Блог на група експериментатори
Търсене

Ферма за сапуни

photo
Goodkaarma е разположена в селска ферма с 4 хка горски и земеделска земя. Преди години изтощената земеделска земя е превърната в оживен център за идеино  производство на висококачественим ръчни сапуни. Фермерската къща, която датира от 1920 г е реновирана, като са използвани еко строителни материали като
сламени покриви и глинена мазилка и борови игли. Изоставените полета във фермата са разработени за био земеделие. Goodkaarma tulu (малка ферма в Естония се нарича „талу“) е отворена за посещение през лятото и пролетта и бързо набира популярност като интересно място за посетители в Саарема.
През август 2007 естонският президент Томас Хендрик и неговата жена посещават фермата на Goodkaarma.
Мисията
GoodKaarma e посветена на правенето на висококачествени био пордукти и стимулиране зеленият бизнес в Естония, както и разширяване на ескпорта на био естонски продукти.
Градината
Можете да откриете интересни неща в градината на талу. Хотел за насекоми, орачи, водният камък и много скулптури и смешни предмети.
Изработката
Всеки сапун  е направен с уникална смес от 6 органични базови съставки. Няма една и съща база за всички сапуни – всеки сапун има уникални качества с вариращ процент на основните съставки. Например Kaarma Sutra съдържа най-много какаово масло от всеки друг сапун на GoodKaarma, 9% от миксираната основа. Амрита и Wall St. са с най-голямо количество от студено пресования зехтин, докато Je t’aime и Maramalade Queen имат най-много омега 3,  съдържаща се в лененото олио съставка.
GoodKaarma използва натриева основа – sodium hydroxide (най-общо наричана луга) за направата на  сапуни. Течните сапуни се правят с калиева основа – potassium hydroxide. Тези алкални основи могат да се направят от дървесна пепел и едно време това е бил основен метод за правене на сапун.
“SAP стойности” –използва се за изчисляване на натриевата основа, необходима за осапуняването на всяка базова съставка. Изчислението на всяка рецепта, меренето и температурата на съставките трябва да са много прецизни. Следващата фаза е наречена свръхомасляване. Това включва регулиране на количеството
използвана основа – NaOH, така че 5 % от основните съставки да не се осапунят. В резултат сапунът придобива нови, по-фини качества. Когато прави сапун, GK никога не  нагорещява основните съставки над 70С, за да запази полезните свойства на неустойчивите съставки като пчелния восък и меда.

След като двата основни елемента (лугата и мазнините) достигнат правилната температура, те се комбинират и смесват, като карат цялата смес да се сгъсти. Това се нарича “граница” или “гранична линия”. Ако продължите да бъркате твърде бързо или твърде дълго, сместа може да стане твърде гъста и да не може да се изсипва, или да се разпадне, и по този начин да се повреди цялата партида. Да знаеш кога да спреш изисква опит! Дадени етерични масла могат също да предизвикат подобен ефект, затова е важно да се работи бързо. Карамфилът и канелата са главните виновници, но те също допринасят и за някои страхотни
комбинации от аромати при нашите сапуни.

Goodkaarma

P7201122 – Kopio

След като се прибавят всички етерични масла и цветове или плодове, сместа се изсипва в калъпи, за да се стегне и втвърди. В GoodKaarma използваме дървени форми (като за самуни), обвити с хартия. След няколко дни сапунът се вади от калъпа и се оставя да се втвърдява четири седмици. През това време рН на сапуна се балансира, сапунът се освобождава от излишната влага и се стяга. Сапуните се режат на ръка от блокчетата, извадени от калъпите и се пакетират в кутии от красива рециклирана хартия за продажба.
Кутиите за сапуните на GoodKaarma се правят от рециклирана хартия и се печатат с мастило от растителни маснини или смоли. Мастилото е сертифицирано от Green Swan и отговаря изцяло на стандартите от директива 94/62ЕС на Европейския съюз. На практика това означава, че кутиите за сапун на GoodKaarma са напълно разградими.

Ръчно направени сапуни в Саарема, Естония с 96% органични съставки

1 коментар

  1. Towa koeto pravqt v tazi ferma e prekrasno.Bih jelal da se svarja s tezi hora, ako nqkoi ima e-mail ili drygi koordinati shte my bada blagodaren da mi pishe. Nie samite pravim neshto podobno v ekoselishte „AZAREQ“ v Troqnskiq balkan. Dobrite idei i praktiki trqbva da se spodelqt s poveche hora.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *