Блог на група експериментатори
Търсене

Как да си направим буркани за кълнове

Как да си направим буркани за кълнове. Преведена статия от: Kitchen Counter Gardening
В тази статия ще ви покажем как да приготвите буркани  за кълнове от продукти, които можете да намерите в местия супермаркет.

Открих, че по-лесно се работи с мрежа от неръждаема стомана. Водата се влива и излива по-лесно в сравнение с пластамсовите.

А и тези буркани излизат по-евтино от стандартните, с пластмасови капачки, които можете да намерите във веригите за здравословно хранене.

Основни артикули, необходими за направата на инхибитора за кълнове

Когато идва време за буркани за кълнове, предпочитам да ги правя от неща, които лесно се намират в магазините.

В днешно време вече е лесно да се проивеждат специализирани стоки. И след като в големите хранителни вериги се намират стандатризирани продукти, ако мога да намеря даден проукт в такъв магазин, значи хората могат да намерят подобни продукти в други магазини.

Тези продукти съм виждала в много хранителни вериги

Буркани с широк отвор

Готварска решетка(мрежа)

Маркер за плат

Ножици

Ако имах стара метална мрежа за прозорци, щях да я използвам. Но за щастие (или не), всички мрежи вкъщи са в добро състояние, здраво закрепени на прозорците. Затова използвах готварската решетка. Това е много добро решение, тъй като е направена от неръждаема стомана, а тези на прозорците са алуминиеви.

Очертайте капачката върху решетката с помощта на маркера.

С маркера отбелязах вътрешния диаметър на капачките върху решетката. Започнах от ръба на решетката, после начертах средния кръг и следващия по реда. Това ми позволи да запълня останалата част с по още 2 кръга от всяка страна, което прави 7 кръга общо.

Ето ги седемте очертания на капачките.

Ако използвате друга решетка, ще трябва да нагласите очертанията в пространсвото, с което разполагате. На снимката отгоре може да видите 7 добре очертани кръга, които може да изрежете с ножици.

Срежете мрежата от неръждаема стомана от външната страна на контура.

На снимката горе ще видите, че съм оставила черния контур на мрежата. Така мрежата е малко по-голяма от дупката на капачката. На снимката долу е показан резултатът от слагането на малко по-голяма мрежа в капачката.

Мрежата ще изпъкне и ще остане фиксирана в капачката.

Забележете как мрежата образува лека издутина. Това се получава, когато е малко по-голяма от самия отвор. От опит разбрах, че този вариант е най-добрия. Когато мрежата изпъкне леко, е добре закрепена за капачката. Така остава закрепена дори, когато мия бурканите или махам капачката, когато съм свършила с реколтата.

Изрежете всички седем кръга около контурите.

Снимката отдолу илюстрира как режа останалите кръгове от мрежата. Качих тази снимка за хората, които след като погледнат колко хубаво излгежда, бързат да направят свои собствени буркани.

Седем мрежи за капачки от неръждаема стомана

И така, имам седем кръгли мрежи и малко останала мража. Само малка част остава неизползвана. На следващата снимка се виждат малко останали нишки от мрежата.

Забележете остатъците от острата тел.

Нишките, които се получават, като разрежете мрежата, са много остри. Досега съм успявала да с убода поне по ведъж всеки път, когато правя седем буркана. Уверете се, че сте ги почистили добре, не искате да се набият в килима и да си убодете краката.

Измийте мрежата, за да премахнете мастилото от маркера и малките нишки.

Тук използвам течен сапун и вода, за да измия маркера за плат от мрежата. Докато я мия, я огъвам леко, за да махна останалите телчета, които са на път да паднат.

Проверете всички ръбове за неостстранени нишки.

Обръщам специално внимание да проверя ръбовете. Наистина харесвам мрежата от неръждаема стомана за бурканите си, а и така е по-иконимично. Използвам ги за семена (дори малки) и за едри зърна. Но за тази цел трябва да бъда безкрайно внимателна при премахването на остатъците от телта.

Изрязаните кръгли мрежи.

Седем буркана със седем кръгли мрежи. Хубава партида, която ще е достъчна за едно голямо семейство.

Само да припомним откъде взехме мрежата. Седемте кръга пасват идеално.

Вече имаме седем готови за употреба буркана!

7 Comments

  1. Вчера направих два буркана по този начин. Купих силиконова мрежа за прозорци от магазина. Капачките срязах с кухненска ножица. Наистина лесно и бързо стана и почти без пари. Срязах една кутия от руска салата, за да ги поставя наклонени. Сега чакам реколта. Благодаря за идеята.

  2. значи оставаа да си внесем капачки:))))))

  3. В статията се използват капачки, които са произведени, така че да може да им се маха горната част и не се налага да се изрязват. За жалост, аз лично, не съм виждала такива тук, но продължавам търсенето! Ако не намеря, ще се наложи и аз да режа.

  4. Вчера направих такъв буркан по описанието тук! Значи, не е споменато колко трудно е да срежеш капачката на буркана! При това без да останат стърчащи стружки… Накрая трябва и да се изпили или да се мине със шкурка, за да не дере отреза. Иначе става буквално едно към едно със снимките! Вече заредих първия буркан с жито, но технологията не ми е съвсем ясна…

  5. Много е интересно и по – лесно за подмяна на водата и измиване на продукта в буркана.

  6. Здравей, тази статия е преведена от нета и в момента преводачката се опитва да направи същия буркан вкъщи. Ако стане ще сподели опит. Точно това гледахме, че капачките са малко по различни от нашите. Но ако се получи, ще е добра алтернатива.

  7. Здравей
    Искам да те помоля да споделиш от къде си закупила бурканите и капачките към тях, защото ми изглеждат по-меки от обикновени капачки за буркани? Благодаря, предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *