Блог на група експериментатори
Търсене

Вируси и детоксикация на организма

Ако говорим за аюрведичен подход на профилактика срещу вируси, то той не е по-различен от този на другите традиционни и алтернативни лечебни науки.

Патогените , в това число и вирусите проникват по два пътя в тялото ни. Първият от тях е чрез храна и/или вода и тук е много важно тези чужди за тялото микроорганизми да бъдат разпознати на 1-ви етап и отделени чрез урината или фекалиите. Ако обаче  Джатар Агни (ензимите в  храносмилателния тракт) е слаб, тялото се опитва да ги изхвърли чрез повръщане и/или диария. Ако и това не помогне, т.е. организмът ни не ги  разпознава и смила, патогените проникват в черния дроб. Тук се активират чернодробните ензими (панчабута агни) за разпознаване  и отстраняване на чуждите тела. Във втората фаза се включват различни групи клетки, които целят неутрализиране на патогените и тук разчитаме на т.нар. вроден имунитет. Всяко задръстване в чревния тракт от несмляна и неизхвърлена храна (ама) допълнително отслабва работата на храносмилателните ензими. Така че, редовният детокс поддържа в изправност цялостното функциониране на организма ни и е отлична профилактика за силен имунитет. Трябва само да съблюдаваме правилото, че след детокс мускулите и имунитетът леко отслабват и трябва задължително да направите „подмладяваща“  терапия – захранване със силна и чиста храна. Детокс на тялото се забранява при намален имунитет и остро заболяване. Но при хронични заболявания е част от лечебната програма.

Съвет: Ако сте пропуснали пролетен или есенен детокс, най-належащата мярка против вирусни инфекции в чревния тракт остава приемът на билки под формата на добавки, чай, отвари, подкрепящи здравето на храносмилателната система, бъбреци и черен дроб. От добавките на Органик Индия изберете Трифала, Черен дроб/ Бъбреци, Имунитет,  чай Пречистване „Cleanse “ и всички напитки, включващи джинджифил в своя състав.  Като подмладяваща терапия включете също и витаминозни бомби като Чаванпраш и супер храни богати на протеини като моринга. Не подминавайте „Амалаки“ –  силен антиоксидант, алкализиращ тънките черва и подкрепящ правилното функциониране на черния дроб.

Вторият път на проникване на патогенните е въздушният – тук залагаме на чисти бронхи и здрави и силни бели дробове, които първично трябва да спрат вирусите и да ги изхвърлят от тялото чрез кашлица и под формата на секрети от дихателните пътища. Ако нашият придобит имунитет не се справи, следва проникване на патогените в кръвоносната система и по-късно се включва отново панчабута агни (черен дроб), за да инициира вродения ни имунитет. Залагаме на билки с антивирусно действие, съдействащи за здравето на кръвен поток, лимфа, дихателна система.

Ако вашето слабо място са белите дробове, включете хранителната добавка на Органик Индия „Дишай свободно“, както и нийм – един от най-силните природни антибиотици в света, който съдейства за здравето на кръвоносната система и има ясно изразено противовирусно и антибактериално действие.  Да не забравяме „Формула Куркума“, която има многопосочно действие в подкрепа на различните системи в тялото – от черен дроб и храносмилане до здравето на ставите. Аюрведа учи, че част от т.нар. токсини, които остават неизхвърлени от организма (ама)  се утаяват в костната тъкан, предизвиквайки появата на заболявания като ревматоиден артрит, артроза, спондилит.

Една от най-добрите добавки за едновременно действие и като детокс, и като подмладяваща организма терапия е добавката „ Млада кожа“, включваща в себе си три от споменатите по-горе лечебни растения – амалаки, нийм и куркума. Тя подкрепя правилното функциониране на почти всички системи и органи в тялото на едно много дълбоко вътрешно ниво, което осигурява чиста и здрава кожа. Все пак кожата е първата и най-голяма преграда за патогените от външния свят.

Цялата палитра чайове на Органик Индия съдържа Тулси – Свещен босилек . Той е отличен адаптоген, но също така се грижи за здравето на белите дробове и чревния тракт. Доверете се на Тулси Оригинал или чайовете, съдържащи джинджифил, лимонова трева, сладък корен, зелен чай.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *