Блог на група експериментатори
Търсене

Продукти от село и Солидарно земеделие

В магазина имаме нова категория „Селски продукти“.

В нея прибавихме дюли от село Прибой, орехи от с.Беглеж, шипки от с.Попяване и известните вече тикви на баба Дешка (за тях можете да прочетете в блога „Гладната акула“). Има даже и английска версия на категорията, тъй като ни се стори забавно, а и някой чуждоземен човек може да поиска от нашите прекрасни, селски продукти. На английски е кръстена: Country Market (дано не звучи като Dolly Parton), а пък баба Дешка звучи така: Pumkins from Deshka grandma’s garden – Cherniovo Village – Sofia region.

Вълнението с цялата тази „работа от село“ започна с първите орехи, които набрах и един мил възрастен човек си купи първият килограм. После се развълнувах още повече от Баба Дешка и нейните тикви или по-точно, че ще можем да платим на баба Дешка „честно“ и така чувстваме, че участваме в нещо подобно на Fair Trade движението, което отдавна е завладяло света. В него включват само развиващите се страни. България е част от Европейския съюз и няма как да се включи в това Движение за Справедлива Търговия, тъй като се предполага, че хората по селата работят за повече от един долар на ден. Може би не работят за толкова, но със сигурност някои от тях едвам свързват двата края. Така че би следвало и ние да имаме ако не FairTrade, то поне „ЧестноСело“.

Вълнувам се, че ще мога да платя на Баба Дешка! Не знам дали ще е справедливо или не, дали ще спечеля или не. Чувствам се щастлива, че мога да пoмогна  на хора, които не са поискали да тровят зеленчуците си.

Вълнувам се, че най-накрая ще мога да  отговоря на въпроса „Продавате ли български продукти?“ с изречението „Да, продаваме шипки от с.Поповяне. Събирал ги е чичо Петър.“

И още нещо вълнуващо!

Скоро отвори врати един много полезен сайт свързан със био земеделието в България. Нарича се Солидарно Земеделие и един от малкото места в бг пространството, които ме радват от сърце. Въпреки, че е млад, вече върши огромно количество физическа и информационна работа. Първо продаде едни застрашени Био Чушки в с.Мало Пещене, а после помогна за събирането на най-древното зърно (лимец) в село Вировско.

Това е сайта в който можете да следите за всички акции и обяви за продажба на био и селски продукти на „Солидарните“. Кликнете на картинката.

Солидарно земеделие в България

Снимки от втората акция на Солидарно Земеделие с добровлци от цяла България, та даже и от Африка и Азия:

Акция с лимец.

ето я и самата баба Дешка:

Въпреки че баба Дешка е седнала в екстра кола тя не пръска тиквите си.

http://www.zoya.bg/en/shop/%D0%A1%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8.84

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *