Блог на група експериментатори

Основни познания за козметичната глина

Основни познания за козметичната глина

На пазара има огромно разнообразие от глини за козметична употреба. Ето защо изборът коя да бъде използвана може да бъде твърде изтощителен. В тази статия ще бъдат разгледани подробно различните видове козметична глина и тяхната употреба за грижа за кожата.

Неин автор е Андреа, която е майка на 3 деца и обича зеления начин на живот. С удоволствие помага на хора, които биха искали да променят живота си като използват по-малко токсични материали и се се интересуват от естествена козметика.

Изследванията върху глината са сложна тема и има хора, които са посветили живота си на нея. В своето проучване Андреа разглежда свойствата на лечебната глина, които ще бъдат разказани достъпно в текста по-долу.

Какво е глина?

Определение за глина:  Глината е естествен материал, който е пластичен при овлажняване и твърд, когато е изпечен. Той е съставен главно от фини частици на водно алуминиеви силикати и други минерали – Източник

Глинените минерали се оформят през дълги периоди от време в резултат на  химични атмосферни влияния и ерозия на скалите.

Свойства на глината

Глината притежава капацитет на катионен обмен (CEC) и сорбционни свойства. Тя може да абсорбира или адсорбира или и двете. Това, което отличава различните глини е техния минерален състав, различните нива на капацитет на катионен обмен и тяхната способност да абсорбират или адсорбират.

Капацитет на катионен обмен (CEC)

Капацитетът на катионен обмен е степента, в която дадена глина може да адсорбира или обменя катиони (положително заредени йони). Монтморилонитът има най-висок CEC – 60-70 Meq/g), докато този на Илита е 25-40 Meq/g. Каолинитът има най-ниски нива на капацитет на катионен обмен  3 – 15 Meq/g.

Капацитетът на катионен обмен означва, че глината може да привлича и премахва положително заредени токсини от Важата кожа.

Абсорбира/Адсорбира

Абсорбирайки, глината привлича частици към себе си. Колкото повече дадена глина абсорбира, тя толкова повече увеличава обема си.

Адсорбирайки, глината извлича частици върху своята повърхност. Глини, които само адсорбират не могат да извлекат мазнините от кожата.

Има 3 вида глини, които се използват за козметични цели.  Това са монтморилонит, илит и каолинит.

Mонтморилонит (Montmorillonite) 

Глината монтморилонит (Montmorillonite)  е „ група от глинени минерали и техните химични разновидности, които се надуват във вода и имат високи стойности на капацитет за катионен обмен“ – Източник.  Кръстена е на града Монтморийон, Франция, където е открита за първи път.

Монтморилонитът е от групата на смектитите. Кристалите в тази глина не са здраво свързани един с друг, което позволява на водата лесно да намира пътя си и по този начин дава възможност на глината да се надува. Смектитите имат много високи стойности на капацитет на катионен обмен.

Според химичния си състав монтморилонитът е хидратиран натриев калциево-алуминиев магнезиев силикатен хидроксид.

Монтморилонитът има по-ниски сорбционни свойства от тези на илита (той абсорбира 20% вода), но той има много високи стойности на реминерализация – 70%.

Монтморилонитът е основен компонент в  глините бентонит и Fullers Earth.

Син камбриански монтморилонит (Blue Cambrian Montmorillonite)

Тип кожа: С акне или мазна кожа.

Как изглежда: фин, синьо-сив прах  без миризма

Смята се, че тази глина е една от най-ефикасните глини за козметични цели. Тя е богат източник на минерали и има висока способност да абсорбира/адсорбира.

Ползи за кожата

Синята глина има силни детоксикиращи свойства. Тя е много ефикасна за изличането на мазнини и токсини от кожата, което я прави много полезна за хора с акне.

Червен монтморилонит (Red Montmorillonite)

Тип кожа: С акне или мазна кожа

Как изглежда: червен, фин, без миризма прах

Както синият монтоморилонит, червеният е много ефикасен за почистване на токсини и мазнини от кожата.

Натриев бентонит (Sodium Bentonite)

Тип кожа:  Подходящ за всички типове кожа, особено полезен за кожа склонна към акне и омазняване.

Как изглежда: фин, без мирзма прах, с естествен бежов/сив цвят

Бентонитът е седиментна глина, съставена от монтоморилонит и волканична пепел. В грижата за кожата се изпозлват две вида бентонит: Натриев бентонит и Калциев бентонит (Fuller’s Earth).

Натриевият бентонит увеличава до 14 пъти обема си, когато се смеси с вода.

Ползи за кожата

Глината бентонит подхранва кожата с над 50 вида минерали. Тя помага за премахване на замърсяванията, токсините и излишния себум от порите и действа като антибиотик, който ускорява оздравяването на пъпките.

Калциев монтморилонит (Calcium Montmorillonite  – Fuller’s Earth)

Тип кожа: Особено подходящ за мазна и склонна към акне кожа.

Как изглежда: Бежово-кафяв прах

Най-редкият от групата на смектитите, Калциевият бентонит (Калциев монтморилонит или Fuller’s Earth) е добре познат съв своите оздравяващи и детоксикиращи свойства. Силно отрицателният заряд на тази глина ѝ позволява да привлича токсини, бактерии и тежки метали и да ги извежда от тялото.

Fuller’s Earth (позната още като глина Fuller’s) е кръстена на остарял термин, според който работниците са използвали прахта, за да абсорбира излишния ланолин от вълната на овцете. Това е седминентна глина, която е изпозлвана като вещество за избелване на кожата. Преди години всички естествени глини, притежаващи избелващи свойства са се наричали Fuller’s Earth.

Калциевият бентонит често се споменава като Fuller’s Earth, защото те са много близки по химичен състав и физични свойства. Основната разлика между бентонита и Fuller’s Earth е техният произход и физични свойства. Смята се, че бентонитът се образува от изменения в залежите на волканична пепел, предимно в горните кредажни формации, докато Fuller’s Earth произхожда от терциерен вулканит. – Източник

Ползи за кожата

Със силно абсобиращи свойства Fuller’s Earth се използва за направата на маски за лице и компреси за тяло за премахване на замъсрявания. Fuller’s Earth е най-вече известен със своето приложение като „белина за лице“. Той е много силен и е най-ефективен за мазна кожа.

Ледникова глина (Glacier Clay)

Тип кожа: За всички типове кожа

Как изглежда: фин, гладък, сив прах без миризма

Тази глина се добива предимно в региони в Канада. Най-големи залежи от нея са намерени в Британска Колумбия.

Тези залежи от глина са се образували след ледената епоха, когато ледниците са се разтопили и са се придвижвали. Под ледниците са се образували вдлъбнатини, в които са се събирали седименти. Във времето ледниковите езера са се пресушавали и тези залежи са оставали. Залежите от ледникова глина са съставени от седименти, ледникова вода и други компоненти.

Ледниковата глина е богата на земни елементи, морски активни вещества, хранителни микроелементи и витамини. Частиците на тази глина са много малки, което позволява тяхното проникване във вътрешните слоеве на кожата и действието им за премахване на токсините.

Ползи за кожата

​ Ледниковата глина премахва натрупаните в кожата мъртви  клетки, токсините и бактериите. Тя подобрява тонуса и структурата на кожата, стимулира кръвообращението и допълва запаса от полезни минерали и елементи за защита и обновяване на кожата.

Тя предизвиква еритема (локално затопляне на кожата) и ускорява регенерацията на клетките. Тя е отличен избор за стареещи кожи.

Френски зелен монтморилонит (French Green Montmorillonite)

Тип кожа: За мазна кожа

Как изглежда: сивкав, зелен прах . Цветът се дължи на наличието на железни и магнезиеви йони.

Съдържа голямо разнообразие от минерали и соли: калций, натрий, доломит, магнезий, силициев двуокис, манган, фосфор, силиций, мед и селен.

Той е най-използваната козметична глина.

Ползи за кожата

Зеленият монтморилонит е най-добрата глина за мазна кожа. Той намалява продукцията на себум, абсорбира мазнините и замърсяванията и е ефективен ексфолиант.

Глина Расул (Rhassoul Clay)

Тип кожа: Нормална и мазна кожа. Не се препоръчва за суха/чувствителна кожа.

Как изглежда: Червеникав прах без миризма

Расул или червената мароканска глина е изключително абсорбираща и подходящва за детоксикация  на кожата. Расул произхожда от древни залежи в плодородните Атласки планини в Мароко и се изпозлва от векове като почистващо средство и балсам за кожата и косата.

Глината Расул се смята за една от най-редките и най-луксозни козметични глини. Тя се използва в най-добрите спа центрове по света и е висоско ценена в козметичната индустрия. Нейният анти-ейджинг ефект се дължи на високото ѝ съдържание на силициев двуокис.

Ползи за кожата

Глината Расул е гладка и кадифена и много добре се нанася върху кожата, когато е смесена с течност. Тази глина има стягащи свойства и работи ефективно за почистване и детоксикация на кожата и косата.

Доказано е, че тя подобрява еластичността на кожата, почиства запушени пори, стимулира кръвообращението, премахва мъртвите клетки и излишните мазнини. Глината Расул подхранва кожата със своето високо съдържание на минерали, замествайки токсичните минерали с полезни.

Илит (Illite)

Илитната глина за първи път е открита в шистите на Мъкукита, окръг Калхун, Илиноис, откъдето прозлиза и нейното име.

Илитната глина е : „част от групата на слюдните минерални глини и е широко разпространена в морските шисти и седименти – Източник. Тя е глинен минерален кристал, който не се раздува. Разстоянието между единичните глинени кристали е заето от слабо хидратирани натриеви катиони, което води до липсата на възможност за надуване.

Илитните глини за ненадуващи се и високо абробиращи глини. Те притежават висок капацитет на абсорбиране (30%). За сравнение монтморилонитните глини абсорбират 20%. Това им свойство води до техния силен изсушаващ и детоксикиращ ефект – Източник.

Капацитетът за катионен обмен на илита е по-нисък от този на смектитните глини и е по-висок от този на каолинитните глини. Илитните глини е най-дбре да се изпозлват в случаи на детоскикация и отбъбване.

Илитът съдържа по-малко магнезий от монтморилонита. Активните минерали на илита включват калций, няколко основни минерални осксида, магнезий, натрий, силиций, манган, фосфор, мед и селен, както и относителни малко количество монтморилонит.

Френски зелен илит (French Green Illite)

Тип кожа: Всички типове кожа

Как изглежда: Бледо зелен прах без миризма. Естественият зелен цвят се дължи на комбинацията от медни оксиди и два вида водорасли.

Въпреки името си, френската зелена глина не произхода единствено от Франция. Въпреки, че първоначално е добивана там, нейни залежи могат да бъдат открити в различни краища на света.

Френската зелена илитна глина действа като гъба, привличайки водата и токсините на своята отрицателно заредена повърхност.

Ползи за кожата

Тя стимулира притока на кръв, премахва мазнините и замърсяванията и кара мъртвите клетки да се обновят. Когато глината изсъхне, тя затваря порите и стяга кожата.

Френски жълт илит (French Yellow Illite)

Тип кожа: Суха, чувствителна или  комбинирана кожа.

Как изглежда: Мек  жълт цвят и кадифена текстура. Жълтият цвят се дължи на високото съдържание на железен оксид в него (по-малко количество отколкото в червения илит).

Илитът може да бъде открит в някои региони на Северна Франция и Атлантическия басейн, в области, които изобилстват от червени глини. Той е една много абсорбираща глина (той абсорбира 30% вода) и има сравнително ниски нива на реминерализация (8%).

Със своите терапевтични и козметични свойства жълтият илит много прилича на зеления илит.

Ползи за кожата

Мощен детоксикатор, който извежда навън замърсяванията на кожата. Глината реминерализира кожата, стимулира движението на кръвта и лимфата. Премахва мъртвата кожа, тонизира и засилва съединителната тъкан. Оставя кожата гладка, свежа и блестяща.

Френски червен илит (French Red Illite)

Тип кожа: Суха кожа, със спукани капиляри.

Как изглежда:  Фин, червен прах с кадифена текстура. Червеният цвят се дължи на високото съдържание на железен оксид.

Червената илитна глина се добива в региони в Сверерна Франция и Атлантическия басейн. Тя има сходни свойства с останалите илитни глини. Единствената разлика е по-високата концентрация  на железни оксиди.

 Ползи за кожата

Червеният илит се изпозлва за неговия тонизиращ и овлажняващ ефект вурху кожата. Той съживява бледата, жълтеникава, старееща кожа и почиства тази склонна към акне.  Подобрява кръвообращението, вида на бръчките и спуканите капиляри. Прави кожата сияеща и хидратирана.

Френски розов илит (French Pink Illite)

Тип кожа: За всички типове коже, но има особено добро действие върху чувствителна, зряла, нежна и дехидратирана кожа.

Как изглежда: Мека и кадифена текстура, розова на цвят.

Комбинация от червена илитна и бяла каолинова глина. Използва се в козметиката заради нейното меко, успокояващо и тонизиращо въздействие върху кожата. Френската розова глина се смята за една от най-меките глини.

 Ползи за кожата

Използва се за почистване и детоксикация на кожата. Глината премахва мъртвите клетки на кожата и допринася за нейното възобновяване. Тя може да се използва в грижи срещу акне, слабо кръвообращение и /или движение на лимфата и кожни изгаряния от слънцето.

Каолинит (Kaolinite)

Каолиновата глина е: „група от познати глинени минерали, които са хидрирани алуминиеви силикати; те изграждат основните компоненти на каолина (китайска глина)“ – Източник.

Името на каолиновата глина произлиза от китайската дума „Gaoling”, означаваща „висок хребет“.  То навлиза в английския език със своята френска версия: каолин.

Каолинитът е ненадуваща се глина с нисък капацитет на катионен обмен. Той е съставен от силициев двуокис, желязо, магнезий, калций, натрий, цинк и други минерали.

Каолинитът не абсорбира, а единствено  адсорбира. Това означава, че той не поема замърсяванията в себе си, а ги извежда на повърхността.

Каолинова глина (Kaolin Clay)

Тип кожа

  • Червена – Мазна кожа
  • Зелена – Всички типове кожа
  • Бяла – Всички типове кожа
  • Оранжева– Нормална или комбинирана кожа
  • Розова – Суха или нормална кожа
  • Жълта – Суха или чувствителна кожа

Как изглежда: Фин, бял или цветен прах без аромат

Залежи на каолин има във САЩ, Франция, Германия, Англия и Чехия. Каолинът е едно от най-големите природни богатства на Грузия.

Най-често той е бял на цвят, но може да варира в различни цветове, в зависимост от комбинацията му с други елементи. Каолиновата глина може да бъде розово-оранжева в комбинация с железен оксид и жълта в комбинация с фелдшпат.

Ползи за кожата

Като една от най-меките глини, каолинът стимулира кръвообращението на кожата като едновремнно с това нежно ексфолира и почиства. Той адсорбира замърсяванията без да премахва естествените мазнини в кожата, което го прави много подходящ за суха и чувствителна кожа.

Тази глина е богата на силициев двуокис, което спомага за възобновяването на кожата.

Как да си направим маска за лице с глина?

Основна рецепта за маска с глина: Смесете 1 супена лъжица глина на прах с 1 супена лъжица вода.

  1. Смесете глината и водата в стъклена купа с дървена лъжица или с четка за лице докато се оформи еднородна гладка смес.
  2. Нанесете смества върху лицето и шията с пръсти или четка.
  3. Оставете маската докато почти изсъхне (ще видите как изсъхва и ще усетите глината лепкава на пипане).
  4. Ако оставите маската напълно да изсъхне върху кожата, тя ще поеме нейната влага и ще трябва след това да нанесете овлажнител.

Заключение

Това което прави глината изключително полезен продукт за кожата е нейната способност да премахва замърсяванията, токсините, тежките метали, бактериите и мазнините, като едновременно с това я реминерализира с полезни елементи. Глината детоксикира и почиства порите. Изсъхвайки, тя стяга порите и прави кожата по–свежа и сияйна.

Глината стимулира кръвообращението и ексфолира кожата. Препоръчително е да се използва 1 или 2 пъти седмично, защото прекалената употреба ще доведе свръх изсушаване на кожата.

Изберете подходящата за Вас глина според типа кожа и си направете маска.

Ще се радваме да ни споделите Вашите впечатления и ефекта от нея.

Източник: Thebestorganicskincare.com.

Подобни статии

Оставете коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предоставените от Вас данни могат да бъдат обработени, за установяване на автора / изпращача на коментара. За повече информация вижте "Политиката за поверителност“.