Блог на група експериментатори
Търсене

Кафе с мляко и малко съзнание

Да избереш правилната комбинация от кафе става все по-сложно. Сега кафе-почитателите срещат няколко понятия в кафето – био кафе (organic coffee), сенчесто кафе(shade grown coffee), кафе от справедлива търговия (fair trade coffee). Всяко от тези наименования обикновено струва няколко лева повече за килограм и кара хората да балансират между екологията и месечната си заплата. Това може да се окаже трудна задача преди сутрешната доза кофеин. Но ние ще ви помогнем в разрешването й:

1. Сенчестото кафе или Shade grown coffee. Сенчесто означава точно това, което си мислите. Расте само на сянка. Вместо да изсичат горите, фермерите засаждат посевите между дърветата, като по такъв начин запазват местната екосистема. Сенчестите дървета са родно място на много птици и асоциацията Аtlanta Audubon смята, че 90% по-малко видове птици са намерени в областите, където се отглежда кафе на слънце, което обикновено е хибрид и отглеждано по изкуствен начин. Сенчестите дървета също така предпазват растенията от замърсявания, а птиците осигуряват естествена защита от вредители, което пък изключва нуждата от използване на пестициди. Като в допълнение, много любители на кафето откриват, че видовете сенчесто кафе не е толкова горчиво, както кафето, което расте на слънце.

2. Био кафето или Organic coffee, както всички останали биологични продукти, трябва да бъде произведено според определени био стандарти. То не може да бъде генномодифицирана култура, при отглеждането му не могат да бъдат използвани пестициди и различни торове. Обикновено био кафето има естествен, мек и плътен аромат.

3.Fair trade coffee (от справедлива търговия) означава също и „био“и „сенчесто кафе“. Организацията FairTrade се стреми да дава на производителите в развиващите се страни възнаграждение, с които хората да живеят нормално. Кафето е втора най-продавана стока в света,след петрола, но много фермери на кафе живеят на ръба на оцеляването. Обикновено за да се покрие цената при производството трябва да се платят 80 цента за 1/2 кг, но пазарната цена е около 50 цента за 1/2 кг. Това се означава, че работниците, които събират и обработват зърната получават по-малко от 12 цента за час. Компаниите, които са сертифицирани като fair-trade купуват директно от фермерите и дават цени, които им позволяват да платят на рабониците си нормалновъзнаграждение.

Източник:

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1004254,00.html

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *