Блог на група експериментатори
Търсене

Сейтан с басмати по Аюрведа

Днес в Чайната на ул.Бенковски бяха приготвили аюрведичен сейтан. Най-накрая се запознах със спеца в областта на тази древна наука за хранене – Юри Ковачев. Той ми обясни, че сейтана (пшеничен протеин) е подходящ и за трите доши  – вата, пита и кафа. Освен сейтан в ястието на снимката има и доматен сос, както и няколко вида подправки, който подобряват храносмилането – джинджифил, кориандър и кимион.

Юри Ковачев готви всеки четвъртък в Чайната. Повече за курсовете по аюрведа можете да научете от сайта му: http://www.vegiveda.com/. Още информация за Аюрведа можете да прочетете и в сайта на Българското сдружение по Аюрведа.

Какво е сейтан?

Хранителен продукт е направен от пшеничен протеин. Приготвя се, като от тестото, направено от пшенично брашно и вода, се отмие нишестето, оставяйки само протеина, който може да се приготвя и обработва по различни начини. Въпреки, че е все още недостатъчно известен, е алтернатива на базираните на соя заместители на месото като Тофу. Често се използва вместо месо в азиатската, вегетарианската, будистката и макробиотична кухня.

Пшеничният протеин е най-популярен в Китай, където се счита, че е добит за първи път, както и в кухните на други източни и югоизточни азиатски държави. В Азия често се среща в ресторанти, сервиращи основно на будистки клиенти, които не консумират месо и които въпреки всичко обичат да ядат безмесни версии на месни ястия.

Тъй като първоначално е популяризиран във втората половина на двадесети век от поддръжници на макробиотичната диета, Сай-тан е името, с което пшеничният протеин е известен в повечето англоезични държави. На запад готовият пшеничен протеин може да се намери в азиатските пазари и в магазини за здравословни храни.

На българския пазар сайтан се предлага в опаковки от по 200г. Той е предварително маринован в Тамари (соев сос) и е готов за консумация, например за сандвич, за яхния. С него може да се замести месото във всяка една месна рецепта. Просто го поставяйте накрая, защото той няма нужда от дълга топлинна обработка както месото.
Сейтан ще намерите Темпе и Сайтан в ресторант Кринг на ул. „Цар Симеон“ 72.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *