Блог на група експериментатори
Търсене

Маслото от карите – съюзник на жените от векове

Дървото Карите (Butyro spermum parkij) расте в саваните на западна Африка и неговото име означава “живот” на местния език. То се смята за свещено. Култът към него е изключително голям, отглеждането на растението и брането на плодовете според традициите се извършва само от пълнолетни жени. Единствено те имат право да счукват ядките и приготвят масло. Самото масло е изключително ценено поради състава си и въздействието върху кожата, то се използва в козметиката и медицината вече повече от хилядолетия. Твърди се, че Нефертити дължала своята красота на това, че редовно използвала маслото от карите. Африканските войни масажирали мускулите на ръцете и краката си с чудодейното масло, и така ги поддържали в добра физическа форма.

TO GO WITH AFP STORY BY CLAIRE ROSEMBERG

Приложения на 100% чистото масло от карите:

Маслото от карите, което се извлича от плода /ореха/ Карите, съдържа много витамин E, каротен и алантоин, което обяснява неговите изключителни лечебни свойства. То е е богато на микроелементи и ненаситени мастни киселини: олеинова киселина – 40-55%, стеаринова киселина 35-45%, палмитинова киселина 3-7%, линолева киселина 3-8%. Тези съставки действат благоприятно за клетъчното обновяване, способстват за възстановяването и стабилизирането на роговия слой на кожата и я успокояват. Силно хидратиращите и антиоксидантни свойства на маслото от Карите са гаранция за гладка и мека кожа.
Подходящо е и след бръснене при мъже с чувствителна кожа. Притежава и слънцезащитен ефект благодарение на мастноразтворимите вещества, които съдържа. Маслото от карите се използва и за въздействие върху сухи и изтощени коси, като се втрива в корените. То много успешно се бори със стрийте, подходящо е за масаж на нежната бебешка кожа. Незаменимо е в студените зинми дни, при напукани устни и ръце и при зачервена от студа кожа. През пролетта се използва и за борба със сенната хрема, като се поставя по едно топче, голямо колкото грахово зърно, във всяка ноздра – убедете се сами в ефекта.

Може да се използва:
– за подхранване и хидратиране на кожата на лицето и тялото
– за рехидратиране и успокояване на кожата след излагане на слънце
– за успокояване на кожата на лицето след бръснене
– за предпазване и придаване гъвкавост и виталност на косата
– за масажиране на тялото за добро самочувствие и за незабавно отпускане на мускулите
– за предотвратяване появата на стрии при бременност и рязка промяна в теглото
– за масаж и поддръжка на нежната бебешка кожа
– смесва се с всички растителни масла

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *