Блог на група експериментатори
Търсене

Батерия или не?

Така се случи, че поради любопитство  и нужда, в рамките на година ми се наложи да забележа, че батерии в България НЕ се рециклират. За да задоволя любопитството си ми се наложи да  говоря  два пъти по телефона с Екобултех (фирма за рециклиране на електронни отпадъци в България) на тема ..рециклиране на батерии.

Първият път събирах информация за статията ми за рециклиране на техника, а втория когато изхвърлих няколко батерии от стари телефони в кошчетата за рециклиране в Германос И Глобул . На тези  кошчетa пише „Екобултех”. Същите кошчета за батерии открих в голям магазин на влизане в София. Всички те принадлежат на Екобултех. Въпреки забележителната активност на фирмите в България  за рециклиране на…всичко – от хартия до батерии все пак мен ме мъчи въпроса:

„Има ли такова нещо като рециклиране на батерии  в България?

 

Снимка направена с телефон на кошче за батерии в голям магазин
Снимка направена с телефон на кошче за батерии в голям магазин

Два пъти от „Екобултех” ми отговорят категорично, че не рециклират батерии. От фирмата подизпълнител на „Екобултех” също ми казаха (пак по телефона), че не рециклират батерии. До колкото знам Екобултех е фирмата, спечелила конкурс/програмата/пари?за рециклиране на битови електронни отпадъци. Свързах се и с друга фирма за рециклиране на електронни отпадъци, но те също не рециклират батерии.

Искам да разбера дали наистина се рециклират старите батерии от телефони, UPSи.т.н, както и къде да ги изхвърлям. Дали мога да съм сигурна, че се складират на сигурно място и не отиват в общия боклук ? Дали не е по-добре да си ги трупам вкъщи или офиса докато не се намери начин за рециклирането им ?

Няма да е лошо фирмата (която и да е тя) и която наистина рециклира батерии да постави малки кошове и на по централни места. Някои книжарници, кафета, кина или ресторанти по избор. Защо не и в био магазините?

Колкото повече, толкова повече = по-малко изхвърлени отровни отпадъци в природата J

Какво са батериите и рециклират ли се?

batteries-w

Тежки и токсични..

Повечето батерии се правят от различни материали. Тези материали включват никел, литиум, кадмиум, живак и др. Когато батериите не се извхърлят, където трябва от тях изтичат токсични химикали, които могат да замърсят почвата или водата, и така да достигнат до телата ни.

Малък размер, но много на брой..

Повечето батерии са малък размер и може да и да не изглеждатособено вредни. Някои от тоскичните съставки не се използват вече. Например живака в момента се използва само в малки батерии – тип бутон. Проблемът е че тези батерии се произвеждат с милиарди. Около 18000 тона батерии се изхвърлят само в Шатите.

Нужно ли е..

При рециклирането някои от материалите в батериите се използват отново или поне ликвидирането им не позволява изпускане на отрови в околната среда.

Кои се рециклират?

– в повечето случай домакинските, за еднократна употреба батерии като АА, ААА, С и D клетки не могат да се рециклират

– никел-кадмиум (NICd)презареждащи се батерии се смятат за опасни отпадъци и трябва да се рециклират

– Nickel Metal Hydride (NiMH) или литиумйодните батериии за лаптопи се водят не опасен отпадък, но би трябвало да се рециклират

– батериите тип бутон за малки играчки, часовници и др. съдържат амалгама и живак. Те са класифицирани, като опасени токсичен отпадък и трябва да се рециклират

– Оловни акумулатори, използвани в автомобилите са опасни отпадъци и могат да бъдат рециклирани


И за последно напомням мантрата „Намаляване, повторно използване и рециклиране“ или:

– по-малко използване на батерии

– избирам рециклиращи се батерии

– употребявам презареждащи се батерии

car-battery3s600x600

Източници:

Първа част от текста – Зоя

Втора част от текста  – Гугъл; Снимки (без една)- Гугъл.

3 Comments

  1. на 0884345675 дават такива кошчета за стари батерий и когато се напълнят идват и ги извозват безплатно

  2. Здравейте,
    искам да попитам откъде мога да се сдобия с такова кошче за батерии.Поддържам магазин за часовници и батериите са ми ежедневие.Нуйно ми е такъв аксесоар.Ще се радвам на отговор на info@protime-bg.com

    поздрави,
    Ангел Живков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *