az sega tarsix i namerix mnogo vajna informaciq .napisax cqla stranica i se nadqvam da mi xaresat tova koeto sam napisala .o6e vednaj vi blagodarq…

  5. Strahotni sa produktite na Alteya, izpolzvam gi ot izvestno vreme imat neveroiaten efekt varhu kojata.

  6. Valshebstvoooooooooooooo…………..Kak mojem da si zakypim prodyktite na ALTEA i ot kade?Blagodarq Vi predvaritelno

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *