Блог на група експериментатори
Търсене

Стандартите в био козметиката

СтандартСъздаденОписание
USDA Organic LogoUSDA Organic
USA
2005Най-строгият от всички стандарти, защото е наистина стандарт за храната. Изисква 95% био съдържание, за да се използва логото. Не позволява използването на синтетични консерванти и повечето химически процеси за обработка на съставките.
NSF LogoNSF
USA
2009NSF е един от първите щатски стандарти (появява се след USDA) за производителите на козметика. Той изисква минимум 70% от всички съставки (с изкл. на вода) да бъдат био, за да се използва надписът „направено с био съставки“. Позволява употребата на по-голям брой консерванти и химически процеси в сравнение с USDA.
OASIS LogoOASIS
USA
2008Oasis е създаден от голям брой козметични производители в Щатите и се конкурира с NSF стандарта. Oasis изисква 85% от земеделските съставки да бъдат органични. Позволява дори по-голям списък с консерванти от NSF и подобни химически процеси.
Natrue LogoNaTrue
European Union
2008NaTrue е нова организация с идеална цел, стартирана от немски производители на козметични продукти. Създадена е 3 с звездна система за да се отдели наименованието “натурална козметика” от “натурална козметика с био съставки”. Тризвездната система изисква 95% от всички земеделски съставки да са сертифицирани като органик. Двузвездната система изисква 70%. Максимум от 5-15% (в зависимост от продуктовата категория) на съдържанието може да бъде от одобрен синттетичен лист на организацията.
COSMOS
European Union
2009COSMOS e първият обединен европейски стандарт за органични козметични продукти създаден от първите ШЕСТ в Европа сертифициращи компании. COSMOS изисква 95% от земеделските съставки да бъдат органични. 20% от крайния продукт по тегло да бъде био – вкл. водата. Позволява максимум 5% синтетично съдържание. Кои са в COSMOS? BDIH – Германия; Soil Association – Англия; Cosme BIO -Франция; Ecocert – Франция, ICEA – Италия; Bioforum – Белгия
BDIH LogoBDIH
Germany
1995Макар че се нарича стандарт за натурална козметика, BDIH изисква производителите да използват съставки с био произход, където е възможно. Той дефинира“където е възможно” като достатъчно налично количество и качество и определя кои растения попадат в тази категория по подразбиране. По тази причична е възможно за продукта да има 0% био състав и все пак да бъде BDIH сертифициран. BDIH също поддържа списък с приети съставки, които могат да се използват в продуктите. BDIH е предвестник чрез създаването на първия световен био сертификат в козметиката.
Soil Association LogoSoil Association
United Kingdom
2002Soil Association изисква всички сертифицирани продукти да показват процента на био съставките на опаковката. За да бъде продуктът наречен био той трябва да съдържа 95% био съставки. За продукт с надписи “направен с био ХХ” трябва да има минимум 70% био съставки. Soil Association изключва водата от тази калкулация, но ако водата е използвана, за да се направи съставка (както e цветната вода) тежестта на водата в противовес на тежестта на растението определя този био процент. Този метод не дава възможност на производителите да манипулират нивата на био съдържание чрез използване на цветна вода и вдигайки процента на био съставките.
Cosmebio Logo Cosmebio
France
2002Изисква 95% от всички земеделски съставки да бъдат био. 10% от целия продукт по тежест (вкл. тежестта на водата) трябва да бъде био. Позволява до 5% синтетично съдържание. Cosmebio e налице само за френските производители и се сертифицира от Eco-cert. Eco-cert е наличен за производители от целия свят.
Eco-Cert LogoEco-Cert
France
2002Изисква 95% от всички земеделски съставки да бъдат био. 10% от крайния продукт по тежест (вкл. тежестта на водата) трябва да бъде органик. Позволява до 5% синтетично съдържание.
AIAB/ICEA LogoAIAB / ICEA
Italy
2003Не изисква минимално ниво на био съдържание. Водата не се взима под внимание в био съдържанието. Поддържа разширен лист от съставки, които не са разрешени в био козметиката.
Biogarantie LogoBiogarantie
Belgium
2004Следва правилата на Екосерт.
NASAA LogoNASAA
Australia
2005NASAA е хранителен сертификационен орган подобен на Soil Assocation, който развива стандарт и за козметика. NASAA ограничава голям брой синтетични съставки и процеси, използвани в козметиката.
Biocosc LogoBiocosc
Switzerland
2006Изисква 95% от всички земеделски съставки да бъдат био. 10% от целия продукт по тежест (вкл. и тежестта на водата) трябва да е био. Позволява до 3% синтетично съдържание.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *