Блог на група експериментатори
Търсене

Сума корен – тонизиращ адаптоген или „руската тайна”

 

Семейство: Amaranthaceae
Род: Pfaffia
Биол.вид: paniculata
Синоними: Hebanthe paniculata, Gomphrena paniculata, G. eriantha, Iresine erianthos, I. paniculata, I. tenuis, Pfaffia eriantha, Xeraea paniculata
Общи названия: Suma, Brazilian ginseng, pfaffia, para toda, corango-acu
Използвана част: Root

Сума корен – Pfaffia paniculata

Бразилците наричат сума „para todo“, т.е. „за всичко“. Сума представлява пълзяща по земята лоза със сложна и голяма коренова система. Вирее по поречието на Амазонка, както и в други области на Бразилия, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Венецуела. Макар сума да не принадлежи към семейството на женшена (Panax), в Южна Америка е позната като „бразилски женшен” заради множеството й лечебни свойства и се ползва също като адаптоген по подобие на азиатския женшен, както и за лечение на различни заболявания.

Предварителните химически анализи показват, че сума съдържа витамини A, E, B1 и B2; 19 аминокиселини, включително лизин, хистидин, аргинин и глицин; малки количества калций, желязо, калий и натрий. В билколечението по цял свят сума се счита за адаптоген и тонизиращо (укрепващо организма) средство. В тази група за адаптоген се определя растение, което усилва устойчивостта на организма към неблагоприятни влияния чрез множество физични, химични и биохимични фактори и освен това нормализира или възстановява състоянието на организма като цяло. Съдържа до 11% сапонини. Различни вещества, извлечени от сапонините, са считани за анти-туморни съединения. Сума се използва и при много хронични болести като левкемия, артрит, астма, високо кръвно, мононуклеоза, кандида, хипогликемия, синдром на Епщайн-Бар (синдром на хроничната умора), висок холестерол и ранни стадии на рак. Балансира женските хормони и е добра при менопауза. Възстановява сексуалната функция и при двата пола.*

Още през 1968г. изследванията на Окуи и Отака (Okui and Otaka) показват, че растението увеличава способността за изграждане на мускули без отрицателните хормонални ефекти, с които са известни стероидите. През 1976г. руският учен В.Н. Сыров установява, че анаболното вещество в сума е бета-екдистерон. Това помага на руския отбор при Олимпиадата и така започват да наричат сума „руската тайна”. Доза от 500 мг. Сума два пъти дневно помага на всички спортисти по време на който и да е етап от тренировката. Спортисти, участващи в  изследователски доклад на Health Research забелязали „усещане за подобрен тонус” от 3 до 5 дни след прием на Сума както и засилено желание да дойде време за следващата им тренировка. Щангистите усещали много по-малко болка по време на вдигането на тежести, когато приемали сума. Тези изследователи препоръчват по 500 мг. за всеки 20 кг. телесно тегло, разпределени на две равни дози за максимално увеличение на силата и размера на мускулите. По време на 54-дневния период (почти 8 седмици), дозировката била вземана само в дните 1-10-ти, 16-25-ти и  31-40-ти. Макар че за целия период имало 24 дни без билка, според изследователите спортистите усещали действието на сума дори и през дните без прием.

Обобщена информация:

Основни функции: адоптоген, ободрява (тонизира, балансира, подсилва), афродизиак, имунностимулант.

Основна употреба:

– общотонизиращо средство – балансира и укрепва; спомага мускулния растеж

– при хормонални смущения (менопауза, ПМС)

– при  умора и отпадналост

– сексуални нарушения (ниско либидо и др)

Противопоказания:
За бременни и кърмещи жени не е препоръчително да вземат сума. Тъй като тя може да има подобно на естрогена действие, не трябва да се приема от хора с хормонозависещи ракови заболявания.  По принцип приемането на големи количества растителни сапонини може да доведе до леки стомашни разстройства като гадене и стомашни спазми. В случай, че се появят такива странични ефекти, се препоръчва да се намали дозата.

Източници:

https://rain-tree.com/suma.htm
http://amazonsuperfoods.com/Science/AthleticPerformanceHerbs.htm
https://www.adaptogeno.com/
https://www.chiro.org/
https://www.matakanasuperfoods.com/collections

Превод: Дани

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *