Блог на група експериментатори
Търсене

Етерични и базови масла

Изборът да се използва натурална козметика неимоверно ще доведе до среща с пленителния и богат свят на растителните масла. Прекрачвайки прага на този свят, още с първите крачки, ще стане ясно, че маслата се делят на две основни групи. А именно базови и етерични масла.

Преди да се захванете с приготвяне на домашни козметични смеси, е добре да разберете каква са растителните масла и каква точно е разликата между етерични и базови масла, тъй като те се използват по различен начин и оказват различно въздействие върху организма. Опознавайки маслата, ще можете да извлечете максимална полза от природните дарове и да се насладите на вълшебните им аромати.

Растителни масла

Растителните масла представляват мазнини, които се извличат от различни части на растенията – от семена, ядки, цветове, стъбла, листа. Маслата се извличат чрез различни технологии – чрез пресоване, парна дестилация, извличане с органични разтворители. Част от растителните масла са годни за консумация и се славят с разнообразни полезни свойства, други се прилагат външно, като действат локално, а трети се използват и като натурално гориво. В зависимост от вида на екстракцията, маслата се делят на етерични масла (извличат се при парнадестилация на цветове, листа или стъбла) и базови масла (извличат се чрез пресоване на ядки или семена).

Какво е етерично масло?

Етеричните масла представляват екстракти от корена, кората, стъблото, листата или други ароматни структури на растението. На английски език се означават като “essential”, защото улавят същината (essence), душата на билката/дървото. Има различни методи за извличане (екстрахиране) като парната дестилация, студеното пресоване и извличането с разтварящ агент. Етеричните масла са леки като текстура, със силен аромат, много концентрирани и летливи – изпаряват се сравнително бързо. Именно според скоростта, с която става това, те се делят на базисни нотки, сърдечни нотки и връхни нотки. Това е и причината парфюмът ви да мирише различно непосредствено след като се напръскате и няколко часа след това. В първите няколко мига се усещат връхните нотки, след като те се разсеят, се усещат сърдечните (след втората минута до първия час) и накрая идват базисните: някои от тях, например мускуса, могат да се усетят и 24 часа по-късно. Когато смесвате етерични масла, е добре да присъстват и трите вида нотки в следното съотношение: връхни 15-25%, сърдечни 30-40% , базисни 45-55%. Етеричните масла винаги трябва да се съхраняват в стъклен съд, тъй като могат да се разтворят в пластмасата. Заради молекулярната си структура повечето от тях може да имат хормоно-подобно действие в организма или да засилят менструацията – ето защо повечето не се препоръчват по време на бременност.

Примери за етерични масла:
връхни нотки (обикновено са от цитруси): лимон, портокал, евкалипт, мента
сърдечни нотки (обикновено са от цветя): лайка, здравец, мирта, лавандула, палмароза
базисни нотки (обикновено са от дървета и смоли): сандалово дърво, канела, роза, пачули, ванилия

Етеричните масла са вълшебната и незаменима съставка на ароматерапията.

Какво е базово масло?

Базовите масла се извличат от най-мастно наситените части на растението като ядките и семената. Въпреки че са известни още като растителни, те могат да се добият и от животински източник (например рибното масло). Базовите масла се използват, за да разредят етеричните масла, които могат да раздразнят или зачервят кожата, ако се нанасят в концентриран вид. Базовите масла имат структура, много близка до мастната тъкан на човека и затова проникват много лесно. Те помагат на кожата да абсорбира иначе трудно усвоимите етерични масла. Базовите масла нямат неограничен живот – заради високото съдържание на мазнини в тях, те гранясват (окисляват се) с времето. Затова много често в козметичните смеси се добавя витамин Е, който действа като естествен консервант. Всъщност, някои от базовите масла съдържат в себе си естествени токофероли (витамин Е) – антиоксидантният им ефект не само удължава срока им на годност, но и има благотворно влияние върху кожата. Някои базови масла (като какаово, кокосово, масло от ший) се втвърдяват при по-ниски температури – оставете на стайна температура или разтопете на водна „баня“ (не вряща) вода, за да запазите качествата им.

Примери за тени базови масла: арганово, шипково, бадемово, рициново, жожоба, масло от авокадо, масло от гроздови семки.

Примери за твърди базови масла: какаово, кокосово (кокосовото масло се втечнява на температура около 24°С), карите.

А какво е минерално масло?
Когато чуят думата „минерално”, хората автоматично решават, че е нещо природно и натурално –  и следователно, безопасно. Невинаги обаче е така (живакът и арсенът, например, също са изцяло природни вещества). Минералното масло (може да се срещне и под названието „течен парафин”) всъщност е остатъчен продукт при дестилацията на петрол. (Да, петролът, както е известно, се образува от измрели микроорганизми, и в този смисъл, е нещо органично). Самото минерално масло е нискокачествено, евтино за производство, без цвят и мирис и се влага в много козметични продукти, най-вече бебешки. То обаче се абсорбира много трудно от кожата и запушва порите. Някои сравняват ефекта му с найлоново пликче – дава фалшиво усещане за влага, като образува мазен филм върху кожата, пречи й да диша и възпрепятства естествения процес, с който тялото отделя токсините. Не на последно място (важно за пълните вегетарианци), да не забравяме, че минералното масло не е растителен продукт.

И още за маслата:

• Повече за приложението на етеричните и базовите масла по тип кожа може да видите ТУК
• Повече за употребата на етеричните и базовите масла може да видите ТУК

И част от любимите книги на български, към които се обръщаме, за да научим повече за маслата и някои интересни домашни рецепти:

АРОМАТЕРАПИЯ за жени – Маги Тисеран
Ароматерапия на Кати Кевил и Майнди Грийн
АРОМАТЕРАПИЯ за влюбени – Маги Тисеран
SPA ритуали у дома –  домашна енциклопедия за красота
Ароматерапия за детско здраве – Валери Ан Уорууд
Растителни масла за всеки ден – Полина Маркова
Етерични масла за всеки ден – Полина Маркова
Домашно SPA студио – Стейси Макартър
600 ароматерапевтични рецепти – Бет Джоунс
Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински

Източници:
http://www.essentialoils.co.za/blending_fragrances.htm
http://www.chrisadamsperfumes.com/chris-help
http://www.aromaweb.com/articles/whatcarr.asp
http://aromainfo.blogspot.com/p/blog-page_5350.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_oil
http://en.wikipedia.org/wiki/Note_(perfumery)
http://www.epilepsy.com/epilepsy/alternative_oils
http://www.skincaretalk.com/t/8988/the-difference-between-carrier-base-oils-and-essential-oils
http://www.articlesbase.com/health-articles/what-is-the-difference-between-carrier-oils-and-essential-oils-2157048.html
http://elqalatawy.hubpages.com/hub/Other-Benefits-of-Carrier-Oils
http://www.essentialoils.co.za/pregnancy.htm
http://www.fresholi.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=67:essential-oil-blending&catid=49&Itemid=76
http://www.wisegeek.com/what-is-mineral-oil.htm
http://solarkateco.blogspot.com
http://www.mountainroseherbs.com/bulkoil/a-c.php
http://www.naturalchica.com/2010/02/what-are-carrier-and-essential-oils/
http://www.articlesbase.com/health-articles/what-is-the-difference-between-carrier-oils-and-essential-oils-2157048.html

Автор: Кристина / Зоя.БГ
Редакция: Радина / Зоя.БГ
Снимки: Мария / Зоя.БГ

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *