Блог на група експериментатори
Търсене

Батерии …to be continued

Батериите вече не са черната кутия на екологията дори и у нас, защото първите стъпки по събирането и рециклирането им са направени…

recycle-batteries

 

Процесът на лицензиране на организации, които ще се грижат именно за събирането на тези малки вредни отпадъци дотук е излъчил четири фирми, които притежават разрешителни за тази дейност. „Екологичния отпечатък” обаче може да се забележи на всички нива, защото докато въпросните няколко фирми организират дейността си, в Министерството на околната среда и водите тече т.нар. Туининг проект „Отпадъци от електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори”. Именно заради този проект и Димитрис Цоцос почти се е преселил в родината ни, на пл. „Славейков” в столицата – там, в една от преките е и въпросното учреждение. Грък по народност, с него си говорим под плакат с момичета, понесли с учудваща лекота старите си неудобни монитори – не обаче към контейнера с общ отпадък, както става и ясно от разговора ни с Димитрис…

–    Каква точно е целта на този проект и как възникна той?

–    Това е Туининг проект, който се осъществява от Федералната агенция по околната среда на Австрия, Министерството на околната среда, енергията и промените в климата в Гърция и Федералното министерство на околната среда в Германия заедно с българското министерство на околната среда и водите. Главната цел е да се предостави опитът на тези три страни в управлението на отпадъците от електронно и електрическо оборудване на България. Искам да подчертая, че този проект не разрешава проблемите по управление на отпадъци в България, защото е с продължителност само 18 месеца, но пък подпомага българите с опит и знания, с които след това могат да разрешат всяка ситуация.

–    Какво правите например вие в Гърция, когато се наложи да изхвърлите батерии?

–    В Гърция по отношение на батериите направихме значителни подобрения през последните пет години. Преди 2004 г. нямаше възможност да се сепарират тези отпадъци – човек нямаше представа къде да ги изхвърли. Сега контейнери за събиране има почти навсякъде, но това не е достатъчно – трябва да има кампания за популяризиране, за да могат хората и по-специално младите да знаят къде да ги сложат. Ако просто видиш един контейнер и не си наясно за какво служи, не го използваш.

В момента имаме много добра система, която продължава да се развива. Тези контейнери са навсякъде в Гърция, включително на островите, дори на малките острови. Батериите се събират и се изнасят от Гърция, защото самото рециклиране е много скъпо и много трудно – много малко страни от Европа имат такива съоръжения.

–    Този модел ли е подходящ и за България?

–    Лично аз смятам така, защото е много скъпо да се построи инсталация за рециклиране на батерии, има нужда и от много добре обучени специалисти, а и не се знае ще съберете ли толкова голямо количество батерии, та да функционира това съоръжение. Така че ще е по-лесно да ги събирате и да ги изнасяте.

–    Как научихте хората в Гърция да изхвърлят батериите и старото електрическо и електронно оборудване?

Може ли вашият модел да помогне и на нас?

–    Популяризирането сред обществеността е ключов фактор – това е доброволна дейност, не можеш да принуждаваш хората да изхвърлят, а не можеш и да намериш после батериите, защото те са много малки… Трябва да убедиш потребителите им, но и да им покажеш, че имат възможността да изхвърлят старите батерии разделно. В Гърция се проведе много голяма рекламна online slots кампания – по телевизията, във вестниците, в училищата… Важното е, че когато направиш тази реклама, трябва още на следващия ден да има контейнери навсякъде. Късмет беше, че тази кампания се случи по време на олимпийските игри в Атина през 2004 г. Управителите на гръцката организация по оползотворяване на батерии наеха един от нашите олимпийски шампиони. Всички започнаха да изхвърлят батериите си на правилното място и това продължава и до днес! В България може да направите това например с Бербатов. Трябва да дадете много силно послание!

–    Батериите ли са най-сложни в управлението на отпадъци?

–    Управлението на батериите и на електронното и електрическо оборудване е различно. Трудно е да убедиш хората да изхвърлят разделно батериите. После трябва да бъдат сортирани по видове и изпратени в чужбина. По отношение на електронното и електрическото оборудване, едни уреди съдържат опасни вещества, други – не. Така че трябва всичко да се разглобява, да се извличат опасните вещества и после да се рециклира това, което може, например метала.

–    Как бихте реагирали на проблема на българина, който се съмнява дали изхвърляйки батерията и стария си компютър на правилното място, те ще бъдат рециклирани? Дали Бербатов би ги убедил наистина?

–    Мисля, че да, защото обикновеният българин не е по-различен от обикновения грък. Евентуално сте по-различни от германците или скандинавците, но не и от гърците. Щом беше успешно при нас, защо да не е успешно и в България. Ние, в Гърция сме на второ място по рециклиране на батерии в Европа след Германия! Година след година контейнерите се увеличават. През 2009 г. постигнахме резултатите, които трябваше да постигнем 2012-та.

–    Къде са самите контейнери?

–    В магазини, супермаркети, училища – там специално е много важно да ги има, защото децата използват много батерии. Когато ги научите още в самото начало, ще имате голям успех след това – това е ключът към успеха! По-важно е децата да изхвърлят своите батерии в училище, отколкото някоя възрастна жена – в супермаркета.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Мястото на старите стоки е в… магазина

Димитрис Цоцос обяснява с вещината на експерт още нещо любопитно: купувайки си нов уред, ние можем спокойно да върнем стария… Според закона търговецът е длъжен да приеме излязлото от употреба наше електрическо или електронно оборудване и след това да го предаде по веригата на фирма, която има лиценз за рециклиране на подобни отпадъци. Липсата на специален контейнер например не трябва да ни спира, подчертава постоянният съветник на Туининг проекта в нашето министерство на околната среда и водите. Просто трябва да изискваме отсрещната страна да поеме своите задължения. Накратко казано, когато си избирате нов сешоар в някой лъскав търговски център, не забравяйте и пликчето със стария, който вече не работи – така спазвате закона, пък и екологичното ви възпитание заразява и другите…

Места със специално предназначение

Крещящите цветове на малките контейнерчета за събиране на батерии сигурно вече са привлекли погледа ви в някой офис или магазин. Четирите фирми, които притежават лицензи за събирането им, работят по самостоятелни програми. „Екобатери” например има сключен договор с мобилния оператор „Глобул” и затова поставя своите кошчета именно в негови обекти – включително и веригата „Германос”. „Нуба Рециклиране” пък започва да покрива обектите от конкуретната верига на „Мтел”, за да има баланс в… природата и рециклирането. Специално внимание обръщат и на училищата, където също започва поставяне на въпросните контейнери. И те, пък и „Норд” – още една от лицензираните организации, любезно предлагат да ви посетят, за да вземат събраните батерии в случай, че са вече купчинка… Сред най-новите места, на които може да се освободите от ненужните дребни отпадъци, са и магазините „Кауфланд” – кошчетата там са на „Екобатери” и са поставени до щандовете с нови батерии.

„В Гърция има следната система за разделно събиране на опаковки: на повечето ъгли са разположени големи контейнери за всякакви видове отпадъци. Не е както тук с различни за пластмаса, стъкло и хартия, а само един, в който се събира всичко и по този начин е по-лесно за потребителите.”

„Системата за управление на отпадъци в България не е толкова различна в сравнение с другите страни, тя вече е транспонирала европейското законодателство и може да се справи с тези неща. Така че не започваме от нулата!”

Източник:Благодаря на Краси! Статията ще излезе и в следващия брой на Усури.

batteryrecyclingcycle

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *