Блог на група експериментатори
Търсене

Списък на оцветители, консерванти в храните (Е-та в храните)

ОЦВЕТИТЕЛИ от (Е 100 – Е 181)

Номер

Химическо наименование

Кратък коментар

Е 100

Curcumin

Има оранжево – жълт цвят. Получава се от корените на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарин, печени сладкиши.

Е 101

Riboflavin, Riboflavin – 5′ – phosphate

Витамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в състава на маргарини и сирена.

Е 102

Tartrazine

FD&C Yellow № 5

Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи. Забранен е в Норвегия и Австрия.

Е 104

Quinoline Yellow FD&C Yellow № 10

Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

Е 107

Yellow 7G

Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки. Забранен в Австралия и САЩ.

Е 110

Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD&C Yellow № 6

Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine, Ventolin – сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия.

Е 120

Cochineal, Carminic acid, Carmines

Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му.

Е 122

Azorubine, Carmoisine

Има червен цвят. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

Е 123

Amaranth,

FD&C Red №2

Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия.

Е 124

Ponceau 4R, Cochineal Red A, FD&C Red №4

Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.

Е 127

Erythrosine,

FD&C Red № 3

Има червен цвят. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза. Забранен в Норвегия.

Е 128

Red 2G

Забранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.

Е 129

Allura red AC,

FD&C Red №40

Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

Е 131

Patent blue V

Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

Е 132 *

Indigotine, Indigo carmine,

FD&C Blue №2

Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия.

Е 133

Brilliant blue FCF, FD&C Blue Dye №1

Използва се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.

Е 140

Chlorophylis, Chlorophyllins

Зелено багрило, съдържащо се в естествен вид във всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла използвани в медицината и козметиката.

Е 141

Медни комплекси на Chlorophylis и Chlorophyllins

Оцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции.

Е 142

Green S

Има зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове. Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.

Е 150 (а)

Plain caramel

Тъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза. Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди, соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии.

Е 150 (b)

Caustic sulphite caramel

виж описаното за Е 150 (а)

E 150 (c)

Ammonia caramel

виж описаното за Е 150 (а)

E 150 (d)

Sulphite ammonia caramel

виж описаното за Е 150 (а)

E 151

Brilliant Black BN, Black PN

Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

Е 153 *

Vegetable carbon

Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен в САЩ.

Е 154

Brown FK

Забранен в САЩ.

E 155

Brown HT (Chocolate)

Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

Е 160 (а)*

Carotene, alpha-, beta-, gamma-

Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци.

Е 160 (b)*

Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin

Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.

Е 160 (c)*

Paprika extract, capsanthin, capsorubin

Препоръчва се избягване на употребата му.

Е 160 (d)*

Lycopene

Съдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може да намали риска от туморни заболявания.

Е 160 (е)*

Beta-apo-8′-carotenal (C 30)

Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.

Е 160 (f)*

Етилов естер на beta-apo-8′-carotenic acid (C 30)

Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.

Е 161 (b)

Xanthophylls – Lutein

Жълто багрило, получавано от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък.

Е 161 (g)*

Xanthophylls – Canthaxanthin

Жълто багрило. Може да се получава от животински източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби, перата на фламингото.

Е 162

Beetroot Red, Betanin

Пурпурночервено багрило, получавано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции.

Е 163

Anthocyanins

Виолетово багрило, получавано от цветя и други растения. Безвредно е.

Е 170 *

Calcium carbonate

Минерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсичен.

Е 171

Titanium dioxide

Бяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели бои. Няма данни за нежелани реакции.

Е 172

Iron oxides and hydroxides

Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични.

Е 173

Aluminium

Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

Е 174

Silver

Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

E 175

Gold

Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

E 180

Latolrubine BK

Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

E 181

Tannic acid, tannins

Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество.

КОНСЕРВАНТИот(Е 200 – Е 290)

Е 200

Sorbic acid

Получава се от плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки) или по синтетичен път. Възможен дразнител на кожата.

Е 201

Sodium sorbate

Няма данни за нежелани странични реакции

Е 202

Potassium sorbate

Няма данни за нежелани странични реакции

Е 203

Calcium sorbate

Няма данни за нежелани странични реакции

Е 210 *

Benzoic acid

Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца.

E 211

Sodium benzoate

Използва се като антисептик, като консервант и за подобряване вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг. на 250 мл.) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като: Actifed, Phenergan и Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.

Е 212

Potassium benzoate

При хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е както на Е 210

Е 213

Calcium benzoate

виж описаното за Е 212

Е 214

Ethyl p-hydroxybenzoate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 215

Sodium ethyl p-hydroxybenzoate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 216

Propyl p-hydroxybenzoate

Възможен контактен алерген.

Е 217

Sodium propyl p-hydroxybenzoate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 218

Methyl p-hydroxybenzoate

Възможни са алергични реакции. Въздейства предимно върху кожата.

Е 219

Sodium methyl p-hydroxybenzoate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 220

Sulphur dioxide

Получава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати.

Е 221

Sodium sulphite

Използва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220

Е 222

Sodium hydrogen sulphite

виж описаното за Е 220

E 223

Sodium metabisulphite

виж описаното за Е 220

E 224

Potassium metabisulphite

виж описаното за Е 220

E 225

Potassium sulphite

виж описаното за Е 220

E 226

Calcium sulphite

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 227

Calcium hydrogen sulphite

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 228

Potassium hydrogen sulphite

виж описаното за Е 220

Е 230

Biphenyl, Diphenyl

В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове.

Е 231

Orthophenyl phenol

В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови, нектарини, круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананаси, домати, чушки, череши.

Е 232

Sodium orthophenyl phenol

виж описаното за Е 231

E 233

Thiabendazole

В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусови плодове, ябълки, сливи, картофи, банани, гъби, мляко, месо.

E 234

Nisin

Антибиотик, продуциран от бактерии. Съдържа се в бирата, ферментирали млечни произведения, доматени сосове и пюрета.

E 235

Natamycin

Мек инхибитор изолиран от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване причинено от гъбички от род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария, дразнене на кожата. Открива се в месото, сиренето.

E 236

Formic acid

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 237

Sodium formate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 238

Calcium formate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 239

Hexamethylene tetramine

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 249

Potassium nitrite

Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени.

E 250

Sodium nitrite

Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни използването му е ограничено.

E 251

Sodium nitrate

виж описаното за Е 250. Използва се и за получаване на азотна киселина и изкуствени торове, както и във ферментирали месни произведения.

E 252 *

Potassium nitrate

Може да се изолира от трупове на животни или от растения. Използва се като експлозив, за производство на изкуствени торове и като консервант на месо. Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В някои страни използването му е ограничено (виж 249).

Е 260

Acetic acid

Получава се по синтетичен път от дървени влакна. Основен компонент на оцета. Използва се също в туршии, сосове.

Е 261

Potassium acetate

Трябва да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция. Използва се в туршии, сосове и други продукти с кисел вкус.

Е 262

Sodium acetate, Sodium diacetate

Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Няма данни за нежелани реакции.

Е 263

Calcium acetate

Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Междинен продукт при производството на алкохол от дървесина. Суровина за получаване на оцетна киселина (Е 260) и на стабилизатори за текстилни бои.

Е 264

Ammonium acetate

Може да предизвика гадене и повръщане.

Е 270

Lactic acid

Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Получава се при загряване и ферментация на въглехидратите на мляко, картофи или меласа. Новородените и малките деца трудно я метаболизират. Използва се в сладкиши, украси, безалкохолни, понякога в бира, в храните за кърмачета.

E 280

Propionic acid

Смята се, че всички пропионови съединения са свързани с мигренозните болки. В естествено състояние се съдържат във ферментиралите храни. Могат да се получат и синтетично от ethylene monoxide и carbon monoxide, от пропионов алдехид, при ферментацията на дървесина и др. Получава се при разграждане на влакнини от бактерии. Използва се при производството на хляб и други тестени продукти.

E 281

Sodium propionate

Може да причини мигренозни болки. Използва се при производството на тестени продукти.

E 282

Calcium propionate

виж описаното за Е 281

E 283

Potassium propionate

виж описаното за Е 281

E 290

Carbon dioxide

Получава се при производството на вар. Може да засили ефекта на алкохола. Съдържа се във виното, безалкохолните напитки, сладкарските произведения.

КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ  от  (Е 296 – Е 385)

Е 296

Malic acid

Получава се от плодове или по синтетичен път. Препоръчва се избягване на употребата й при новородени и малки деца.

Е 297

Fumaric acid

Получава се от растения от род Fumaria (най-вече F.officinalis) или при ферментация на глюкоза. Може да се използва за ароматизиране, подкисeляване, като антиоксидант, за газиране на безалкохолни напитки или като набухвател за кексове.

Е 300

Ascorbic acid

Това е витамин С. Съдържа се в естествен вид в плодовете и зеленчуците. Може да се получи и по синтетичен път от глюкоза.

Е 301

Sodium ascorbate

Натриева сол на витамин С.

Е 302

Calcium ascorbate

Може да повиши риска от образуване на оксалатни камъни в бъбреците.

Е 303

Potassium ascorbate

Калиева сол на витамин С.

Е 304

Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate

Естери на аскорбиновата киселина (Е300) с мастни киселини.

Е 306, Е307, Е 308, Е 309

Tocopherols, alpha-, gamma-, delta-

Витамин Е. Съдържа се в растителните масла (соево, пшеничено, оризово, памуково, царевично и др.). Той е силен антиоксидант. Предпазва витамин А от окисление. Използва се като добавка към маргарин и сосове.

Е 310

Propyl gallate

Използва се за предотвратяване гранясването на мазнините. Може да предизвика гастрит или възпаление на кожата, нарушение на кръвообращението и метхемоглобинемия (с нарушен пренос на кислород от кръвта до тъканите на тялото). Използва се в различните мазнини, маргарин, сосове. Понякога влиза в състава на опаковъчните материали.

Е 311

Octyl gallate

виж описаното за Е 310

Е 312

Dodecyl gallate

виж описаното за Е 310

Е 317

Erythorbic acid

Получава се от сукроза.

Е 318

Sodium erythorbate

Получава се от Е 317.

Е 319

Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)

Получава се от петрол. Препоръчва се избягване на употребата му. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество около 5 гр. се смята за смъртоносно. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин.

Е 320

Butylated hydroxy-anisole (BHA)

Получава се от петрол. Забавя загниването на храните в резултат на окислението им. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин, дъвки, ядки, произведения от домати, полиетиленови опаковки за храни. Може да предизвика алергични реакции, може да отключи хиперактивност. Има данни за канцерогенност и ефекти подобни на тези на естрогена. Във високи дози води до образуване на тумори при опитни животни. От 1958 година забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен и във Великобритания. McDonald’s не го използват в продуктите си от 1986 година.

Е 321

Butylated hydroxy-toluene (BHT)

Получава се от петрол. Виж и описаното за Е 320.

Е 322 *

Lecithins

Получава се от соя, яйчен жълтък, фъстъци, царевица или животински източници. Не е токсичен, но във високи дози може да доведе до стомашни разстройства, подтискане на апетита и обилно изпотяване. Използва се за подпомагане на смесването на мазнините в маргарина, а също в шоколади, майонеза, сухо мляко.

E 325 *

Sodium lactate

Получава се от мляко. Може да съдържа свински ренин (хормон на бъбрека). Деца с непоносимост към лактоза може да получат нежелани реакции.

E 326 *

Potassium lactate

виж описаното за Е 325

E 327 *

Calcium lactate

виж описаното за Е 325

E 328 *

Ammonium lactate

виж описаното за Е 325

E 329 *

Magnesium lactate

виж описаното за Е 325

E 330

Citric acid

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от цитрусови плодове. Съдържа се в бисквити, замразена риба, сирене и други млечни произведения, храни за кърмачета, кексове, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментирали месни произведения.

E 331

Sodium citrates

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

E 332

Potassium citrates

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

E 333

Calcium citrates

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. В малки дози не се установяват нежелани реакции.

Е 334

Tartaric acid

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от необелени плодове, сок от грейпфрут.

Е 335

Sodium tartrates

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

Е 336

Potassium tartrates

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

Е 337

Sodium potassium tartrates

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

Е 338

Phosphoric acid

Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от фосфатна руда. Влага се в сирена и техните производни. Няма данни за нежелани реакции.

Е 339

Sodium phosphates

Минерална сол. Използва се като лаксатив и за фиксиране на багрила в текстилната промишленост. Приеман в големи количества нарушава нормалното съотношение на калция и фосфора в организма.

Е 340

Potassium phosphates

виж описаното за Е 339

Е 341*

Calcium phosphates

Минерална сол, която се намира в скалите и костите. Използва се като антиацидно средство и за полиране емайла на зъбите.

E 343

Magnesium phosphates

Минерална сол.

E 350

Sodium malates

Няма данни за нежелани реакции.

E 351

Potassium malate

Няма данни за нежелани реакции.

E 352

Calcium malates

Няма данни за нежелани реакции.

E 353

Metatartaric acid

Няма данни за нежелани реакции.

E 354

Calcium tartrate

Според досегашните наблюдения е безопасен.

E 355

Adipic acid

Получава се от корени. Отнася се към мазнините.

E 357

Potassium adipate

Няма данни за нежелани реакции.

Е 363

Succinic acid

Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.

Е 365

Sodium fumarate

Сол на фумаровата киселина.

Е 366

Potassium fumarate

Няма данни за нежелани реакции.

Е 367

Calcium fumarate

Няма данни за нежелани реакции.

Е 370

1,4-Heptonolactone

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 375

Niacin

Витамин В3. В естествено състояние се съдържа във фасула, граха и други бобови растения, в млякото, яйцата, месото, скаридите и рибата. В доза над 1000 мг. дневно може да доведе до увреждане на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишено серумно ниво на пикочна киселина (води до подагра). В количества под 50-100 мг. може да предизвика зачервяване на кожата (безобидно, но болезнено), главоболие, стомашни болки, особено когато се приема на празен стомах.

E 380

Tri-ammonium citrate

Може да повлияе функциите на черния дроб и панкреаса.

E 381

Ammonium ferric citrates

Получава се от лимонена киселина. Използва се като добавка на желязо към зърнени и диетични храни.

E 385

Calcium disodium EDTA

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ и др.

Е 400

Alginic acid

Получава се от морски водорасли. Използва се в карамелизирани изделия, ароматизирано мляко, сгъстени кремове и йогурт. В малки количества не се установяват нежелани реакции. Големите количества могат да подтиснат абсорбцията на някои хранителни вещества.

Е 401

Sodium alginate

виж описаното за Е 400

Е 402

Potassium alginate

виж описаното за Е 400

Е 403

Ammonium alginate

виж описаното за Е 400

Е 404

Calcium alginate

виж описаното за Е 400

Е 405

Propylene glycol alginate

Получава се от петрол. За повече информация виж описаното за петролните деривати в предишната таблица.

Е 406

Agar

Получава се от червени водорасли. Понякога се използва като лаксатив. Съдържа се в месните произведения и сладоледа.

Е 407

Carrageenan

Напоследък се доказва връзката му с раковите заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти) се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Carrageenan. Въпреки, че той се използва в натурален вид, в червата при разграждането му се получават различни разпадни продукти.

Е 410

Locust bean gum

Получава се от някои видове акация. Използва се в близалки и др. смучещи се бонбони, подправки, някои брашнени продукти, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови заместители. Може да понижи нивото на холестерола в кръвта.

Е 412

Guar gum

Получава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus, растение отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Води до понижаване нивото на холестерол в кръвта.

Е 413

Tragacanth

Смола, получавана от дърво – Astragalus gummifer. Използва се в храни, лекарствени средства, като капки за нос, сиропи, таблетки. Намира приложение и в козметиката. Възможно е да причини контактна алергия.

Е 414

Acacia

Получава се от соковете на Acacia Sengal. Лесно се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява възпалени слузести лигавици.

Е 415

Xanthan gum

Получава се от ферментация на зърна.

Е 416

Karaya gum

Получава се от дървото Sterculia urens. Често се използва в комбинация с Е 410 в сладоледи, карамел, сладкиши, като пълнител, който им дава дъзможност да увеличават обема си 100 и повече пъти при добавяне на вода. Възможен алерген.

Е 417

Tara gum

Получава се от растението Caesalpinia Spinosa, което вирее в Еквадор, Перу и Кения.

Е 420

Sorbitol

Подсладител от глюкоза или плодове. Използва се в смучещи бонбони, сушени плодове, сладкарски произведения, бонбони, нискокалорични храни, лекарствени сиропи, капки за очи и е един от най-често използваните в козметиката консерванти. Може да предизвика храносмилателни разстройства.

Е 421

Mannitol

Изкуствено получен подсладител. Възможен алерген. Може да предизвика диария, нарушаване функцията на бъбреците, гадене, повръщане. Най-често се използва в нискокалорични храни.

Е 422 *

Glycerol

Подсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производството на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти. Синтезира се и от пропилен или при ферментация на захар. Използва се в обвивката на наденица, сирена и др., в сушени плодове, ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетова светлина и радиация. В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се също в сладкиши, бонбони, нискокалорични храни.

Е 430 *

?

?

Е 431 *

Polyoxyethylene stearate

?

E 432 *

Polysorbate 20

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 433 *

Polysorbate 80

Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински произход. Използва се като ароматизатор, повърхностноактивно вещество, в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.

E 434 *

Polysorbate 40

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 435 *

Polysorbate 60

виж описаното за Е 433

E 436 *

Polysorbate 65

виж описаното за Е 433

E 440 (a)

Pectin

Открива се най-вече в кората на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В големи количества може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен дискомфорт.

E 440 (b)

Amidated pectin

Няма данни за нежелани реакции.

E 441 *

Gelatine

Възможен алерген. Може да съдържа Е 220. При астма и алергия към сулфити трябва да се внимава с употребата му.

E 442

Ammonium phosphatides

Няма данни за нежелани реакции.

E 450

Diphosphates

Високите дози могат да нарушат нормалното съотношение на калций и фосфор в организма.

E 460

Cellulose

Няма данни за нежелани реакции.

E 461

Methyl cellulose

Може да предизвика образуване на газове и нарушаване на проходимостта в стомашно-чревния тракт.

E 463

Hydroxypropyl cellulose

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 464

Hydroxypropyl methyl cellulose

Няма данни за нежелани реакции.

Е 465

Ethyl methyl cellulose

Няма данни за нежелани реакции.

Е 466

Carboxy methyl cellulose, Sodium methyl cellulose

Няма данни за нежелани реакции.

Е 469

Sodium caseinate

Няма данни за нежелани реакции.

E 470 *

Fatty acids salts

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 471 *

Mono&di glycerides of fatty acids

Няма данни за нежелани реакции.

E 472 *

Fatty acid esters of glycerides

Няма данни за нежелани реакции.

E 473 *

Sucrose esters of fatty acids

Няма данни за нежелани реакции.

E 474 *

Sucroglycerides

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 475 *

Polyglycerol esters of fatty acids

Няма данни за нежелани реакции.

E 476 *

Polyglycerol polyricinoleate

Няма данни за нежелани реакции.

E 477 *

Propylene glycol esters of fatty acids

Получава се от петрол. Няма данни за нежелани реакции.

E 478 *

?

?

E 479 (b)*

Получава се при термично окисление на соево олио и въздействие с моно- и диглицериди на мастни киселини

?

E 480

Dioctyl sodium sulphosuccinate

Все още е в процес на изучаване.

E 481 *

Sodium stearoyl-2-lactylate

Няма данни за нежелани реакции.

E 482 *

Calcium stearoyl-2-lactylate

Няма данни за нежелани реакции.

E 483 *

Stearyl tartrate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 491 *

Sorbitan monostearate

Няма данни за нежелани реакции.

E 492 *

Sorbitan tristearate

Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.

E 493 *

Sorbitan monolaurate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 494 *

Sorbitan monooleate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 495 *

Sorbitan monopalmitate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

МИНЕРАЛНИ СОЛИ, ОМЕКОТИТЕЛИот(Е 500 – Е 585)

Е 500

Sodium carbonates

В малки количества няма данни за нежелани реакции.

Е 501

Potassium carbonates

Няма данни за нежелани реакции.

Е 503

Ammonium carbonates

Дразни лигавиците.

Е 504

Magnesium carbonates

В медицината се използва като антиацидно и лаксативно средство.

Е 507

Hydrochloric acid

В малки количества е безопасна.

Е 508

Potassium chloride

В големи количества може да доведе до язви на стомаха.

Е 509

Calcium chloride

Получава се от морска вода.

Е 510

Ammonium chloride

Трябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно.

Е 511

Magnesium chloride

Естествен минерал.

Е 513

Sulphuric acid

Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.

Е 514

Sodium sulphates

Може да наруши водния баланс в организма.

Е 515

Potassium sulphates

Няма данни за нежелани реакции.

Е 516

Calcium sulphate

Получава се от варовик.

Е 518

Magnesium sulphate

Използва се като лаксатив.

Е 519

Cooper sulphate

Естествен минерал.

E 524

Sodium hydroxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 525

Potassium hydroxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 526

Calcium hydroxide

В малки количества няма данни за нежелани реакции.

E 527

Ammonium hydroxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 528

Magnesium hydroxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 529

Calcium oxide

В малки количества е безопасен.

E 530

Magnesium oxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 535

Sodium ferrocyanide

Няма данни за нежелани реакции.

E 536

Potassium ferrocyanide

Междинен продукт при производството на газ. Има ниска токсичност.

E 540

Dicalcium diphosphate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 541

Sodium aluminium phosphate, Acidic

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 542 *

Bone phosphate

Получава се от кости. Използва се в сухото мляко за кафемашини.

E 544

Calcium polyphosphates

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 545

Ammonium polyphosphates

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 551

Silicon dioxide

Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.

Е 552

Calcium silicate

Получава се от варовик и каменни водорасли (diatoma). Използва се като антиацид. Няма данни за нежелани реакции.

Е 553 (а)

Magnesium silicates

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 553 (b)

Talc

Свързва се с рак на стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколади, сладкарски произведения.

Е 554

Sodium aluminium silicate

Използва се в сол, сухо мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата през време на бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер.

Е 556

Calcium aluminium silicate

Получава се от минерални соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описаното за Е 554.

Е 558

Bentonite

Няма данни за нежелани реакции.

Е 559

Aluminium silicate (Kaolin)

Няма данни за нежелани реакции.

E 570 *

Stearic acid

Възможно е да има животински произход. Виж и описаното за стеаратите.

E 572 *

Magnesium stearate

Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.

E 575

Glucono delta-lactone

Няма данни за нежелани реакции.

E 576

Sodium gluconate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 577

Potassium gluconate

Няма данни за нежелани реакции.

E 578

Calcium gluconate

Няма данни за нежелани реакции.

E 579

Ferrous gluconate

Получава се от желязо и глюкоза. Използва се в маслини, в добавки на желязо. В малки количества е безопасен.

E 585

Ferrous lactate

?

АРОМАТИЗАТОРИот(Е 620 – Е 640)

Е 620 *

Glutamic acid

Ароматизатор и заместител на солта. Тази аминокиселина се открива в много животински и растителни протеини. Най-често се получава в промишлени количества от бактерии. Може да предизвика нежеланите реакции описани за Е 621. Препоръчва се избягване на употребата й от малки деца.

Е 621

Monosodium glutamate (MSG)

Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Нежелани реакции могат да се получат при болни от астма. Най-често се използва в замразени зеленчуци, замразена риба тон, и много други замразени храни, в сосове.

Е 622

Monopotassium glutamate

Може да предизвика гадене, повръщане, диария, стомашни болки. Най-често се използва в заместителите на солта.

Е 623

Calcium diglutamate

Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 624

Monoammonium glutamate

Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 625

Magnesium diglutamate

Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 626

Guanylic acid

Може да влоши протичането на подаграта.

Е 627

Disodium guanylate

Получава се от сардини или дрожди. Може да влоши протичането на подаграта.

Е 629

Calcium guanylate

Може да влоши протичането на подаграта.

E 631 *

Disodium inosinate

Получава се от месо или сардини. Може да влоши протичането на подаграта.

E 633

Calcium inosinate

Може да влоши протичането на подаграта.

E 635 *

Disodium 5′-ribonucleotide

Може да доведе до сърбящ обрив на кожата до 30 часа след приемането му. Силата на реакцията зависи от приетото количество и кумулира с всеки следващ прием. Използва се в ароматизиран чипс, фиде, пай. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 636

Maltol

Получава се от кората на бор, борови иглички, цикория, масла и печен малц. Може да се добие и по синтетичен път.

E 637

Ethyl maltol

Получава се от Maltol.

E 640 *

Glycine и неговите натриеви соли

?

СМЕСИТЕЛИот(Е 900 – Е 1520)

Е 900

Dimethyl polysiloxane

Получава се от силикон.

Е 901 *

Beeswaxes

Пчелен восък. Придава блясък (гланциращо вещество). Използва се за гланциране на плодове. За повече информация, виж статията за пчелни продукти. Може да предизвика алергични реакции.

Е 903

Carnauba wax

Получава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.

Е 904 *

Shellac

Получава се от насекоми. Дразни кожата.

Е 905 *

Paraffins, Microcrystalline wax

Може да наруши абсорбцията на мазнини и мастноразтворими витамини (А, D, Е, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони.

Е 907 *

Refined microcrystalline wax

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 913 *

Lanolin

Получава се от овча вълна.

E 920 *

L-Cystein

Получава се от животински източници (козина, пера).

E 921 *

L-Cystin

виж Е 920

E 924

Potassium bromate

Във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно.

E 925

Chlorine

Разрушава хранителните вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите. Използва се в продукти от брашно.

E 926

Chlorine dioxide

виж описаното за Е 925.

E 927

Azodicarbonamide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 928

Benzoyl peroxide

Използва се за избелване на рафинираните брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи. Виж и описаното за Е 210.

E 931

Nitrogen

Използва се при замразяване и вакумиране на продукти. Според досегашните данни е безопасен.

E 932

Nitrous oxide

В малки количества е безопасен.

Е 950

Acesulfame potassium (Acesulfame K)

Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители – аспартам, захарин и ацесулфам К в списъка си за „Десетте най-лоши добавки“. Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора.

Е 951 *

Aspartame

Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.

Е 952

Cyclamic acid

Калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестисите при плъхове и на ембриони при мишки. Забранен в САЩ и Великобритания.

Е 954

Saccharines

Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от толуен (известин карциноген). През 1977 година е забранен в САЩ, след което е възстановена употребата му, при задължително изписване върху етикета на следния текст: „Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве, този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опитни животни.“

Е 957

Thaumatin

Изкуствен подсладител. Представлява протеин получен от тропическото растение Thaumococcus danielli. Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове.

E 965

Maltitol, Хидрогениран глюкозов сироп

Трудно се разгражда от храносмилателните ензими. Използва се в сладкиши, бонбони, сушени плодове, нискокалорични храни. Във високи дози действа лаксативно.

Е 967

Xylitol

Съдържа се в малини, сини сливи, марули и др. В промишлени количества се получава от дървесина. Има диуретичен ефект и причинява образуване на камъни в бъбреците. Използва се в нискокалорични храни, нисковъглехидратни сладкиши, сладоледи и сладка.

Е 999

Quillaia extract

Емулгатор, естествен сърфактант (повърхностноактивно вещество), пенливо вещество. Получава се от дърво, отглеждано в Чили (Quillaia Saponaria). Използва се в бира, газирана вода. Ускорява заздравяването на кожата и намалява омазняването й.

Е 1100 *

Amylase

Получава се от гъби или свински панкреас.

Е 1200

Polydextrose

В малки количества е безопасна.

Е 1201

Polyvinylpyrrolidone

Диспергиращо вещество. Използва се за покриване на таблетки и в изкуствените подсладители.

Е 1202

Polyvinylpolypyrrolidone

Избистрящо виното вещество. Използва се и за стабилизиране на бои.

Е 1400 –

Е 1450

Скорбяла, нишесте

Няма данни за нежелани реакции.

Е 1505

Triethyl acetate

Част от него се превръща в алкохол в организма.

Е 1510

Ethanol

Алкохол.

Е 1517,

Е 1518 *

Glycerol acetates

Получава се от глицерол. В САЩ се използва за покриване на пресни плодове.

Е 1520

Propylene glycol

Овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. Сладкият му вкус го прави широко използван в лекарствата за деца и в лечебните сиропи. Съдържа се в кремове, мехлеми, козметични средства, дезодоранти, продукти за коса. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до поддтискане на централната нервна система и контактен дерматит.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни

35 Comments

  1. Няма как да ги забранят, в тази корумпирана държава дори и със забрана пак ще ги има, спомнете си какво стана с месата ‘’Стара планина’’ в които уж НЕ трябвало да има соя ама имало малко (и после някаква смешна глоба). Цирк е голям.

  2. Ние като държава сме толкова изостанали ,никой от по-горе стоящите не го интересува с какво се хранят нашите деца и колко е здравословен начина им на живот.Просто живеем ден за ден ,макар,че съм майка на 4г дете и аз непрекъснато гледам за Е-тата и като виждам навсякъде присъстват,това означава да умрем от глад.

  3. Не разбирам защо не забранят вредните Е-та.Нима всички не се тровим и не оставяме „обременена генетика“ на поколенията след нас.Законодателите не мислят за нас,търговците ни пробутват „развалени“храни.Стига толкова. Нещо трябва да се промени.Животът не е само пари и данъци,има и здраве,щастие,любов, деца.И какво можеш да направиш,да не купуваш,да не се храниш,да се бунтуваш? И защо ли изобщо пиша коментари,като че ли очаквам някой да ме чуе или разбере?

  4. Аз доста се интересувам, от подобен род неща и искам да споделя с всички, които също се интересуват, че има найстина опасни Е-та, имам познати които консумират разтворими напитки за по 0,15ст. за 1-2л. и имат сериозни проблеми, както кожни, така и свързани с бъбреци, коса, дори безплодие. Не случайно „био“ продуктите са скъпи, защото за да отгледаш едно животно или плод или зеленчук са нужни доста повече време и средства, отколкото като го наблъскаш с „менделеевата таблица“ и пилето от излюпването до 1-2 кг. е готово за няколко седмици. Същото е и сготовите храни, да вкусни са, изглеждат страхотно (бонбони и т.н.), аромата е многократно по-силен и какво от това, като причиняват пъпки, косопад, проблеми с бъбреците, да не говорим за по-страшните като рак, астматични пристъпи и кой знае какво още. Някой ще каже „Аз ги вземам в малки количества“, да така е, но аз ще попитам -Не ги ли вземаш всеки ден, нищо че е помалко? А какво генетично наследство ще оставиш на децата си? Или може би си възрастен или просто не ти пука за теб самия?

  5. Тъкмо пийвах боза когато прочетох тази статия и реших случайно да проверя какви боклуци има в това уж „здравословно“ питие. Установих, че има АСПАРТАМ! А на друго място четох, че това е най-вредното от всички е-та в храните, защото предизвиква 92 болести, включително и СМЪРТ! Не мога да разбера защо не ги забранят и в България, след като в развитите страни са забранени от 30 години! Правителството иска да умрем по-бързо ли, какво?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *