Блог на група експериментатори
Търсене

Ашваганда – когато успокояване и енергия означават едно и също

Билката с екзотичното санскритско название ашваганда (Withania somnifera) е известна още като индийски женшен –  тя е толкова емблематична за Индия, колкото женшенът – за Китай. Всъщност, ботанически ашваганда няма нищо общо с женшена. Тя принадлежи към една група, която със сигурност познавате добре  – семейството на картофите (Solancae, която включва също доматите, пипера и тютюна). Освен в Индия, разбира се, билката вирее също в Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка, както и в Северна Америка.
Храстът цъфти с жълти цветове през цялата година и ражда малки червени плодчета с големината на стафида. Оттам идва и другото название, с което е известна в Западния свят  – „зимна череша”. Въпреки че и плодовете, и листата имат известни терапевтични свойства, тя дължи славата си на семената и най-вече на корена.

ashwagandha-plod

My name is…
На санскрит „ашваганда” означава буквално конски мирис (ashwa – кон, gandha – миризма). Някои свързват името с корените, чиято силна миризма в пресен вид напомняла тази на запотен кон. До нас, в България, достигат само стандартизирани екстракти или изсушени корени, така че няма как да се уверим в това твърдение. Според други изследователи, тълкуването не трябва да е толкова буквално и всъщност името отпраща към ефекта на билката, от която човек осезаемо заяква и добива „конски сили”. Латинското й наименование Withania somnifera пък означава „който предизвиква сън”. Научните изследвания днес потвърждават успокояващия й ефект, който повлиява много добре състояния като безсъние, тревожност, напрегнатост, стрес. Разбира се, логичният въпрос тук е как е възможно една и съща билка да има едновременно енергизиращо и успокояващо действие? Няма никакво противоречие, тъй като ашаваганда е един от най-ярките примери за това, което в билколечението се нарича „адаптоген”. Както вече ви разказахме в статията за родиола, адаптогенът е:

– безвреден, не пречи на нормалните физиологични функции на организма
– действието му е неспецифично –  повишава устойчивостта към широк спектър от неблагоприятни фактори (стресори): физични, химични и биологични
– оказва нормализиращо действие независимо от посоката на патологичните промени (ако даден параметър е висок, да го понижава, и обратно)
Тоест, независимо от какво естество е стресът за вашия организъм, адаптогенът го неутрализира – ако се чувствате например уморени, той ще ви енергизира и освежи, а ако сте пренапрегнати и имате труден сън – ще ви отпусне и приспи.

По следите на Аюрведа
Именно заради тази необикновена комбинация от качества ашваганда е била най-важната билка в традиционната индийска медицина Аюрведа (датира от 6000 г. пр.Хр.) Тя присъства в различните рецепти за „расаяна” (отвара за дълголетие) – наред с пречистеното масло гхи, меда и суроватката.
В аюрведа разделят всичко на 5 елемента: земя, вода, огън, въздух и етер, и три вида енергии: катаболна (вата, освобождава енергията), метаболна (пита, трансформира енергията от един вид в друг) и анаболна (капа, съхранява енергията). Според тези класификация ашваганда се приема за земен елемент с анаболно действие  – съхранява енергията. Това в комбинация с качеството й на адаптоген означава, че тя дава на организма възобновяема енергия и я насочва там, където организмът има нужда. Най-първото и видимо отражение е върху сексуалността – която според древните индийци е пряко свързана с духовността. За тях ашваганда е нещо много повече от афродизиак, а самият афродизиак е нещо много повече от помощ за съпружеските задължения.
Заради свойството на ашваганда да „създава горещина”, която повлиява на телесните функции и емоциите, аюрведичните лекари препоръчват тя да се приема в съчетание с охлаждащи билки като женско биле или охлаждащи храни като сурова захар и ориз.

Как всъщност са я използвали древните индийци?
– В комбинация с мляко за подсилване при слаби, измършавели деца
– Като облекчаващ тоник при треска, ревматизъм, безсъние, нервни кризи
– Като паста от намачканите листа, смесени с вода – за намаляване на възпалението в ставите, при болезнено подуване, циреи и язви
-Заедно с други билки като противоотрова при ухапване от змии, скорпиони и за срещу глисти
– За повдигане на либидото и за повишаване на плодовитостта при двата пола
– При бели петна в паметта или временна амнезия след претърпян инцидент

Съвременната наука определя билката като антиоксидант с антистрес свойства, противовъзпалително и антимикробно действие и с голям антитуморен потенциал. На какво обаче се дължат всички тези качества?

От часа по химия:
Ашваганда съдържа алкалоиди, стероидни лактони, сапонини и желязо. Активното вещество в растението е витаферин-А – счита се, че именно това съединение може да допринесе в лечението на онкоболни.

Ashwagandha
Ashwagandha

Какво казва медицината?
Общ тонус
Билката доказано подобрява нервно-мускулния контрол и забавя появата на умора. Екстракт от Withania somnifera, вземан в доза 500 мг/ден за 8 седмици при нетренирали здрави хора, подложени на разнообразни физически тестове, е показал забавяне при появата на умора, като така е удължил времето за достигане на изтощение и поддържането на сила при тежки тренировки.

Либидо & Фертилност
Ашваганда притежава андрогенни (подобни на тестостерона) свойства. Тя повишава нивата на тестостерона и понижава тези на пролактина. Смята се, че именно пролактинът е отговорен за спада в либидото непосредствено след оргазъм, а високите му нива се свързват с импотентност. В изследване със 75 стерилни и 75 фертилни мъже, и в двата случая ашваганда е повишила броя на сперматозоидите, качеството и подвижността им. Всичко това дава научна подкрепа за славата на ашваганда като афродизиак и лек за плодовитост в аюрведа


Нервна система

В последните пет години Институтът по природолечение към Университета по медицина и фармация в Япония изучава доста активно ашваганда и отражението й върху мозъчните функции. Досегашните им изводи са, че билката може да стимулира растежа на нервните клетки, да подпомогне реконструкцията на синапсите – възлите, където тези клетки комуникират помежду си и че повлиява невротрансмитера GABA (свързан с функции като концентрацията, паметта и качеството на съня). Проучванията им може да се окажат основа на лекарствени средства за редица нелечими невродегенеративни заболявания като епилепсия, Алхаймер, Паркинсон. Междувременно, експерименталните лечения с ашваганда на по-леки състояния като тревожност, депресия и безсъние вече отчитат забележителен ефект, съпоставим с този на фармакологичните антидепресанти.

Имунитет
Ашваганда притежава свойството цитотоксичност – унищожава туморни клетки без да засяга околните здрави. Проучване от 2006-а година в Индия открива, че екстрактът от ашваганда потиска способността на раковите клетки да се възпроизвеждат, както и че има анти-ангиогенна активност –  пречи на образуването на нови кръвоносни съдове около „вражеските” клетки, които да ги захранват. Засега не са извършени достатъчно експерименти in vivo, които да могат да доведат до категорично доказателство за антитуморно въздействие. Но ашваганда със сигурност може да намери успешно приложение след химиотерапия –  едно от последствията на облъчването е намаляването на белите кръвни телца, което прави пациентите особено уязвими към инфекции. Ашваганда минимизира тези щети. Антимикробните и антибактериалните й свойства срещу потенциално опасни микроорганизми и патогени са полезни не само на онкоболните, но и за здрави хора като превенция срещу вируси и инфекции и за повишаване на защитните сили.

Как се приема и има ли противопоказания?
Препоръчителната дневна доза е между 600 и 1000 мг, разпределени в два приема. При безсъние – 1 ч.л., разтворена в топла вода или сок, преди лягане. Ашваганда се приема за безопасна и нетоксична, но е силна билка и предозирането може да доведе до превъзбуда, диария и други общи неразположения. Има няколко случая, в които ашваганда не се препоръчва:
– ако сте чувствителни към растения от семейство картофови (Solanaceae – включващо картофи, домати и пиперки)
– ако имате повишени нива на желязото в кръвта
– ако страдате от хипертироидизъм (заболяване на щитовидната жлеза)
-ако сте бременна или кърмите

Ашваганда можете да поръчате от линковете долу:

На прах може да поръчате ТУК.
На капсули може да поръчате ТУК.

Източници:
http://www.lef.org/magazine/mag2006/jun2006_report_ashwa_01.htm
http://www.altmedrev.com/publications/5/4/334.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Withania_somnifera
http://www.hxbenefit.com/ashwagandha-benefits.html
http://blog.organicindiausa.com/earth-dais/both-ashwagandha-and-shatavari-enhance-male-sexuality/
http://inhumanexperiment.blogspot.com/2010/02/ashwagandha-as-nootropic-experiment.html
http://www.ashwagandha.com/ed-and-loss-of-libido/ashwagandha-is-a-natural-aphrodisiac
http://www.mrsupplement.com.au/testosterone-boosters
http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Ashwagandha-ayurvedic-herb-shows-stress-busting-potential-Study
http://examine.com/supplements/Ashwagandha/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
http://www.youtube.com/watch?v=lWsG5KChnjE
http://www.livestrong.com/article/128233-ashwagandha/
http://en.wikipedia.org/wiki/Rasayana
http://www.chopra.com/community/online-library/ayurvedic-herbs-foods/ashwagandha
http://www.bb-team.org/articles/4328_indiiski-zhen-shen-ashwanganda
http://her2support.org/vbulletin/showthread.php?t=43336
http://www.joyfulbelly.com/newsletter/AyurvedaRasayanas.pdf
http://www.medicalayurveda.com/index2.html

От Кристина

3 Comments

 1. Благодарим за споделеното мнение и пожелаваме успех във възстановяването!
  С най-добри пожелания,
  Даниела

 2. Само искам да благодаря, че предлагате тази изключителна билка. Мъжът ми е със сериозно неврологично заболяване и дори не можеше да се храни сам. Вече движи краката си, преглъща без да се задава, оправи настроението…именно заради употребата на Ашваганда и Брахми. Благодаря!

 3. Здравейте, интересувам се дали имате информация относно приемът на билката и забременяване? И по-точно може ли да се взема през първото тримесечие или докато се правят опити за забременяване? Не можах да намеря информация и заради това Ви пиша :)
  Иначе билката има чудни свойства за имунната система! Номер 1 е според мен :)
  Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *