Блог на група експериментатори
Търсене

Етерични масла – дозиране и смеси, рецепти

Съхранение на масла
Дръжте етеричните масла на хладно и сухо място. Добавката от 10% масло от  жожоба към вашето масло ще удължи срока му на годност, забавяйки окисляването, което води до гранясване. Витамин Е е страхотен антиоксидант –

добавянето му към всяка ароматерапевтична смес удължава живота на повечето растителни масла. На шише с 60 мл. базово масло е достатъчно да добавите една или две капсули (200-400IU). Препоръчително е да приготвяте количество, което ще ви е нужно за 2-3 месеца. Ако се съхранява в хладилник сместа може да издържи повече от 6 месеца. Препоръчително е да държите всички растителни масла в хладилник.

Дозиране на етерични масла в растителни масла:

Масажно масло за тяло – 10-20 капки на 30 мл растително масло
(За бременни, хора с влошено здраве и деца –  5 капки на 30 мл растително)

Обикновено във ваната се прибавят между 3 и 15 капки масло. Истинско удоволствие за тялото..

Вана – в зависимост от маслото – между 3 и 15 капки за пълна вана
Компрес – 5 капки на чаша вода
Инхалант – 3-5 капки в купа гореща вода. Забележка: никога не правете инхалация по време на астматичен пристъп!
Интимен душ – 3-5 капки на литър топла вода. Забележка: избирайте само подхранващи масла като лавандула и чаено дърво
Баня за ръка и ръце – 5-10 капки на литър вода
Освежител за стая – 20 капки на 120 мл вода
Гаргара или вода за уста –  1-2 капки на ¼ чаша вода
Мехлем –  3% концентрация или 15-18 капки на 30 мл

Базовите (растителни) масла – богатите на витамин А,Е, F растителни масла, които успокояват, подхранват и обогатяват кожата с полезни вещества са най-подходящата база за разтваряне на етерични масла. За разлика от етеричните масла молекулата на растителните масла са големи и не проникват лесно в кожата, което ги прави идеален материла за козметични продукти. Лекият цвят и аромат на бадемовото, лешниковото и маслото от гроздови семена ги нарежда сред най-предпочитаните масла в козметиката.

Бадемовото масло на Алтея

Най-разпространените базови масла:

Бадемово –  то е достъпно, подхранващо масло, много подходящо за масаж. Осигурява идеална хлъзгавина и мекота без да се хаби излишно количество масло.
Кайсиево масло – Извлича се от ядката на кайсиевата костилка. Цената му е като тази на бадемовото, но има по-лека консистенция. Подходящо за масла и лосиони за тяло.
Масло от авокадо – Наситено зелено на цвят и богато на хранителни витамини, това гъсто масло е много богато, но се съчетава идеално и с други масла. Много подходящо за суха кожа.
Какаово масло – подобно на консистенция на кокосовото масло, какаовото се добива от какаовите зърна и има отличен аромат на шоколад. Затова подтиска уханието на повечето етерични масла, но в малко количество може да бъде използвано като сгъстител на лосиони и кремове. В комбинация с нероли напомня на изсискан екзотичен десерт.
Масло от гроздови семки –  леко и без мирис, това масло има лек стягащ ефект и е подходящо за акне и мазна кожа. Абсорбира се лесно от кожата.
Жожоба – любимо базово масло в парфюмерията, но на практика не се използва масло, а течен восък от жожоба. Не се окислява и не гранясва. Малка добавка от маслото – 10% може да се използва консервант за останалите препарати. Тъй като жожобата прилича много на произвеждания от човешката кожа себум, тя е много подходяща за лицето и тялото, като се препоръчва за скалпа и за косата. Получава се от семената на храст, който вирее в пустинята.
Макадамия – леко масло, идеална база за продуктите за лице и коса
Масло от пшеничен зародиш – гъсто и мазно, с високо съдържание на витамин В и антиоксидантите витамин А и Е, удължава срока на годност на вашата козметика. Добавя се около 10% към приготвената комбинация.

Повече не е по-добре..

Комбинация на масла: Комбинирането на повече от 5 масла може да доведе до непредвидими резултати, поради сложните химически реакции, предизвикани от смесването на всички тези масла.Видове разтвори:
1% концентрация – 5-6 капки етерично масло на 30 мл базово масло (напр.бадемово)
2% концентрация – 10-12 капки етерично масло на 30 мл базово масло
3 % концентрация – 15-18 капки етерично масло на 30 мл базово масло
Най-безопасната комбинация за повечето ароматерапевтични приложения е 2 % разтвор, което означава 2 капки етерично масло на 100 капки базово масло.
В ароматерапията важи правилото „Повече не е по-добре” – по-висока концентрация може да предизвика алергична реакция.

Смеси от етерични масла, които намаляват мускулното напрежение. Ефективни са когато се използват веднага след спорт.

20 мл базово масло или 4 с.л. (например бадемово)
6 капки лимон
5 капки розмарин
1 капка мента

Друга смес:
20 мл базово масло
5 капки лавандула
4 капки босилек
3 капки римска лайка


Смеси за  Тонус
– липсата на тонус може да се дължи на хронична преумора на тялото. Понякога причината може да е трудното заспиване. Има етеричини масла, които биха ви накарали да заспите лесно.

Масла за вечерта: Лавандулата на първо място, римската лайка, немска лайка, нероли и сандалово дърво са полезни също. Вземете ароматна вана ( не твърде гореща) преди лягане и сложете 1 или 2 капки лавандула на възглавницата.

Маслото от лавандула и лайка помага за по-здрав сън


За сутринта – сутрин се използват стимулиращи масла за повече енергия. Разпраснете малко масло на пода на банята по време на сутрешния душ. Розмарина и босилека стимулират и освежават, особено в комбинация с цитрусови масла, като лимон, мандарина и др.

Смеси за коса
Косопад: Хвойна – 7 капки; Лавандула – 9 капки; Розмарин – 9 капки  = 2 5 капки
Мазна коса или пърхут: кедрово дърво – 7 капки; кипарис -9 капки; хвойна – 9 капки = 25 капки
Тези комбинации се  приготвят в 2% разтвор, което означава че трябва да се разредят в 50 мл. базово масло (бадемово, жожоба, кайсиево и др.)

Шампоан с етерични масла против силен косопад. За тази рецепта можете да използвате мек, натурален шампоан. Например шампоана на Уртекрам без аромат за алергични хора, Бебешкия шампоан с рибката. Към тях добавете следните масла:
На 100 мл шампоан:
15 капки масло от жожоба
8 капки масло от моркови
7 капки масло от розмарин
7 капки лавандулово масло
2 капки масло от чаено дърво

Моля, не добавяйте по-големи количества от посочените етерично масло, тъй като можете да предизвикате раздразване на кожата на скалпа!

Природен шампоан с корен от  сапунче
2 с.л. намачкан пресен корен от сапунче или 1 л.  стрит сушен корен от сапунче
2 с.л. с билки (копър, коприва, розмарин или каквото билка обича косата ви)
5 капки етерино масло – лавандула или ако скалпа има склонност към пърхут – розмарин
1.5 лита дистилирана, филтрирана или дъждовна вода


Залейте с вода корена от сапунчето и билките и оставете да заври за 20-25 мин, след това махнете от печката и оставете да изстине. Прецедете през парче тензух или кухненаска хартия и над сито, прецедете възможно най-добре билките. Прибавете етеричните масла капка по капка. Пренесете в стерилизирана бутилка, разклатете и оставете на сухо и хладно място далече от слънцето.
Използвайте около 200 мл всеки път, когато измивате косата си.
Употреба: намокрете косата, сложете малко течност между ръцете и разтъркайте добре, докато не се появи лека пяна. След това измийте и повторете пак. Количеството от шампоана със сапунче се съхранява само за една седмица.

Базовите и етерични масла, които ще откриете  на www.zoya.bg са сертифицирани като биологични от USDA, което означава, че растенията не са пръскани с химически торове и не съдържат синтетика!

За тази статия са използвани следните книжни източници: Aromateherapy bible, Natural beauty book, Ароматерапия, Изкуството на ароматерапията, както и следните интернет адреси: http://www.essentialoils.co.za/hair-loss.htm;

10 Comments

  1. Маслото от гроздови семки е подходящо за акане ? Не знаех .. :))

  2. Моля за съвет! На 100 мл базово масло колко капки жасминово и колко капки портокалово масло е подходящо за приготвяне на масло за масаж на тяло? Могат ли да се смесят за базово – арганово, баобаб и масло от гроздови семки? Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *