Блог на група експериментатори
Търсене

Хималайска сол

Долината на река Инд е люлка на древната индийска култура.

Долината на река Инд е люлка на древната индийска култура. Именно там преди повече от 500 милиона години са се образували многобройните хълмове на солната верига. Тази нетрадиционна планинска верига привлича вниманието на учени, изследователи и авантюристи от най-различни сфери. Поради огромните си залежи на каменна сол, която е отличен консервант тя е запазила многобройни антропологични останки. Редица храмове и други паметници на културата и изобразителното изкувство напомнят за величието на една ненадмината по своята духовност цивилизация. Днес тази област се нарича «Пенджаб» и се намира в Източен Пакистан.

Солните мини намиращи се там са едни от най–големите и най–древните в света. Поради близоста на Солната верига до Хималаите тази сол е придобила широка известност под названието Хималайска сол.

sol-kutiq1

Солтта е аморфен лек камък. Когато достатъчно тежки скални пластове упражняват натиск отгоре и, тя бива изтласкана по цепнатини и пролуки издигайки се до по-високи нива, докато по-тежките пластове потъват надолу. Така се формират огромни отвесни солни блокове,чийто върхове достигат почти до повърхността на земята. Това дава възможност солта да бъде изкопана.

Добиването на хималайската сол e изцяло ръчен процес, при който не се използват никакви механични уреди или взривни техники. Измива се на ръка и се суши на слънце. Този естевствен метод гарантира запазването на изначалната вибрационна форма на солта и нейните благотворни биоенергетични качества.

Хималайската сол, която произхожда от океана e била предпазена от замърсяванията на околната среда благодарение на лежащите от векове отгоре и скални слоеве. Известно ни е че днешният океан е замърсен с тежки метали, токсични химикали, нефт и радиоактивни вещества. Eто защо днешната морска сол е малко или много замърсена. За разлика от нея така наречената «Хималайска сол» е напълно чиста и незамърсена.

Хималайската сол е напълно натурален продукт без никакви добавки и консерванти. Формирала се е през камбрийската ера, когато други скални пластове са се натрупали върху солта от пресъхналите океани запечатвайки я до наши дни. Отлежаването й дълбоко в земята в продължение на милиони години я е превърнало в една от най-ценните храни.

Хималайската сол може да бъде червена, бяла или прозрачна. Червеният цвят се дължи на високото съдъжание на желязо. При стриването на червени късове се получава финната розова сол, а бялата сол идва от белите скали. Прозрачната сол се получава от прозрачни на цвят кристални кубчета. Среща се под названието кристална сол.

Минералният състав на Хималайската сол е идентичен с този на древния първичен океан, от където живота на земята е поел по пътя на своята еволюция.

Тя съдържа (почти всички съществуващи в природата). Същите елементи изграждат състава на всички течности в човешкия организъм, затова солният разтвор има незаменимо регенериращо и поддържащо действие за нашето тяло.

Аюрведа

Балансиращият и подсилващ ефект на Хималаиската сол е бил добре известен в Индия още преди хиляди години. Тя е била успешно използвана от Аюрведа, древната индийска наука за дълъг и здравословен живот.

Алопатична медицина

Лечебните свойства на солта са добре известни и на съвременната медицина. Най-големите солни находища в Европа се намират не далеч от полския град Краков, където бе построена болница на 740 фута под земята специално за лечение на астмa, алергии и белодробни заболявания. Вече няколко хиляди пациента са излекувани успешно в тази болница. Подобно на нея са построени и други оздравителни центрове в Европа и най-вече в Германия. Toзи метод за лечение на респираторни заболявания набира все по голяма пополярност.

Днес на много места в света се изграждат така наречените солни пещери, с цел постигане и поддържане на идеалния микроклимат богат на минерали и микроелементи характерен за солните мини.

Солта има противовъзпалително, антибактериално и противоалергично действие. Нейният минерален състав е в основата на терапевтичния и ефект но тя притежава и редица други благотворни характеристики.

himalayan-salt-lampsjumbo

Естествен йонизатор

Електро смога дължащ се на многобройните електромагнитни вълни, които обгръщат домовете ни предизвикват насищането на въздуха с положителни йони и по този начин се нарушава баланса между положителните и отрицателните частици в атмосферата. Доказано е, че този дисбаланс се отразява вурху нашето здаве. За да противодействат на неблагоприятното явление учените са изобретили машинки, които насищат въздуха с отрицателни йони наречени «йонозатор». Но хората, които ценят природата са наясно, че онова, което самата тя е създала едва ли може да бъде «подобрено». Хималайската каменна сол действа като естествен йонизатор на въздухa

Фенг Шуи

Според някой физически закони и древни источни философии всяко нещо, което съществува се състои от енергия. В китайската философия тази енергия се нарича «Чи» Буквално преведено това означава «Дъх». С други думи добрата «Чи» е толкова есенциална за нашия живот и здраве, колкото е дъхът, който поемаме във всеки един момент. Чрез поставянето на естевственo красива кристална солна лампа нa добре подбрано според принципите на Фенг Шуи място без никакво усилие вие ще сте способни да изградите балансирана и хармонична енергия в заобикалящата ви среда и да откриете един по-щастлив, по-здрав и по успешен живот изпълнен с позитивни емоции и мотивираща сила.

Релаксация

Красивите топли нюанси на солните лампи създават неповторима атмосфера съчетаваща в себе си топлина и уют, спокойствие и жизненост. Със своето топло сияние те могат да възпроизведът, както нежното пробуждащо и енергетизиращо въздействие на изгрева, така и топлата ласкава красота на залеза. Те притежават неповторимото свойство да отпускат и енергетизират едновременно.

salt-rocks-clipped

Колкото по-голяма е площа, която си взаимодейства с въздуха, толкова по-силно се усеща чудотворното въздействие на солта върху ума и тялото. С помоща на облицовъчните плочки и тухли от Хималайска каменна сол вие имате възможност да постигнете максимален терапевтичен ефект и в същото време да осъществите неограничен диапазон от оригинални дизайнерски хрумвания. Това ги прави изключително подходящи за изграждане на интериорни решения за хотели, спа центрове, ресторанти, кафенета, фоайета на медицински центрове, фитнес зали или плувни басейни. С други думи, те са идеални за всяко място, на което човек отива за да се почувства по-добре.

За да се възползвате от положителни ефекти на Хималайската сол не е необходимо да предприемете пътуване до солните мини в Пакистан или Полша. Под формата на солни лампи, свещници и облицовъчни материали днес те са достъпни за всеки дом.

Хималайска сол можете да намерите в категория „избрани био продукти“ на www.zoya.bg

източник:

http://jyotirgriha.com

6 Comments

  1. Здравейте Севин, за съжаление вече на никой не му се налага да оцелява, нито пък да ловува в изобилието от храна в този свят. Проблема на месото е, че животните се тъпчат с антибиотици, хормони за по-бърз разстеж, който след това преминават в телата ни вкл. и в тези на децата. Ако едно време дедите ни са се хранили с месо, то е било в малки количества и съответно са постили доста време, което в съвремения свят не се случва. Всеки може да реши какво да яде в края на краищата. За това човек има разум.

  2. Аз не мисля, че МАЙКАТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ДЕТЕТО СИ ВЕГАН!!! Природата е дала на човека да ловува и да се храни с дивеч, плодове, зеленчуци… Т.е. това е нормално, защо трябва застанем против природата, която ни е създала и ни е научила да оцеляваме и да си тормозим децата да станат вегани, само защото на мама или тате мозъка е промит и искат да са вегани. Ами нека детето само да си реши… По тази логика ще стигнем и до: Майки, не кърмете децата си, те трябва да са вегани!!! Щом природата е дала дете на жената, тя е дала и начин да го изхрани. Но промития мозък може и кърмата да му отнеме, знам ли…

  3. Абе – много хубави маркетингови приказки, но това е толкова „хималайска“ сол, колкото Пакистански Пунджаб е в Хималаите :). Освен това това си е обикновена сол – въпреки цвета си. 98 % натриев хлорид. Просто сол от Пакистан, която от 2002 година някъде се продава с изключително успешен маркетинг, като „Хималайска“, „балансираща“ сол и т.н.

  4. Здравейте, има проблем с храната в детските градини и честно казано смятам, че е доста трудно едно дете да бъде вегетарианец в тези условия, още по-трудно веган. Мои познати вегетарианци имат този проблем и не само те. Познавам майка-виган-суровоядец, която заяви, че ще гледа детето си до предучилищна възраст, за да избегне лошата храна. Признава, че й доста трудно, но предпочита да му създаде навици. Не знам дали това е решение на въпроса, но знам, че вече има вегетарианска детска градина в Драгалевци -http://www.zlatno-zrantse.bg/. Може би ще се появят и други такива.
    А относно нормалното и топло отношение към козичките, кравите и т.н. Ако наистина е нормално, т.е не ги колим, за да си хапваме пържолки..да.., защо да не си отглеждаме по една коза на село:) Но е интересно как хората говорят с умиление за малките козички, които виждат на пътя или прасенца, а в същото време в чинията пред тях седи поредната пържолка. Или пък прегръщаме домашния любимец вкъщи и в същото време в тенджерата на котлона се готви поредното заклано същество. Кога ще започнем да разбираме, че няма разлика между домашния пудел и агнето в кошарата. Всички те имат нервна система и усещат. Когато ги настъпиш.. скимтят. Когато ги колят…врещят. Достатъчно е да минем през някое село по Коледа или Великден, за да усетим ужаса от предстоящата смърт..Отвсякъде се чува врещене и квичене.

  5. …това за домашните животни беше относно яйцата и млякото

  6. Здравейте,чета статията и си мисля наистина колко би било хубаво всеки да мисли и да уважава всеки вид живот…и понеже и аз имам дете и се чудя,ако някоя майка реши да направи детето си ВЕГАН,как ще накарате персонала в детската градина да задоволяват потребностите му от веган храна?това е сериозен проблем,ако не искате детето ви да приема месо,когато влезе в държавна институция, на никой не му пука за тези неща.И изобщи как детенцето ще се справи с ограничения..трябва да яде само вкъщи и много да внимава и тн…ако се положат усилия дори само за ВЕГЕТАРИАНСТВОТО може до няколко века да нямаме такива проблеми в бг.мойто дете се храни здравословно,според колкото е възможно, но не мисля,че веганството е даване на свободен избор на малкото човече.това е избор за големи.
    А ако кокошките,кравите,козите и всичко останало е домашно и знаеш как се гледат и към тях има едно нормално топло отношение и …защо да е проблем?много хора на село си съжителстват с животните и се разбират много добре(изключвам грубите и жестоки хора,които смятат,че трябва да доминират и да прекършват всичко около себе си-това го има и по много в града)…дълго стана.Да си вегетарианец е супер,сигурно да си и веган е още по-чисто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *