Блог на група експериментатори
Търсене

„Аутомата и неговите другари“ – някой рециклира в центъра на София

От вчера в центъра на София има една машинка, която върти ли върти педали. Нарича се „Аутомат“ и e дело на Юли от Зона Урбана. Юли често гледа Дискавъри и чете шарени книжки, от които му идват на ум разни шантави идеи. Последната му хрумване е нещо средно между двуполово същество и автоматче, което неуморно върти педали на витрината на ул.Ангел Кънчев – точно срещу мароканския ресторант. Още при монтажа и първите движения на машинката напъплиха любопитни вечерящи от отсрещното заведение, за да разберат какво е това чудо, дето върти педали, има жартиери, ламаринен пистолет и противогаз ..и килотки XXl. На следващия ден пред витрината се зяседяваха деца, майки, офис мениджъри и други минаващи пешеходци…

Аутоматче с дъвка върти педали

Решeни да да популяризираме още малко Аутомата, днес събрахме групичка от 5-6 човека на официално посещение. След като поцъкахме и се повъртяхме около машинката решихме да нащракаме и малко снимки на рециклираните продукти с марка Зона Урбана. Не ни убегна  колекцията от значки, сред които открихме и една „маркова“ на единственото Био Сирене в България:

Преди появата на колелото-автомат зонаурбановците бяха заети да творят лампи от макарони, рендета и кройки на Бурда. Има и една от менюто на р-т Кибея. Често в магазина се появяват хора с празни кутии от сокове и ги оставят за рециклиране. От тях Юли сглобява рециклираните портфейли. Ако случайно ви се намират и вътрешни гуми от автомобил непременно се обадете. С тях се прави подплатата и някои дръжки на чантите и портфейлите, но се откриват трудно.

Лампа от кройка на Бурда
Лампа от стар вестник
Лампа от кройка на Бурда

Чанта от „Отечествен фронт“
Звезда
Чанта „Тримата малки граничари“
Чанта „Тодор Живков маха за поздрав“
Таблото на промените

Зоя.БГ

4 Comments

  1. Първата снимка на лампа от кройка на Бурда е 38 лв, което намирам за съвсем приемливо. Със сигурност някои артикули се изработват по-трудно и все пак говорим за часове труд, а трудът (особено ръчния) според мен трябва да се уважава. Иначе къде ще остане стимула за работа? Естествено, че ако изработващия има достатъчно доход и не е притеснен финансово по никакъв начин, може да се стигне до символични цени. Но в крайна сметка всеки трябва да се храни, да си плаща консумативите и ако може да живее и нормално. Така че преценката е субективна.
    Успех на твореца! :)

  2. И тук следва да си задаме въпроса „Как хората плащат по 200 лв за чанти от някое одрано животно и това е нормално, та даже се хвалят че са скъпи?“. Не знам колко е лесно да се изработи такава чанта, но аз няма да мога да си я зашия. Просто не знам как се шие. Някой чанти са 70 лв, то на пазара има и китайски по толкова, но никой не знае че са китайски. Вместо да дам 70-80 лв на братски Китай, ще ги дам на Юли обаче. И ще знам че съм подпомогнала рециклирането на боклук, идеята на някой който произвежда (и без това не са много) и ..за това София да е малко по-шарена.

  3. Абсолютно съм съгласна с коментара на Бо, идеята е страхотна,но цените са доста надценени,и докато опазването на природата и рециклираните продукти са лукс за ексцентриците с пари положението си остава същото.

  4. Много хубава идея да се правят рециклирани неща, но защо са толкова скъпи? – това не е нормално. Вярно, че се правят на ръка, но все пак не се произвеждат ресурсите, а се използват различни непотребни вещи. Остава трудът, който не е малко, но все пак кой би могъл да си позволи чанта за 96лв.? Така идеята си остава лукс и едно добро пожелание. Може би, ако всички започнем сами да си майсторим нещата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *