Блог на група експериментатори

Бакури – шоколадовият брат на амазонските масла

Бакури (Platonia insignis) е дърво, което вирее във влажните тропически гори на Амазония. Среща се в Бразилия, Парагвай, Колумбия и Гвиана. Цъфти и ражда през сухия сезон (между август и ноември). От розовите му цветове се раждат едри овални плодове, напомнящи на папая – всеки от тях съдържа 3 до 5 семена, които дават смолисточерно меко масло.
Общото между всички масла, добивани от амазонските дървета, независимо от различната им текстура, е, че са с бял, бежов или светлокафяв цвят. Бакури е единственото, с толкова наситен графитен цвят, поради което си е спечелило прозвището на тяхното „черно братче“. Другото специфично за него е, че трудно се филтрира – пресоването на семената (към него се пристъпва само след като са напълно изсушени) извлича до 40% от масленото им съдържание.

Оригинални приложения
Местните племена в джунглата традиционно използват маслото от бакури за облекчаване на сърбежа и подуването при ухапване от насекоми, паяци и змии, както и за избелване на пигментни петна и заравняване на белези. Съвременните южноамерикански жители отдават по-голямо внимание на кулинарните качества на плодовете бакури – лепкавата им бяла пулпа е със сладко-кисел вкус и е един от най-популярните вкусове сладолед в Бразилия.

Аромат, консистенция и текстура
Маслото от бакури има наситен, землист аромат, напомнящ на горска почва, който в началото може да се стори неприятен, но изчезва след втриването в кожата – попивателната му способност е много висока. Точката му на топене е 35 градуса, на стайна температура стои или меко-кремообразно, или меко-трошливо. Въпреки че е по-скоро мазно – бакури не оставя мазни следи, защото попива в рамките на няколко минути и оставя „кадифено“ меко усещане върху кожата. Може да бъде тъмнокафяво до черно с по-светли ивици, когато е твърдо – но винаги става плътно черно, когато се разтопи. Наситените природни багрила в него придават приятен златист блясък на кожата, но трябва да се ползва с повишено внимание, тъй като оцветява силно дрехите и тъканите, до които се докосне. Поради същата причина не се препоръчва за светли и особено изрусени коси.

Композиция
Бързата абсорбация на бакури се дължи на високите нива на трипалмитин (50% до 55%), което улеснява проникването в кожата и повишава ефективността му. С сравнение с другите амазонски масла, бакури е много богато на палмитолеинова киселина (до 5% спрямо обичайния 1%) – това го прави много добър овлажняващ агент с добри свойства на емулгатор, т.е. при използване в смеси ще съдейства за по-доброто миксиране на различните компоненти. Бакури е богато на няколко незаменими аминокиселини. Едната от тях е лизин, за който е известно, че стабилизира производството на колаген и еластин и съдейства за възстановяването на кожата при рани, синини, охлузвания и т.н. Другата важна аминокиселина в състава му е метионин, основният източник на сулфур за тялото – елементът, който тялото използва, за да подхранва космените фоликули, да укрепва и стимулира растежа косата и ноктите. Бакури повлиява много добре чувствителната, както и склонната към омазняване кожа – маслото отнема от лъщящия ефект и го замества с естествените лубриканти, от които се нуждае кожата.

Идеи за приложение
Може да го нанасяте самостоятелно, или (особено ако мирисът му ви е неприятен) да го използвате като основа за домашна смес тип дневен крем, лосион за тяло, балсам за коса. Имайте предвид, че то ще оцвети в тъмнокафяво-черно цялата смес.
– Като овлажняващ лосион за тяло с лек бронзиращ ефект
– Като анти-ейдж грижа, особено при пигментни петна по кожата
– За третиране на червенини, подуване, напукване, пресушена и раздразнена кожа
– За заравняване на стрии и белези
– За възстановявяане и омекотяване на котикулите (кожичките около ноктите)
– Като маска за коса (препоръчително за тъмни коси)
– Като масажно масло при терапии за облекчаване на напрегнати мускули и контузии

Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Platonia
https://rainforestchica.com/products/bacuri-butter
https://www.youtube.com/watch?v=6o9twWUScZ8
https://www.youtube.com/watch?v=qfPR1tU0qGs&t=30s
https://rainforestchica.discussion.community/post/beloved-bacuri-butter-8231390
https://www.thesoapkitchen.co.uk/acatalog/bacuri-butter-bacuributkf.html
http://flavorsofbrazil.blogspot.bg/2012/04/fruits-of-brazil-bacuri.html
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Platonia+insignis

Подобни статии

Оставете коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.