Блог на група експериментатори
Търсене

Бадемово мляко

250 г бадеми, накиснати във вода поне за 6 часа

750 мл вода

Накиснатите бадемови ядки се изплакват  и се слагат в блендера. Заливат се с водата и се разбиват, докато сместа не стане бяла и всички бадемови ядки се смелят напълно.

Ако блендерът Ви няма нано цедка е добре млякото да се изстиска от останалата смес като се използва тензух. Млякото може да се пие чисто или подсладено с мед. Можете да го използвате като заместител на кравето мляко в сутрешната закуска от мюсли или овесени ядки. Можете да го съхраните в хладилника за 1 или 2 дни (до сега не ми се е налагало да го съхранявам, защото го изпивам на секундата). Останалата ядкова смес може да се използва за сладкиши или други ястия. Аз лично си го бъркам с мюсли, мед, авокадо или банан.

Забележка: Може да се експериментира с количеството на бадемите и водата. Винаги се получава вкусно, особено като се добавят и плодове. Понякога нямам време дори да кисна ядките и пак се получава. Био бадеми има в био или диетичните магазини.

На село съм наблюдавала как баба ми доеше козата Дидка и пяната, която се получава най-отгоре е същата като тази на бадемовото мляко. Какво съвпадение само!

cs_goat

И сега се питам. Ами, ако като малки не ни бяха давали мляко от крава или коза, a само бадемово или сусамово мляко? Дали сега щяхме да искаме да пием само кравето? Дали сме имали право на избор?

6 Comments

 1. Ако имаш път през Графа (Граф Игнатиев №6) ще ти подаря една. Вчера си купих три броя от едно момиче, за да ги тествам. Цеди се много добре. Малко по-дълга е но ще ти свърши работа.

 2. Супер, мерси!
  Аз май вече реших един тензух да модифицирам като торбичка :)Незнам какво толкова „захапах“ това да си имам „ама истинска торбичка“ :)
  Супер сте! :)

 3. Здравейте, тази торбичка се прави лесно и на нас ни се върти в главите от няколко седмици да си нашием малко количество и да ги пуснем в магазина:)Можете да се помолите да ви ушият в някое от малките шивашки ателиета по преките в центъра. Няма да струва много:)

 4. Здравейте,
  благодаря за отговора :)! Да, такава торбичка за цедене имах предвид, но не можах да я открия като артикул по биомагазините. Ще съм благодарна, ако ми кажете от къде мога да я купя, за предпочитане от БГ.

 5. Можете да си направите торбичка за цедене на мляко от плат. Вижте тази статия:(https://www.kukuriak.com//nutsmilk/) или пък да го прецеждате през тензух. Иначе има блендери с нано цедки и тогава не е нужно да цедите през плат.

 6. Здравейте,
  някой може ли да препоръча от къде да си купя специална цедка за ядковото мляко (знам, че има такива)? Нещо не ми се получава с обикновената цедка, много е малка май, предпочитам такава, която е създадена за тази цел.
  Благодаря :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *