Блог на група експериментатори
Търсене

Нектар от агаве

Агаве е растение подобно на кактус, което расте в Мексико и от което се прави текила. Произнася се Ah-GAH-vay и се използва от хиляди години като добавка към храната. Нектарът от известното в Мексико растение се нарича „медена вода“. Има няколко вида агаве – Агаве Tequilana, Salmiana и  Rainbow варианти. Агавето е по-сладко от меда, но не е толкова гъсто.
agavevictoriae-reginaestanshebswikipedia За производството на агаве нектар се изтисква сока от сърцевината на растението, наречена  Piña. Сокът се филтрира и се хидролизират въглехидратите в захари. Филтрираният сок се състои главно от фруктоза и глюкоза. Нектарът е забележителен с това, че гликемичния индекс* е по-нисък в сравнение с повечето подсладители, поради високото съдържание на фруктоза. Поради това е по-добър избор за хора чувствителни към захар и мед.
Ацтеките наричат агавето подарък от боговете.

*Гликемичен индекс: Тъй като не всички храни са еднакви, тези с нисък гликемичен индекс имат ефект на запазване на чувството на задоволеност за по-дълъг период от време. За разлика от тях храните с висок гликемичен индекс, използвани по-рано през деня, могат да предизвикат нежелани повишения в кръвната захар, оставяйки чувство за лишеност и некомфорт, като например създават чуството за „празен стомах“.

agave

Гликемичен индекс на Агаве в сравнение с други подсладители:

Биологично нектар от агаве-  27

Фруктоза – 32

Лактоза  – 65

Мед -83

Високо-фруктозен царевичен сироп-89

Sucrose  – 92

Глюкоза   -137

Глюкозни таблетки -146

Малтодекстрин  – 150

Малтоза   -150

източник: Google, (http://www.bb-team.org), wikipedia

6 Comments

  1. Продава се и в магазини dm. Био на Alnatura 250мл 5,49лв.

  2. Нектар от Агаве има вече и в Пловдив. В биомагазина на ул.Опълченска. Цена 9.90лв. за шишенце от 330ml.

  3. Нектар от агаве има в Магазин Зелен Био на Лавеле – София и в нашият магазин Зоя.БГ – в категория био храни. Ето и линк:http://www.zoya.bg/%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D0%90%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE.612. Можете да поръчате онлайн или да дойдете на място на Граф Игнатиев 6, вх,А, ет.1

  4. Къде у нас може да се намери сок /нектар/ от агаве?

  5. къде в Пловдив мога да купя нектар от агаве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *