Блог на група експериментатори
Търсене

Хлебчета от покълнало жито

Тези малки хлебчета от покълнало жито ги правят в р-т Кринг.  Собственика на ресторанта ми разказа, че се  приготвят без подправки и са леко запечени на скара. Също така в тях няма спойващи съставки.

За напълно суров хляб можете да пробвате рецептата на д-р Гайдурков:

Сурово хлебче – приготвя се като първо се покълва жито – една нощ житото кисне във вода, на другия ден се изплаква и отцежда; стои в порцеланов съд, влажно, но не покрито във вода, на стайна температура и похлупено с чинийка. Изплаква се един- два пъти дневно и отново се отцежда докато по повърхността на зърната се появи лек поник. В този стадий е готов за консумация. Не бива да пораства повече от 1-2 мм. Пло покълналото жито може да се съхранява, като отново се полее с вода и се сложи в хладилника на ниска плюсова темпратура. все пак нашата препоръка еда подновявате посева най-много на 2-3 дни. Покълналото жито може да бъде и самостоятелна добавка към различни храни (не се комбинира с месо, риба, яйциа, сирене и мляко). Покълналото жито се смила на кафемелачка (или в друг подходящ за целта уред) до получаване на пюре и се добавят смлени ядки. Оформя се оригинално сурово хлебче, което се консумира веднага след приготвянето, като в никакъв случай не се обработва термично. Представлява една от най-мощните и силни сувори храни, богата на активирани ензимни системи. Може да се подправя по желание с подправки или да се изсуши при 50С за около 2 часа на фурна.

Можете да откриете в ресторант Кринг.

2 Comments

  1. Да, тези са на Кринг и на тази снимка са ги пекли (както пише и в текста), но сега днес си взех и бяха по-скоро затоплени.
    За сурови може да се следва рецептата на д-р Гайдурков.

  2. Тези питчици на снимката наистина ли не са обработвани термично? Изглеждат ми малко поприпеченки :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *