Блог на група експериментатори
Търсене

Да станеш вегетарианец

Да станеш вегетарианец с Поли Маринова

В последният брой на списание “Усури” попаднах на една много интересна статия с красива жена. Но освен, че е красива тя е и вегетарианец и дава интересни отговори на въпроси свързани с яденето на месо.

Ето цялата статия предоставена от Краси от списание ” Усури”:)

Веге досие

Име: Полина Маринова

От колко време си вегетарианец: Вегетарианка от 7 години, веган от една

_dsc5519_13-680x10241

Можеш ли да споделиш с нас в едно изречение защо… Опитвам се да се отнасям с колкото се може повече уважение, състрадание и внимание към тази планета и земляните, без да живея за сметка на чуждото страдание – единствената стъпка към подобен начин на живот и етика е веганството.

Да станеш вегетарианец често е по-лесно от това да обясниш на околните що за животно си и какво пасеш… И най-вече защо… Вегетарианството буди в социума често странни подозрения и още по-странни въпроси, на които с Полина Маринова от Вегетарианското ни интернет общество в началото дори добре се посмяхме. Но само в началото! После дойдоха сериозните й отговори и идеята във всеки брой на „Усури” на тях да отговаря някой вегетарианец или пък веган.

Поли е рекламното лице на вегетарианството

Дейността й в интернет обществото (www.vegebg.org) обаче минава така да се каже в нелегалност – по думите й, сега текат процедури, чиято цел е регистрацията му, за да може да се защитават реално правата на всички, които не ядат месо. За да ги вземе обществото ни на сериозно, оказва се, трябва да се играе по правилата на това общество.

Когато отговарях на мейлите й, даже не предполагах, че това е същото красиво момиче, с което „Усури” се сблъска на един курс по осъзнато готвене – тогава бременна в последния месец, сега Поли се радва на своето бебе, което расте здраво и щастливо, благодарение на вегетарианската храна. Затова и Поли е безкрайно положителния пример за всички ни как може да се радваш на света – да го обичаш и да му даваш, но с важното условие да не причиняваш никому страдание.

1. Не ти ли липсва сиренето?

Ами, не. Консумацията на мляко от други видове, особено след кърмаческа възраст е нещо напълно протоивоестествено. Нужно е само да погледнем животните около нас. Нито един бозайник в природата не пие мляко от друг вид, както и никой не продължава да пие мляко след кърмаческия си период. Природата е отредила кравето мляко за теленцата, козето мляко за яренцата. Така те си набавят всичко необходимо за своя организъм. За хората това е майчината кърма, тя е най-важна за едно кърмаче. След този период индивидът спира да се нуждае от мляко. Дори и организмът ни е така устроен. До третата си година имаме ензима лактаза, който спомага за усвояването на лактозата от млякото. След тази възраст организмът спира да го произвежда, вече не сме в състояние да усвоим лактозата. Ясно е защо сме устроени така, в най-добрия случай детето трябва да се кърми до 3-годишната му възраст, след това то повече не се нуждае от мляко.

2. Ако всички хора станат вегетарианци, няма ли животните да превземат планетата?

Това е наистина смешно и дори бих казала, малоумно твърдение. Милиони животни биват изкуствено развъждани, за да се превърнат в храна. В природата, в естествената си среда, тези животни никога не биха достигнали такава популация, най-малкото заради естествения подбор на видовете. Нима животни като дивите свине, дивите кози или дивите зайци, които не са насилствено опитомени и изкуствено развъждани, са на път да презвземат планетата!?

p1020627_1-768x10241

3. А растенията не ги ли боли, когато биват изяждани?

Какъв грандиозен аргумент срещу вегетарианското лицемерие! Засрамете се, всички убийци на растения, които четете това!

Разбира се, това твърдение е нищо повече от плиткоумно защитаване на убиването на животни. Изведнъж месоядците са се загрижили за живота! За разлика от животните, растенията нямат централна нервна система или мозък. Трудно може да се направи аналогия между това да разрежеш ябълка и това да прережеш гърлото на крава. Лицемерието на месоядците наистина е огромно, защото те не само директно консумират животни, а също така индиректно консумират в пъти повече растения от вегетарианците, защото животните за заколение са хранени с огромни количества трева, житни култури, ядки и семена! Разбира се, човешките същества имат право да живеят, следователно да се хранят. И ако все пак приемем, че яденето на растения е зло, то поне със сигурност е по-малкото зло.

4. Откъде един вегетарианец или веган си набавя протеини?

Нашият организъм няма нужда от толкова много протеини, колкото повечето от хората смятат. Действителните му потребности са само между 30 и 45 г на ден. Белтъчините, консумирани в излишък, не само се похабяват, но нанасят сериозна вреда и дори стават причина за рак и сърдечно-съдови заболявания. За да получим 45 г протеини дневно, не е нужно да ядем месо; може да си ги набавим от 100% веганско меню, съставено от различни зърнени и бобови храни, ядки, семена, зеленчуци. Зърнените, бобовите храни и ядките са естествени концентрати на протеини. Фъстъците и лещата например съдържат повече белтък в единица тегло, отколкото хамбургерът, свинското или телешката пържола. Растителните храни представляват прекрасен източник на пълноценни белтъчини и се усвяват по-лесно от месните продукти. Практически е невъзможно да изпитате недостиг на белтъчини, ако ядете достатъчно натурална нерафинирана храна. И така, в днешно време основният проблем не е в недостатъчния прием на протеини, а в прекомерната консумация на белтъчна храна. Нито вегетарианците, нито веганите, нито дори суровоядците имат проблем с набавянето на белтъчини.н.

5. Риба нали ядеш?…

Този въпрос винаги ме е изумявал. Нямам идея защо видовете, обитаващи водните пространства, се разглеждат като нещо различно от животните. Нима от етична гледна точка има разлика дали животното обитава сушата, водата или се рее в небесата?! Нека стане ясно – хора, които консумират риба, мекотели или каквито и да били морски, речни и блатни създания, не са вегетарианци!

6. Добре де, а като не доим кравите, те няма ли да експлодират?

Всеки един женски бозайник, независимо дали говорим за човек, крава, овца или котка, след като роди, започва да произвежда кърма, като количеството отговаря напълно на нуждите на кърмачето. Природата е съвършена, тя е отредила толкова мляко за кърмачето, отколкото то се нуждае. Когато кърмачето започне да суче по-рядко (например започва да се храни и с различни от кърмата храни), количеството мляко, произвеждано от майката, намалява. Когато детето се отбие, млякото по естествен път спира. Така е при хората, така е и при животните. Проблемът при кравите, отглеждани за мляко, е че теленцата биват отнемани от майките си веднага след раждането си, за да има достатъчно мляко за хората. Кравата, като всяка една майка, страда от раздялата и дни наред реве и обикаля неспокойно в търсене на рожбата си. Теленцето пък бива хранено с нископротеинова смес, така, че мускулите му да атрофират и да се превърне в крехко телешко. Пак поради икономическата изгода кравите биват насилвани да произвеждат в пъти повече мляко, отколкото биха произвеждали в естествената си среда. Това става чрез изкуствено стимулиране на лактацията. В резултат на това виметата им нарастват в пъти повече, което е изключително болезнено. Тогава, в резултат на насилствено свръхпроизводство на мляко, наистина възникват проблеми като запушване на млечните каналчета, водещи до възпаляване и загноясване. Стига се дотам, че млякото не може да изтича и се налага да се направи разрез на вимето, за да не „експлодира”, а да изтече насъбраното мляко и гной. Третирани по този начин, кравите едва доживяват до 10-годишна възраст, докато в естествената си среда могат да живеят 25 години.

_dsc5507_1-680x10241

7. А защо не обичаш хората, ами животните…

Веганството е състрадание и любов към всички форми на живот, към всички създания, с които споделяме планетата Земя. Веганството значи уважение и пряка загриженост към екологичното състояние на планетата, към населението и бъдещите поколения, както и към гладуващите хора в развиващите се държави.

Животновъдството е най-големия замърсител на околната среда, повече дори и от транспорта. Животновъдството е отговорно не само за замърсяването на въздуха и водните ресурси, но и за изсичането на горите. Базираната на растителна храна диета е най-екологично приемлива. Отказът на веганите от консумация на животински продукти се отразява положително на околната среда, от там и на хората, както и на бъдещите поколения, които ще наследят Земята след нас.

И това не е всичко.С един хектар земеделска земя могат да се нахранят 20 пъти повече хора на веган диета, отколкото на диета от месо, защото във втория случай културите, засети на този хектар земя, ще отидат за фураж на предстоящите да бъдат заколени животни. Ако хората преминат на растителна хррана, ще има достатъчно храна за всички гладуващи народи.

Наистина, в насилието над невинни, беззащитни създания има нещо крайно нетърпимо за мен. Против всяка форма на насилие, потисничество или доминация съм! Ето защо не бих могла да съм толерантна към хора, взимащи участие в насилието и убийствата на животни.

8. И кво, само гарнитурите ли ядеш?

Абсолютно отговорно заявявам, че месоядните се хранят доста по-еднообразно, отколкото вегетарианците или веганите. В повечето случаи ядат някакво месо с гарнитура или салата. Повечето от тях дори не са чували за храни като киноа, амарант, камут, нямат си и представа за огромния избор от зърнени, ядки, семена, растителни млека… Земята ни е дала такова изобилие! Вегетарианците и веганите се хранят изключително разнообразно и много по-често експериментират с нови вкусове и храни.

9. Не е ли трудно да си веган?

Аз също мислех, че е трудно да си веган, затова и толкова дълго го отлагах във времето. Сега обаче знам, че няма нищо по-лесно и по-естествено от това да си веган. Знам, че това е възможно най-състрадателния, екологичния и здравословен начин на живот. Знам, че това което правя, е добро за мен, за животните, за хората и за цялата планета. Знам, че това е правилното, а това дава много сила. В животинските продукти няма нищо крайно необходимо за човешкия организъм, затова и консумацията им не е необходимост, а просто задоволяване на хранителни капризи. Живеем във времена, в които не ни е нужно да консумираме животински продукти, за да се заситим, не ни е нужно да носим кожи и козини, за да ни е топло, нито пък ни е нужно да посещаваме зоопаркове, делфинариуми или циркове за да се забавляваме. Вече имаме достъпни и по-добри алтернативи.

imgp5765_1

Да си набавиш веганска храна е лесно. Природата ни дава изобилие от плодове, зеленчуци, зърнени, бобови храни, ядки, семена, които лесно можем да открием във всеки супермаркет. Има и голямо разнообразие от растителни млека, като например мляко от соя, ориз, киноа, камут, лешници, кашу, бадеми… Има и растителни кисели млека, както и сладки кремчета, бисквити, шоколади. Могат да се приготвят и различни вегански кексове, торти и други сладкиши. Или казано по друг начин, извинение за консумацията на продукти, добити чрез насилие и експлоатация, няма. Когато опитате, ще разберете, че състраданието е по-добро на вкус от месото, млякото или яйцата.

10. А вегетарианците ядат ли месоядни растения?

Ха-ха, не съм попадала на месоядни растения, но ако попадна, не бих ги изяла.

В кухнята на вегана

Ето няколко рецепти, които Поли с удоволствие приготвя сама вкъщи

Първо: бобени кюфтенца
Продукти:
•    1 глава лук, ситно накълцан
•    4 скилидки чесън, смачкани
•    1ч. л. смлян кимион
•    1ч. л. смлян кориандър
•    1ч. л. червен пипер
•    400г червен боб от консерва
•    брашно за овалване
•    растителна мазнина за пържене
•    сол по ваш вкус

Процедурата е следната:
Лукът се запържва в мазнината за около 8 мин. докато омекне. Прибавят се чесъна, кимиона, кориандъра, червения пипер, червения боб и се пържи още 5 мин. След това сместта се маха от котлона и се изсипва в купа. Всичко се омачква добре, докато стане на груба каша и се оставя да изстине. Престоява в хладилника за около 30 мин, докато се стегне. Оформят се кюфтенца с големината на орех и се овалват в брашно. Пържат се в нагорещено олио докато станат златисти, като от време на време се обръщат.

Второ: яхния от червена леща със зеленчуци
Продукти:
•    1 ч. ч. червена леща (около 200 г)
•    700 г различни зеленчуци (патладжан, тиквичка, червена чушка, морков)
•    2 домата
•    1 ч. л. синап
•    1 ½ ч. л. смлян кимион
•    1 ½ ч. л. смлян кориандър
•    1 ч. л. леко лют червен пипер
•    1 ч. л. куркума
•    растителна мазнина
•    сол по ваш вкус

Готви се ето така:
Червената леща се оставя да заври в около литър вода (зависи колко гъста искате да е яхнията). Трябва да омекне, но не да се развари. Зеленчуците се нарязват на кубчета. В тенджера се нагорещява мазнината и се запържва синапа. Когато семената спрат да подскачат, се добавят смлените подправки. Пържат се някоко секунди и после се слагат зеленчуците. Пържат се и те 10-15 мин, като се бъркат постоянно, докато станат златисти. Сварената леща (заедно с водата, в която е варена) се прибавя към зеленчуците. Слагат се и обелените и нарязани на ситно домати. Прибавя се сол. На слаб огън ври още 10-15 мин.

Десерт: домашни бонбони
Смилат се в кафемелачка сурови ядки: орех, бадем, лешник, кашу, сусам и др. Добавят се по желание също и смлени кокосови стърготини. Пасират се пресни (фреш) фурми, след изваждане на костилката (вместо тях могат да се ползват предварително накиснати за 12 часа сушени плодове по избор). Може да се добави и малко кленов сироп или пък боров мед, за да стане по лепкаво тестото. Добавя се ванилия, канела, щипка джинджифил. Всичко се пасира до получаването на плътна маса. От сместта се оформят малки кръгли топчета, които могат да се овалят в кокосови стърготини или в смляни на брашно орехи. Добър апетит!

Най-странните и най-досадните въпроси, задавани на вегетарианци или вегани, обобщи Деница Дабижева

Отговорите са на Полина Маринова

1 коментар

  1. Много добро!
    Имам амбиция да стана вегетарианец, започнах със плодове и зеленчуци и ще пробвам рецептите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *