Блог на група експериментатори
Търсене

Етерични и базови масла

Колкото повече натурална козметика ползвате, с толкова повече масла ще си имате работа. Добре е да правите разлика между етерични и базови масла, тъй като те се използват по различен начин и оказват различно въздействие върху организма. Това ще ви е полезно и ако решите сами да си забъркате смес от натурални масла.

Какво е етерично масло?
Етеричните масла представляват екстракти от корена, кората, стъблото, листата или други ароматни структури на растението. На английски език се означават като “essential”, защото улавят същината (essence), душата на билката/дървото. Има различни методи за извличане (екстрахиране) като парната дестилация, студеното пресоване и извличането с разтварящ агент. Етеричните масла са леки като текстура, със силен аромат, много концентрирани и летливи – изпаряват се сравнително бързо. Именно според скоростта, с която става това, те се делят на базисни нотки, сърдечни нотки и връхни нотки. Това е и причината парфюмът ви да мирише различно непосредствено след като се напръскате и няколко часа след това. В първите няколко мига се усещат връхните нотки, след като те се разсеят, се усещат сърдечните (след втората минута до първия час) и накрая идват базисните: някои от тях, например мускуса, могат да се усетят и 24 часа по-късно. Когато смесвате етерични масла, е добре да присъстват и трите вида нотки в следното съотношение: връхни 15-25%, сърдечни 30-40% , базисни 45-55%. Етеричните масла винаги трябва да се съхраняват в стъклен съд, тъй като могат да се разтворят в пластмасата. Заради молекулярната си структура повечето от тях може да имат хормоно-подобно действие в организма или да засилят менструацията – ето защо повечето не се препоръчват по време на бременност.

Примери за етерични масла:
връхни нотки (обикновено са от цитруси): лимон, портокал, евкалипт, мента
сърдечни нотки (обикновено са от цветя): лайка, здравец, мирта, лавандула, палмароза
базисни нотки (обикновено са от дървета и смоли): сандалово дърво, канела, роза, пачули, ванилия

Какво е базово масло?
Базовите масла се извличат от най-мастно наситените части на растението като ядките и семената. Въпреки че са известни още като растителни, те могат да се добият и от животински източник (например рибното масло). Базовите масла се използват, за да разредят етеричните масла, които могат да раздразнят или зачервят кожата, ако се нанасят в концентриран вид. Базовите масла имат структура, много близка до мастната тъкан на човека и затова проникват много лесно. Те помагат на кожата да абсорбира иначе трудно усвоимите етерични масла. Базовите масла нямат неограничен живот – заради високото съдържание на мазнини в тях, те гранясват (окисляват се) с времето. Затова много често в козметичните смеси се добавя витамин Е, който действа като естествен консервант. Всъщност, някои от базовите масла съдържат в себе си естествени токофероли (витамин Е) – антиоксидантният им ефект не само удължава срока им на годност, но и има благотворно влияние върху кожата. Някои базови масла (като какаово, кокосово, масло от ший) се втвърдяват при по-ниски температури – оставете на стайна температура или разтопете на водна „баня“ (не вряща) вода, за да запазите качествата им.

Примери за базови масла: какаово, кокосово, бадемово, рициново, арганово, жожоба, масло от авокадо

 

А какво е минерално масло?
Когато чуят думата „минерално”, хората автоматично решават, че е нещо природно и натурално –  и следователно, безопасно. Невинаги обаче е така (живакът и арсенът, например, също са изцяло природни вещества). Минералното масло (може да се срещне и под названието „течен парафин”) всъщност е остатъчен продукт при дестилацията на петрол. (Да, петролът, както е известно, се образува от измрели микроорганизми, и в този смисъл, е нещо органично). Самото минерално масло е нискокачествено, евтино за производство, без цвят и мирис и се влага в много козметични продукти, най-вече бебешки. То обаче се абсорбира много трудно от кожата и запушва порите. Някои сравняват ефекта му с найлоново пликче – дава фалшиво усещане за влага, като образува мазен филм върху кожата, пречи й да диша и възпрепятства естествения процес, с който тялото отделя токсините. Не на последно място (важно за пълните вегетарианци), да не забравяме, че минералното масло не е растителен продукт.

• Повече за приложението на етеричните и базовите масла по тип кожа може да видите ТУК

• Повече за употребата на етеричните и базовите масла може да видите ТУК

 

Книги на български с описания на основни етерични масла и домашни рецепти:

АРОМАТЕРАПИЯ за жени – Маги Тисеран

„Ароматерапия“ на Кати Кевил и Майнди Грийн

АРОМАТЕРАПИЯ за влюбени – Маги Тисеран

“SPA ритуали у дома” –  домашна енциклопедия за красота

Статия на Кристина

Използвани източници:
http://www.essentialoils.co.za/blending_fragrances.htm
http://www.chrisadamsperfumes.com/chris-help
http://www.aromaweb.com/articles/whatcarr.asp
http://aromainfo.blogspot.com/p/blog-page_5350.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_oil
http://en.wikipedia.org/wiki/Note_(perfumery)
http://www.epilepsy.com/epilepsy/alternative_oils
http://www.skincaretalk.com/t/8988/the-difference-between-carrier-base-oils-and-essential-oils
http://www.articlesbase.com/health-articles/what-is-the-difference-between-carrier-oils-and-essential-oils-2157048.html
http://elqalatawy.hubpages.com/hub/Other-Benefits-of-Carrier-Oils
http://www.essentialoils.co.za/pregnancy.htm
http://www.fresholi.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=67:essential-oil-blending&catid=49&Itemid=76
http://www.wisegeek.com/what-is-mineral-oil.htm
http://solarkateco.blogspot.com
http://www.mountainroseherbs.com/bulkoil/a-c.php
http://www.naturalchica.com/2010/02/what-are-carrier-and-essential-oils/
http://www.articlesbase.com/health-articles/what-is-the-difference-between-carrier-oils-and-essential-oils-2157048.html

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *