Блог на група експериментатори
Търсене

Някога сменяли ли сте си цвета на косата?


Някога сменяли ли сте си цвета на косата? Прави се по-често отколкото си мислите, в наши дни дори мъжете и децата се боядисват редовно. А компаниите продължават да издават нови и по-ярки нюанси. За съжаление, избирането на следващата кутия с такъв продукт трябва да е последното Ви притеснение.Съставките в химическата боя за коса водят до редица здравословни проблеми.

Вредни химикали и странични ефекти.

Всички бои за коса са направени от два компонента: цвят и разтворител. Произвежда се голямо разнообразие от нюанси, които варират от бяло до пепеляво русо, от огнено червено до махагон и от светло кестеняво до кобалтово черно. Разтворителят съдържа водороден пероксид и амоняк, за да промени молекулярната структура на косъма и да може повече молекули на боята да проникнат, докато фенилдиаминът (PPD или производните му имена- бензендиамин дихидрохлорид или аминоанилин дихидрохлорид) позволяват на цвета да се свърже с косата. Някои дълготрайни бои за коса съдържат KATRAН- вреден петрохимикал и токсични метали, като олово и живак и техните производни.

Съдържанието на PPD в дълготрайните бои за коса е главната причина за дерматит на скалпа, зад ушите и на лицето. Това се среща и при мъже, които боядисват мустаците, бакенбардите и брадите си. Още един страничен ефект от PPD е депигментацията, който продължава да действа и след като престанете да използвате дадения продукт. Глутаралдехидът е консервант, съдържащ се в балсамите за коса, който има сходни странични ефекти.

Болшинството от мъжете, които се боядисват, използват прогресивни бои. Тези продукти сериозно застрашават здравето, тъй като съдържат ОЛОВЕН АЦЕТАТ.

Оловната сол е създадена, за да се свърже с протеините в косъма. Тези бои имат от 2300 до 6000 микрограма (mcg) олово на грам- 10 пъти повече от позволеното количество, съдържащо се в битовите бои. До 80 mcg олово остава по ръцете, дори след измиване със сапун и вода. Ако прокарате пръсти през косата си, след като сте я боядисали, по ръцете Ви ще останат 286 mcg олово и ако случайно докоснете устата си, ще погълнете боята.

От природна гледна точка, нека се запитаме какво става с остатъка от боята, които не използваме.  Изхвърля се като отпадък. Тези химикали се просмукват в земята и засягат както околните, така и далечните екосистеми, тъй като е известно, че се пренасят лесно. Част от синтетичната боя отива в канализацията, когато я отмивате. Тези химикали отиват най-често там, където най-малко очаквате.

Природни решения

Ако искате да изсветлите косата си или да покриете сивите коси, без да използвате токсични, неблагоприятни за околната среда продукти, потърсете натурални, дълготрайни бои, които можете да намерите в магазините за здравословно хранене. Те имат ниско съдържание на PPD и пероксид, нямат амоняк и са биоразградими. В основата си съдържат соя, лен или розмарин и есенции от цветя за аромат. Колкото по-светла искате да е косата Ви, толкова повече химикали трябва да използвате, затова е най-добре да изберете цвят, близък до Вашия естествен.

Най-естествения начин да боядисате косата си е с къна, която можете да намерите в много хранителни вериги. Тази добре позната боя се използва от векове. Храстът Lawsonia inermis произлиза от Северна Африка, Азия и Австралия. Този природен продукт покрива косъма, като му дава цвят, сила, здравина и дебелина. В днешно време има къна за черна, червена,  тъмно кафява и руса коса. Тя не може да изсветлява, но покрива сивите коси.

При всички бои, дори и при къната, трябва да направите тест на вътрешната част на ръката си. Въпреки че къната е най-безопасния от всички оцветители, някои хора може да проявят алергична реакция.

Деца в риск

Повечето изследвания за ефекта на боите за коса върху здравето, са проведени върху зрели хора, но децата са тези, които често са подложени на най-голям риск. Тийнейджърите боядисват косите си в ранна възраст, което подлага все още развиващите им тела на контакт с токсини. Младото тяло няма същите защити, за да устои на замърсяване с токсини, които могат да доведат до много дългосрочни проблеми, които все още се изучават. Ако сте родител, ще е добре да разговаряте с децата си за естествените бои.

1 коментар

  1. Уважаеми читатели,аз съм една от хилядите пострадали от коварните химикали,съдържащи се в боите за коса.P-phenylene Diamine и всичките му производни са неописуеми вредители на човешкия организъм.От години се боядисвам,тъй като ми се появиха бели коси,но най-неочаквано за мен от шест месеца развих страхотна алергия от която няма спасение.След първоначалната и поява използвах различни най-качествени бои,но за съжаление всичките съдържаха фенилдиамина и неговите приозводни/тогава не знаех от какво е алергията ми,но впоследствие разучих симтоматиката на контактния дерматит/.Резултатът беше-няколко денонощия в токсикологията на институт „Пирогов“.Междувременно си закупих екологична боя без амоняк и още три други компонента,но отново с „диамини“.Отново трагедия.Сега ще пробвам чиста натурална къна,която е последната ми надежда да изглеждам още десетина години добре.Мили родители,говорете с вашите деца да бъдат разумни.Боядисването на косата,както и татуировките могат да бъдат точно толкова страшни,колкото употребата на цигари,алкохол,или дори на наркотични вещества.От вас зависи децата да бъдат възпитавани от ранно детство в борба не само към вредните пороци,но и към прибягването на всякави употреби на бои!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *