Блог на група експериментатори
Търсене

Био пшенични стръкове

Пшеничните стръкове са една от най-ефективните добавки от средствата за естествено здравеопазване, защото лекуват, алкализират, детоксикират и енергизират нашето тяло. Богати са на хранителни вещества, включително важни витамини, минерали, ензими, фитонутриенти (растителни съставки с благотворен ефект върху организма)и всичките незаменими аминокиселини.  Съдържат също и хлорофил, който е мощен антиоксидант и има естествено детоксикиращо действие, тъй като помага за пречистването на кръвта и възстановяването на черния дроб.

Пшеничните стръкове са листната част на много младо пшеничено растение (triticum aestivum). Макар пшеницата да се е ползвала като зърнена култура от хилядолетия,  растението във фаза на семеделен лист, или млади стръкчета, започва да се консумира от хората едва през 30-те години на ХХ век, когато се провеждат селскостопански изследвания относно ефективността му като хранителна добавка. Има все повече доказателства в подкрепа на ползите от консумирането на пшенични стръкове – ползи, които се простират от подобрено храносмилане до подобрения в кръвното налягане.

Пшеничните стръкове съдържат само 10-15 калории на чаена лъжица, без мазнини или холестерол. Те са отличен източник на протеини, като дават около грам протеин на чаена лъжица. Протеинът в пшеничните стръкове съдържа 19 от 22-те аминокиселини, включително всичките осем незаменими аминокиселини, които тялото не може да създаде самò. Затова пшеничните стръкове са отличен източник на протеини за веганите, които често ги пропускат в храненето си.

Стръкове на камут на Органика Добростан

Пшеничните стръкове са също богати на витамини (A, B1, 2, 3, 5, 6, 8, B12, C, E и K). Съдържат повече витамин C от портокалите и два пъти повече витамин A от морковите. Освен това имат голямо количество хлорофил – мощно детоксикиращо средство. Изследванията показват, че бионаличният хлорофил от пшеничните кълнове може да ни предпази от карциногени, като детоксикира черния дроб и кръвта и подсилва клетките. Черният дроб е основният детоксикиращ орган в тялото и хлорофилът от  пшеничните кълнове помага на тялото да го стимулира и възстановява. По този начин пшеничните кълнове съдействат на организма ни да неутрализира много от замърсителите, които попадат в него.

Поникнали стръкове

Пшеничните стръкове са полезни за здравето, защото:
·    подобряват състоянието на кожата и косата, включително при случаи на пърхот или екземи
·    подобряват храносмилателната система
·    спомагат за изграждане на мускули и издръжливост
·    подобряват устойчивостта към и борбата с инфекции
·    помагат за контролиране на менопаузата
·    намаляване на оплаквания, свързани с кръвната захар
·    предпазват от диабет и сърдечни заболявания
·    снижават кръвното налягане
·    помагат при борба с тумори
·    елиминират по-лесно телесни миризми и лош дъх
·    предпазват от кариес
·    пречистват черния дроб
·    елиминират тежки метали от кръвта
·    потискат активно прекомерния апетит
·    подобряват енергийното състояние
·    подобряват цялостното здраве и благосъстояние

(това са наблюдения на хора, които се хранят редовно с пшенични стръкове)

Научните изследвания за момента изостават от нещата, които хората откриват  от собствения си опит. Все пак, има проведени изследвания, които дават обнадеждаващи резултати по отношение на храносмилателни и кръвни заболявания.

3 Comments

 1. ЗДРАВЕЙТЕ,

  искам да попиам дали може да се дават на бебе на 1г.
  За повишаване на хемоглобина?

  благодаря Ви

 2. Здравейте, може да имат детоксикиращ ефект. За това не ги препоръчваме за бременни и кърмещи. Все пак можете да се посъветвате с лекар натуропат.

 3. Здравейте,

  Искам да попитам дали пшеничните стръкове са подходящи за бременни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *