Блог на група експериментатори
Търсене

Десет пъти „за” органичното през 21 в.

1.Намаляване на токсичния товар: нека не замърсяваме въздуха, водата, почвата и телата си с химикали

Купуването на органични храни намалява токсичното замърсяване за всички живи организми. По органичен начин обаче се обработва все още много малка част от земята – в САЩ например това е едва 0,5% от селскостопанските площи, което означава, че останалите 99,5% са изложени на отравяне от токсични селскостопански химикали. Под тяхно въздействие неминуемо попадат и нашите тела – затова, ако подкрепяме органичното земеделие, помагаме не само на себе си и нашите семейства, но и на всички останали да живеят по-чисто.

vecuc9954

2.Намаляване или дори елиминиране на селскостопанското замърсяване

Индустриалното земеделие замърсява не само обработваемата земя, но съсипва околната среда на много нива. На вредното му въздействие са подложени не само фермерите, които се грижат за конкретните площи – носещи се по въздуха, невидими отрови без мирис засягат обитателите на околните територии. Синтетичните торове пък се пренасят чрез водата и са основна причина за мъртвите зони в крехките екосистеми на океаните – такава има в Мексиканския залив например и вече се е разрастнала до 22 хил. км. – площ, която е по-голяма от Ню Джърси.

3.Защита на бъдещите поколения

Дори преди майката да започне да кърми за първи път своето бебе, токсичният риск от отравяне с пестициди е налице. Според изследванията зародишът в утробата също е подложен на вредно въздействие на стотици химикали. А днес хората жънат последствията от използването на селскостопански и индустриални химикали в продължение на вече четири поколения. Според Американската национална академия на науките дори слабото въздействие от страна на пестицидите върху нас може да доведе до неврологични и поведенчески отклонения. Многобройни изследвания обаче говорят и за изменения в нервната система, за повишен риск от рак, за намалена плодовитост… Безопасните нива на всички тези отрови се пресмятат за възрастни, което означава, че въздействието върху детския организъм е неминуемо и по-голямо.

4.Изграждане на по-здрава почва

Монокултурите и зависимостта от химическите торове са довели почвата до състояние, заради което в нея се ражда влошена реколта. Загубите от това се изчисляват в САЩ на 40 млрд. долара годишно, твърди Дейвид Пиментал от Университета Корнел. Към това обаче следва да се добави и не по-малко тревожната загуба на микронутриенти и минерали в плодовете и зеленчуците.

Отдавна е доказано, че храненето на почвата с органични вещества вместо с амоняк и други синтетични торове възстановява съдържанието на нутриенти в продукцията. В органичната храна могат да се открият много повече витамини и минерали пак поради същата причина. Едно от изследванията, потвърждаващи тези факти, е проведено през 2005 г. и се нарича „Повишаване антиоксидантните нива в храната чрез органично земеделие и обработка”.

organic-food-g

5.По-добър вкус и по-истински аромат

Вече и учените знаят това, което всички потребители отдавна са научили. Органичната храна е по-вкусна! Логично е ягодите да са по-ароматни, когато се отглеждат в хармония с природата, но учените от Щатския университет във Вашингтон ги подлагат на лабораторно изследване, за да установят това със сигурност! Други изследвания пък доказват, че органичните продукти често са с по-ниско съдържание на нитрати и с повече антиоксиданти.

6.Подпомагане на семейните ферми

Според Научната фондация за органично земеделие през 2006 г. в САЩ има около 10 000 сертифицирани органични производители. За сравнение, през 2004 г. са регистрирани едва 2500-3000 производители. На фона обаче на общо 2 млн. ферми в страната, органичните все още са твърде малко. И все пак от семейните ферми, сертифицирани като био, има двойна изгода – те са печеливши и обработват земята в хармония с околната среда, независимо дали става въпрос за малка овощна градина или поле, засято със зърнени култури. Органичното е полезна практика и е способно да подпомогне семейното земеделие!

7.„Лошата” наука няма влияние върху менюто ни, когато се храним био

Храни от клонирани животни, третирани с рекомбинантен хормон на растежа или пък генетично модифицирани… Интересно, колко бързо излязоха на пазара всички тези технологии, а органичното се бори в продължение на 13 г., за да пробие в законодателството… Преди само 11 г. генетично модифицираната храна не беше част от менюто ни, а днес потресаващите 30% от цялата реколта е генетично модифицирана. Единствено органичното може да ни гарантира, че ще избегнем лабораторно създадената храна! Само биопродукцията е строго инспектирана и контролирана от закона!

8.Органичната храна носи аромат на своята земя

Независимо дали става дума за местен плод, вносно кафе или традиционно сирене, органичното винаги демонстрира уважение към мястото и хората. Няма значение какъв е произходът, защото е доказано, че биопроизводството използва средно с около 30% по-малко енергия, по-полезно е за почвата, водата и местния хабитат. По-безопасно е и за самите фермери…

Старайте се обаче да се храните съобразно сезона, подкрепяйки местните фермери, а заедно с това – и световната органична икономика. Вкусовите ви рецептори също ще са доволни!

9.Биоразнообразието се завръща в органичната ферма

Посетете някоя органична ферма и няма как да не забележите, че тя гъмжи от животни, птици и насекоми. Тези органични оазиси представляват живи и разнообразни местообитания. Местните растения и птици обикновено се завръщат още след първия сезон от органичната обработка на почвата. Полезните насекоми създават по-добър баланс, местните животни намират убежище… Както добре е казал Алдо Леополд, „добрата ферма е тази, в която местната флора и фауна е позагубила от територията си, но не е унищожена”… И ако органичната ферма е равносилна на залесяване, то индустриалните земеделски земи са равносилни на изкореняване на местните видове с цел високи реколти.

10.Празнувайте културата на агрикултурата

Храната е език, на който говорят навсякъде. Превръщането й в био води до важна културна революция, при която се прегръщат разнообразието и биоразнообразието, а химическите отрови и увреждането на околната среда радикално намялават или дори изчезват. Дори простичкото запазване на едно семенце например вече е акт на биологично и културно съхранение! В краткосрочен план органичното може да не е най-ефикасната система за отглеждане на плодове и зеленчуци – то е по-бавно, по-сложно и по-трудоемко, но в името на всички видове култури – от пермакултурата до тази на човека, то трябва да присъства на всяка маса!

Снимки от Органика Добростан:

gardening-10

gardening-02

Суровоядска пица от Органика Добростан

6500_1163900971941_1060379601_488100_2224051_n

Изгледи от Органика Добростан, където се работи по методите на био земеделието:

5090_1160441845465_1060379601_475172_475312_n

5090_1160439325402_1060379601_475155_1056834_n1

Градината на БИО хотел Моравско село

clipboard011

Със съдействието на Краси от сп.Усури.

Повече снимки на Органика Добростан можете да разгледате на http://organica-dobrostan.blogspot.com/

Source:Alan Greene, MD(Organic Trade Association),Bob Scowcroft(Organic Farming Research Foundation),Sylvia Tawse(Fresh Ideas Group)

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *