Блог на група експериментатори
Търсене

Кокос за теб и за мен

Сигурна съм, че ако сте запален любител на здравословния начин на хранене и живот със сигурност има поне един продукт, съдържащ кокос в твоя дом. Дали ще е кокосово мляко за сутрешното смути, стърготини, в които да оваляш бонбоните, масло с което да се поглезиш след баня или пък за зачервено бебешкото дупе, захар, с която да подсладиш любима напитка – все ще се намери някакъв момент, в който да се възползваш от изобилстващите форми, под които се крие месестата бяла част на кокосовия орех.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За родината на кокоса се смятат Филипините, където се намират и най-големите площи, засети с кокосовата палма. Разпространен е и в региони на Азия, Африка и Южна Америка. Интересно е името, което кокосът носи на санскрит – „kalpavriksha“ – или „дървото, което дава всичко необходимо за живота”. Тази древна истина очевидно се базира на редица факти, потвърдени и от модерни изследвания относно хапката здраве, която се крие в него.
Кокосовите орехи притежават своя най-висок хранителен потенциал в своя най-ранен етап на растежа, тоест докато черупката им все още е зелена на цвят. Тогава сърцевината все още е не е толкова твърда, а по-скоро наподобява каша. Пълни са с голямо количество кокосова вода. За съжаление, тези така наречени млади кокосови орехи трудно се намират на пазара на нашата страна.
Зрелият кокосов орех, които е със здрава кафява черупка и твърда бяла сърцевина съдържат повече протеин и фибри и масло. Мазнината, която се съдържа в кокоса е наситена, но тя е съставена от средноверижни мастни киселини, които изискват по-малко енергия и храносмилателни ензими за преработка. По този начин тя се преработва в енергия много по-лесно и бързо, без да се натоварва черния дроб и жлъчката. Четирите триглицерида, които се съдържат в кокосовата мазнина – каприлова, капринова, лакуринова и миристиновакиселина – демонстрират добри противовирусни, противомикробни и противогъбични свойства. В месестата част се съдържа още манган, мед и желязо.

Ако се разходите из магазините, най-вече за здравословно хранене, ще забележите че там има най-различни продукти, различаващи се по форма, гъстота, състав и са за различно приложение. За да направим картинката една идея по-ясна:
Кокосовото масло – ще ви се стори като истински хамелеон. Ту е в твърда форма като истинско масло, ту се втечнява като олио. Това негово „поведение” се обяснява с факта, че кокосовото масло започва да се втечнява при температура над 24ºС и характерният му бял цвят и твърда форма започва да се променя към течна и прозрачна субстанция. На базата на състава, които споменахме малко по-горе, то притежава редица полезни качества – подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини, подсилва имунитета, подобрява усвояването на калций, магнезий и есенциалните мастни киселини (омега-3, омега-6, омега-9).

Как се добива: Съществуват различни начини – сух или мокър метод, с използването на различни химикали за избелване, премахване на миризмата и рафиниране или пък хидрогениране. За това трябва да сте изключително внимателни, когато избирате кокосово масло, за да не се натъкнете на продукт, по-лош дори от рафинираното слънчогледово олио. Студеното пресоване на бялата месеста част запазва ценните качества. Кокосовото масло, което е преминало през подобен щадящ процес на обработка запазва характерния си вкус и аромат, но той е мек и ненатраплив. Съществуват варианти, предназначени специално за готварството, които имат неутрален вкус и миризма, но това винаги се получава след предварително загряване (в най-добрия случай), избелване и/ли рафиниране.

Приложение:
В кулинарията – кокосовото масло има висока точка на горене (177ºС), което го прави подходяща здравословна мазнина за готвене. Ето и някои предложения за неговата употреба: Вместо сметана за сутрешното кафе (когато е още топло, разбъркайте добре), върху филийка вместо краве масло, за приготвяне на домашни пуканки с кокосов аромат, в традиционното сладкарство, за пържене, широко използвано при направата на сурови десерти, смутита и шейкове.
В козметичната грижа – може да използвате маслото като олио за тяло, за подхранване на косата, като основа за направата на домашен сапун, като базово масло в ароматерапията, балсам за устни, смесено с кафява захар е прекрасен ексфолиант за тяло, като домашна паста за зъби, смесено с малко сода.
Пакетиране – стъклен буркан.

coconut-deserts-01

Кокосов крем – съдържа всички компоненти на кокосовия орех – фибри, протеини и масло. Това е по-скоро храна, а не мазнина за готвене на висока температура. Някъде може да го срещнете като coconut cream concentrate, coconut manna или coconut butter, но в смисъл не на масло, а по-скоро на нашето разбиране за тахан (както е peanut butter, например). Тъй като съдържа главно мазнина, този продукт също се втвърдява при по-ниски температури, но дори и над 24ºС то не става изцяло прозрачен, а запазва характерния си бял цвят. Добре е да се съхранява в хладилник през топлите месеци, за да запази свежестта си.

Как се добива: Представете си тази трудна за изваждане, неудобна за настъргване, бяла месеста част на кокоса, смляна в най-фина форма, предвидливо сложена в буркан. Кокосовият крем се получава като сърцевината на кокосовия орех се нареже на ситно и се събере в голям съд. След това се разбърква и се валцува – неколкократно преминава през два вала, направени от стомана и камъни, за да се смели добре. Всичко това при температура около 34ºС и за около 24 часа. Резултатът – прекрасно крема сирене, но от кокос.

Приложение:
За да се насладите на истинския вкус на кокосовия крем ви препоръчваме да го консумирате в неговата по-мека форма. За целта, ако е бил в хладилника, затоплете го леко на водна баня. Като повечето тахани, мазнината може да се отдели на повърхността, а по-твърдите частици да паднат на дъното. Това е естествен процес и говори добре за качеството на продукта. Разбъркайте, за да получите хомогенна смес. Използвайте го намазано на филийка, като сметана към кафето, в сутрешното си мюсли, при приготвянето на традиционни сладкарски печива, вместо застройка на супи и за приготвянето на уникални сурови десерти, смутита и сладолед.
Пакетиране – стъклен буркан в различни разфасовки, малки количества в хартиена опаковка (самият крем е вакумирано съхранен в торбичка).

coconut-milk-1

Кокосова сметана и кокосово мляко – приготвят се като към фино пресования кокос се прибави вода. Сметаната съдържа мазнина около 24%, а в млякото тя е значително по-малко – варира между 15% до 5%. Сметаната е по-гъста, наситена и почти пастообразна в сравнение с кокосовото мляко. Притежава кремообразна, леко мазна консистенция и характерния кокосов аромат и мек вкус. Кокосовото мляко притежава текстура, която напомня животинското мляко. То е леко и приятно на вкус. Причината да ги обсъждаме заедно е, че те на практика са един и същ продукт (кокос и вода), но с различно съдържание на мазнини и течност.

Как се добива: За да може да си представите процеса на приготвяне на тези 2 продукта, ето една рецепта за приготвянето им в домашни условия. Необходимите продукти са кокос и вода (каква изненада;). За най-добри резултати използвайте сърцевината на кокосов орех. Процедурата е същата като приготвянето на всяко ядково мляко – в каната на мощен блендер поставете издълбаната месеста част с хладка вода и щипка сол. Като правило съотношението е 1:2 или 1:3 (колкото по-наситен вкус и консистенция желаете, толкова по малко вода сложете). Блендирайте докато получите гладко смляна водниста каша, без едри парчета. След това прецедете през фина цедка или тензух. Получената напитка е кокосово мляко. Останалата пулпа използвайте за направата на сурови десерти или изсушете като кокосови стърготини. Разделете течността и една част оставете в буркан в хладилника. След 2-3 часа ще забележите че на неговата повърхност се е отделила крем с гъста консистенция. Това е кокосова сметана. Отделете внимателно с лъжица и съхранявайте в кутия. Консумирайте и двата продукта в рамките на 3-4 дни.

Приложение:
Кокосова сметана – поради по-високото си съдържание на мазнини се употребява успешно в направата на крем супи, при приготвянето на кремове за торти (сурови също), при приготвяне на традиционни ястия от индийската и ориенталска кухня.
Кокосово мляко – за приготвяне на шейкове, смутита, сосове и дресинги, при приготвяне на традиционни ястия от индийската и ориенталска кухня.
Пакетиране – метални консервени кутии.

Кокосова вода – това е прозрачната течност, изпълваща вътрешността на младите зелени кокосови орехи. По състав, тя е почти идентична с човешката кръвна плазма. Естествено освежаваща, кокосовата вода е с леко сладък, ядков вкус и съдържа лесно усвоими въглехидрати под формата на захари и електролити. Лесен начин да се хидратирате, намалите нивата на натрий в организма и увеличите тези на калий, магнезий, калций. Не бива да се бърка с кокосово мляко, въпреки че на места е наричана по този начин.

Как се добива: Младите кокосови орехи се берат докато са още зелени. Разрязват се и се събира течността в тях.

Приложение:
Подходяща по време на хранене, за направата на шейкове или за утоляване на жаждата.
Пакетиране – стъклено шише, тетра пак опаковки.

coconut-strach-01

Кокосови стърготини – добре познати, още от тортите на баба. Приготвят се от месестата част на кокосовия орех, които се настъргва и се изсушава. Може да се намерят в различни размери и дебелина.

Как се добива: За направата им, зрелият кокосов орех се отваря и вътрешността му се издълбава. След това се използва вода с хлор, с която се почиства и избелва. Месестата част се настъргва, а готовото количество леко се пресова, за да се отдели влагата и мазнината от нея. След това се изсушават във фурни при температура 76°-82° C. За щастие на пазара вече може да се намерят и сурови кокосови стърготини. С тази разлика, че те само се изплакват във филтрирана вода, не се пресоват и се сушат бавно и на ниска температура при 37°С. Затова притежават както вкуса, така и хранителните вещества на истински кокос.

Приложение:
Предимно в сладкарството, за приготвяне на сурови десерти, в шейкове, смутита и на основни ястия от индийската кухня.
Пакетиране – в насипно или в опаковки.

coconut-chips-01

Кокосов чипс – представляват тънки парчета от сърцевината на кокоса. Могат да бъдат с различен размер на дължина. Всъщност името чипс ги описва изключително добре, защото са крехки и хрупкави. Съдържат всички компоненти на кокосовото месо.

Как се добива: Наподобява производствения процес на кокосовите стърготини, като съществуват и двата метода на обработка. Обърнете внимание дали кокосовият чипс, който купувате, е суров или печен, с или без добавена захар.

Приложение:
Консумирайте самостоятелно като здравословна закуска или по време на път. Добавете към мюсли, плодови салати, десерти, йогурт и шейкове. Подходящи и за печива.
Пакетиране – в насипно или в опаковки.

coconut-sugar-01

Кокосова захар – наподобява вкуса и сладостта на тръстиковата захар, с деликатен аромат на карамел и ванилия. Съдържа калий, магнезий, цинк и желязо, богата е на витамини от групата B (B1, B2, B3 и B6), и освен това осигурява 16 от 22-те аминокиселини. С много нисък гликемичен индекс (35), което означава, че организмът освобождава постепенно постъпилата енергия, без скокове и спадове в нивата на кръвната захар.

Как се добива: извлича се от цветовете на кокосовата палма – те се срязват и полупрозрачният сок, който изтича от тях, се нагрява, за да се изпари водното съдържание. Образува се гъст сироп, който след охлаждането формира кристали. Тъй като тя не се обработва допълнително, цветът, сладостта и аромата може да варират.

Приложение:
Замества изцяло традиционните подсладители.
Пакетиране – в опаковки в различни разфасовки

Кокосово брашно – едно от от основните му предимства е, че е без глутен. С високо съдържание на фибри, което трябва да се вземе под внимание, тъй като те поемат много вода и това значително променя крайната консистенция на тестото. С хранителен профил на ядково брашно, то допринася за чувството на ситост.

Как се добива: Кокосовото брашно е продуктът, които остава след направата на кокосовото мляко. То всъщност е меката пулпа, която се изсушава и се смила на меко фино брашно. В своята сурова форма притежава отчетлив сладък плодов послевкус.

Приложение:
Използвайте като добавка в шейкове, йогурт или сурови десерти. Подходящо е и за печива – може да заместите до 20% от брашното в рецептите за кексове, палачинки и сладкиши.
Пакетиране – в опаковки в различни разфасовки.

Текст: Биляна
Снимки: Анастасия

2 Comments

 1. Здравейте,
  аз лично съм си правила два или три пъти кокосово мляко у дома и се получаваше успешно. Сигурна ли сте, че самият кокосов орех е бил хубав? Обикновено се познава по „водата“ – ако е много сладка и ароматна, орехът е хубав. Много често зрелите кокосови орехи, които се продават у нас, започват да се развалят. Понякога съм забелязвала дребни пукнатини по черупката и леко мухлясване по месестата част.
  Ако сте използвала стърготините, останали от направата на млякото, най-вероятно в тях вече не са останали много хранителни вещества, освен фибрите. Ако е от „чисто нов“ кокосов орех, отново бих предположила, че е имало проблем със самия орех.
  Поздрави,
  Даниела

 2. Здравейте, приготвих си кокосово мляко по описания от вас начин, но…има доста неприятна миризма и вкус и далеч няма нотка на кокос. Така ли е по принцип?
  Стърготините суших, но миризма на кокос изобщо няма никаква. Дори миришат ужасно силно на масло, леко гранясало според мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *