Блог на група експериментатори
Търсене

За думата БИО

Може би много от вас, които са наши клиенти или приятели си задават следните въпроси:

Дали зад тази дума не се крие поредната мода?

Защо био продуктите са толкова скъпи?

Защо да купувам био продукти?

От доста време ние в Зоя.бг се опитваме да разпространяваме идеята био и често се сблъскваме с по-горните въпроси или мнения. За себе си отдавна сме решили, че пътят по които сме тръгнали е правилен и той е свързан с думите био, органик, зелен, природа и най-вече здраве.

Ние не искаме да убеждаваме никой, че био животът не е поредната мода или че био продуктите са по-добри от останалите. Когато аз започнах да си купувам първите чисти продукти преди 2 години изпитвах  радост, че тялото ми ще опита нещо истинско. Всъщност бях готова да дам последните си пари само и само в кошницата ми да има само “зелени” храни.. Аз вече бях тръгнала да търся истинските неща, които са по-добри за моето здраве и знаех, че ако инвестирам в него, то ще ми се отплати за в бъдеще.  И с всеки изминат ден това ми убеждение се засилваше. Всъщност избрах да давам парите си за истински био продукти вместо за поредната дреха, клуб, цигари или алкохол. Знаех, че те не са добра инвестиция. Също така разбрах, че малко и хубава храна е по-добре от преяждане с некачествена и пестицидна храна.

Въпросът не е само в това дали днес ще си купим две български био краставици или една турска. Заставайки зад тази идея ние постепенно променяме мирогледа си и някакси неусетно започваме да се замисляме как да рециклираме, да пазим, да сме нежни, да пестим ресурси. Постепенно намаляват и желанията на незадоволяемото ни его и разбираме, какво значи думата живот.

Много от хора смятат, че Био е поредната мода и аз мисля, че те са прави. Но според мен много от тях вече си дават сметка, че в тази ‘зелена’ мода има все по-голям смисъл. Въпреки убежденията, че това е поредната конспирация в световен мащаб, няма как да не забележим какво всъщност се случва около нас – в града, морето, в селата. Консуматорство, презастрояване, боклуци. Никак не е зелено! Шепата ентусиасти, които се борят за да ни е хубаво е твърде малка, за да промени света. За това аз се радвам, че “био конспирацията“, която нахлува и у нас би могла да промени доста живота ни и то към хубаво.

Зелена мода ще стигне и до село, защото там хората също искат да са здрави. Вече съществуват първите еко градини, където зеленчуците се отглеждат без пестициди и само по законите на био земеделието. Колко повече такива стопнаства има, толкова по-евтини и достъпни ще бъдат био храните в България и аз чакам този момент с нетърпение. Въпреки че съм “градски” човек тази пролет намерих време да посея различни семена в селската градина на 150 км от София. Сега чакам резултатите. Какво ще се случи ако всеки от вас отскочи до забравеното си село и направи същото? Ще откриете удоволствието от това да работите с почва и да изцапате ръцете си с кал. Тогава ще имате истински био продукт и на прилична цена. Ако направите същото и догодина вече можете да станете и част от световната мода, наречена био.

Тук, в Зоя.Бг продължаваме да бъдем био ентусиасти и да даваме информация за всичко сързано с природата, здравето, храната и козметиката. Ние искаме да споделим с вас нашата радост от това да усещаш живота, такъв какъвто е. Натурален, без пестициди и красив.

2 Comments

  1. Страхотно. Много се радвам, че имате такава идея. Ако мога да ви помогна с някаква информация ми пишете на stela@dir.bg.

  2. Mnogo se radvam ,4e vi otkrih.,u4itelka sam po ikonomika i sam si postavila za cel da proveda s u4enici ot 11 i 12 klas otkrit urok na tema“zelen hotel,zelen restorant,zeleni eko seli6ta i zeleni selski ka6ti.4rez tehnite proekti te 6te pokajat vijdaniqta si za prilagane na ustoj4ivotc razvitie v turizma.6te se radvam da badete na6i gosti i da ob6tuvame zanapred-datata na uroka veroqtno 6te e 7 dek.Temata bio li4no za men e mnogo interesna ise opitvam da zaintriguvam s neq iu4enici i blizki.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *