Блог на група експериментатори
Търсене

Гал Сасон

Кабалистът Гал Сасон:
Пиесата на живота ни е отредена, но от нас зависи как ще я изиграем
С бръснатата си глава и атлетична фигура Гал Сасон напомня повече на Брус Уилис, отколкото на духовен гуру. С български произход, автор на бестселъра „Едно желание може да промени вашия живот”. За нас лично по-впечатляващо дори от това, че Мадона aпрепоръчва книгите му, е че още декември 2012-а предсказа протестите в свое интервю по повод „края на света”. Както и че успява да звучи адски смислено и приземено, дори когато употреби „ангели”,” души” и „чакри” в едно изречение. Изобщо – човек, който те кара да се замислиш.

GahlSasson4

Гостувате в България за серия от лекции. В една от тях става дума за библейските истории и как те се отразяват на ежедневието ни.
В Библията има една много красива идея: всеки път, когато се появи нов герой, независимо дали е цар Давид, Исус, Мария или Якоб, името му е много, много важно. Сякаш почти цялата история на съответния герой се построява върху името му. Същото нещо се случва с нас. Всички получаваме имена, които означават нещо и ако можем да надникнем в смисъла им – и не говоря за нумерология, а за историята, която носи самото име – можем да разкрием ДНК-то, потенциала, който носим вътре в себе си. Ето, да вземем името на вашата столица София – градът на мъдростта и как България може да се фокусира върху идеята да внесе мъдрост в света.

Но ние всъщност не избираме сами имената си. Тоест, всичко това е предпоставено, така ли?
Всъщност, точно така работи духовната астрология – ти си избрал баща си, майка си, гените си, предците си, мястото, където да се родиш, но като душа не си го спомняш. Има една красива притча от кабала, която казва, че когато бебето се роди, то знае всичко, което трябва да знае, но ангелът на Господ идва и казва „Шшшшш! Не казвай на никого!” – и така, ние забравяме всичко. Като спомен от тази среща ни остава това малко нещо тук (показва гънката между горната устна и носа – бел. ред).

В общи линии кабала ни учи, че ние сами сме избрали всичко в живота си – но сме забравили това.
Да – че знаем всичко, но сме го забравили. Например, когато бебетата се родят, те имат онази мека област в тила. Мислим си, че тя е там, защото главата не се е затворила напълно. Но това не е вярно. Това е връзка между Господ и човечеството. Наричат я чакра „Корона” – това е нашата антена към Господ. Когато сме бебета, тя е отворена, защото комуникацията ни там горе е още много силна. Ето защо бебето не може да говори с нас – защото е твърде заето да разговаря с Господ. И докато бебето расте, това се запечатва – ето как забравяме връзката си с Господ и после имаме цял живот да се опитаме да се изкачим обратно там и да си припомним това, което вече сме знаели.

Как става така, че губим нашата „антена”?
Всъщност, не мисля, че губим антената. Знаете, често мислим, че сме хора, които се опитват да станат духовни същества. И забравяме, че всъщност сме духовни същества, опитващи се да станат хора. Душите могат да правят каквото пожелаят – можем да правим чудеса, да пътуваме във времето…Но когато дойдем на Земята да играем тази игра, да опознаем себе си, Вселената, ние си поставяме граници – възрастта, болестите, войната – за да можем да си обясним света.

Има известно противоречие във всичко това – родени сме и сме израснали с идеята, че някой ни е създал и е предвидил обстоятелствата в живота ни. А кабала казва, че съдбата е в нашите ръце?
Мисля, че по-скоро става дума за брак между свободната воля и съдбата. Животът е нещо като танц, като танго между това, което сме решили преди да пристигнем тук, и свободният ни избор сега. Вземете един ръкопис – пиесата „Хамлет” на Шекспир, да речем. Вероятно сте я гледали много пъти. Някой път толкова се отегчавате, че почвате да се прозявате и почти заспивате. Друг път седите напълно хипнотизирани. Някои актьори, които играят в „Хамлет”, получават „Оскар”, други ги замерят с домати. Но текстът на пиесата е един и същ! Къде е разликата? Начинът, по който актьорът решава да го разчете и изиграе. Така че на нас ни е отредено да играем „Хамлет”. Изборът ни е в това как ще го играем. Дали ще го направим интересно, дали ще просълзим хората, дали ще ги разсмеем, дали ще започнат да говорят помежду си. Това са изборите, които ще ни направят велики, или не-велики.

GahlSasson5

Имате български произход – баба ви е била българска еврейка, която е живяла във Варна. Какво знаете от нея за България?
Тя не спираше да говори за България. Най-голямата ми болка е, че почина, преди да успея да дойда в България. Мечтата й беше да дойда в България, да се запозная с българи. Често обичаше да разказва как хората тук са й помогнали по време на Втората Световна война, колко смел е бил царят, как е защитил страната от нацистите. Никога не съм проверявал дали това е вярно исторически – историята на баба беше тази, която исках да знам. Не ме интересуваше толкова самата история, колкото начинът, по който тя я е преживяла. Особено в онези дни, когато в Израел почитаме жертвите от Холокоста, тя ни разказваше колко различно е било в България. Как са ги изгонили от Варна и са ги пратили в някакво селце и хората там са й помогнали. И така, аз израснах с идеята, че българската храна е най-добрата, българите са най-добрите хора, българската музика е най-хубавата…

Родителите ви всъщност са били атеисти. Как стана така, че вие се заинтригувахте от мистицизма, кабала и всичко останало?
Мисля, че тези неща не се случват, когато ги търсиш – те сами идват да те потърсят. От много ранна възраст, и може би защото съм зодия Риби – въображението и мистиката винаги са ме влечали. Знаех за преражданията още преди някой да ми каже за тях. Сънувах как живея други животи – първо си помислих, че полудявам, после започнах да търся информация и открих будизма, хиндуизма..всички религии, които вярват в това. Мисля, че по някакъв странен начин, това, че родителите ми не бяха религиозни, ми позволи да израсна в мистицизма, без да съм повлиян от религията. Всъщност, баща ми е бил отгледан от монахини във Варна. Заради това той мразеше религията.

Те са били много строги?
Те са били френски монахини, много стриктни и всеки път, когато са говорели за Исус – един вид, за да го предпазят, са му казвали да излезе от час и да не слуша. Не мисля дори, че са го правели по неприятен начин – но като си 4-годишен какво можеш да си помислиш? „Изведнъж ти казват: Излез отвън. – Защо? – Говорим за Исус. – Е, и? – Не е подходящо за теб.” Така той израснал с идеята „Религията е това, което ме прави различен, следователно религията е глупост”.

Как мислите, защо кабала е толкова популярна в Холивуд в момента?
Мисля, че е защото кабала означава да приемаш, учи те как да приемаш светлина, за да можеш след това да я отдадеш. Много хора, които са известни, получават толкова много – внимание, пари, признание, подаръци, че се пренасищат – то е все едно да ядеш много и да преядеш. Кабала ги учи как да дишат по-леко. Това е и една от причините, поради която йогата е толкова популярна. Тя ги учи как да са по-гъвкави. Понякога те не са гъвкави като личности. А когато станеш гъвкав физически, ставаш гъвкав емоционално и духовно.

Като споменахме значението на имената, вашето име Гал означава „вълна” на иврит, нали така? Чудех се в такъв случай дали вашата философия и нещата, в които вярвате, имат нещо общо с квантовата механика?
Да, но в квантовата механика казват, че всичко е съставено от вълни и частици. Има известна двойственост. Всъщност, когато проучвах името си, разбрах, че освен „вълна” означава разстройване на енергията – плуване през времето и пространството.

Разстройване?
Да, аз наистина разстройвам хората – карам ги да мислят по различен начин. Пътувам много – във времето и пространството. Може би заради това – слава богу – нямам умората от пресичането на часовите зони. Пристигам в някоя страна и хоп (щрака с пръсти ) – веднага се настройвам към местното време. И заради това, когато се опитам да нося часовник, той спира да работи.

Наистина?
Да. И затова нямам нищо, което да ми показва времето…Така че наистина вярвам, че ако погледнеш дълбоко в името си, ще откриеш удивителни истории и така ще можеш наистина да се свържеш със самия себе си.

Може ли носенето на определени символи като амулети да повлияе на случките в живота ни?
Разбира се. Когато се ожените, си слагате пръстен, който е много силен символ. Пръстенът е вълшебен. Във всички истории вещиците и магьосниците те увиват в енергия. Лечителите също те обграждат с енергия. Хората обикновено не знаят, че има различна енергия, протичаща през различните пръсти. Кутрето е пръстът на общуването, така че ако искате повече общуване, трябва да сложите нещо на този пръст. Безименният е пръстът на слънцето – затова слагаме нещо там, когато се оженим. На средния пръст не слагаме нищо. Това е Сатурн, той вече има пръстен около себе си. Ето защо използваме него, за да правим неприличните жестове. Показалецът е Юпитер, учителят – затова с него сочим нещата. И така, ако искате да научавате повече неща, да имате повече късмет – това е добрият пръст. А палецът е Венера, която говори за пари, успех. Когато сложите нещо на дясната си ръка, това е, което давате на вселената, а когато е на лявата – е това, което получавате от вселената.

В интервю за българската телевизия на тази особена дата 12. 12. 2012 казвате, че идват революции и насилие, че Арабската пролет може да стигне и до България. И ето сега, българите протестират вече месец пред парламента. Прогнозата ви се сбъдна напълно.
Мисля, че в момента тече период, в който навлизаме все повече в Ерата на Водолея, което е ерата на хората. Изведнъж вече не става въпрос за управниците, за кралете, за кралиците, а за хората. А Водолеят е единственият знак от 12-те, който има нещо общо с демокрацията, революцията, обществените медии, компютрите, технологията. И всички тези революции – в Сирия, в Египет, пред „Таксим”, тук в София – те са водени от млади хора, които използват обществените медии и технологиите, за да създадат промяна. Точно това, което астрологията вещае от няколко хиляди години – ерата на Водолея.

И какво може да ни кажете? Как ще свърши всичко това за нас, българите?
Мисля, че за българите ще свърши, когато получат това, което искат. А това са справедливост, искреност и прозрачност – неща, които българите не са получавали от векове. Първо са били част от Османската империя, после част от империята на Съветския съюз, после – част от олигархична империя. Виждате ли? Баба ми винаги казваше, че хората тук са мили, добри, че лесно можеш да се разбереш с тях…Може би са били прекалено добри! За прекалено дълго време! И така, сега е време за свобода. И аз наистина се гордея с вас! Вчера след лекцията ми се разходихме и наблюдавахме протестиращите, беше много интересно. Аз тъкмо идвам от Турция, където имах лекция на площад „Таксим” , така че за мен това пътуване беше пътуване на революциите. Сега отивам към Израел, да видим какво ме чака там…

Какво мислите за ню ейдж движението – това да се храним с органична храна, да живеем по-екологично, вярата в астрологията и мистиката, животът след смъртта и преражданията. Мислите ли, че тази философия ще превземе света?
Не мисля, че става въпрос за превземане. По-скоро става въпрос за смяна на хоризонта ни. В продължение на хиляди години сме били под властта на много контролиращи, религиозни хора, които са ни учели да се отдалечим от себе си. И после в Ренесанса, изведнъж човешките същества са станали мярката за всичко, центърът на Вселената. И ние сме извървели целия път до другата крайност, където е било окей да унищожаваме планетата, защото ние сме били най-важни. И сега балансираме това, като осъзнаваме, че сме част от по-голяма картина. Не става дума за Господ, който е над нас – ние сме част от Господ, природата е част от него. И ако ние се храним добре и прочистваме телата си, така един вид прочистваме земята, пространството. И се свързваме, и виждаме, че всичко е част от това единство. Ето защо няма чак такава разлика между религиите, затова „ню ейдж” обединява йога, кабала, суфизъм, това не е религия, става дума повече за технологии, духовни технологии. Не мисля, че ню ейдж ще завладее света, а по-скоро ще го направи по-добро място за живеене и ще ни помогне в оцеляването.

Да, аз по-скоро имах предвид дали това ще стане начинът на мислене на хората?
Дали ще стане мейнстрийм? Да, мисля, че да. Защото ако погледнете медиите, например Холивуд, дори някои политици – хората, които задават тенденциите, те се хранят по-здравословно, защото виждат, че така са работоспособни повече време, стават по-добри, защото това им се връща. Така че мисля,че това нещо се подхранва само и набира скорост.

Повечето хора, които са по-навътре в идеята за себепознанието и просветлението, казват, че тези неща всъщност не носят щастие, а горчивина, защото чрез тях се опознаваш повече, виждаш тъмните си страни, слабостите си.
Не, аз мисля, че наистина носи щастие. Познанието понякога носи тъга, защото научаваш, че не знаеш всичко, че има още много да учиш. Но невежеството е истинският източник на страдание. Защото да си невеж и да казваш, че така е по-добре, просто ще удължи страданието. Когато отидеш на психолог, първите няколко сесии са много тежки и трудни, научаваш за себе си неща, които не искаш да знаеш. Но след това започваш да се чувстваш по-добре. По същия начин, когато отидеш на лекар, и той ти постави диагноза – тогава знаеш как да се лекуваш.

Какъв е смисълът на живота?
Смисълът на живота? Изживяване. Чрез любов, да се надяваме. Някой път се налага да не е чрез любов, но трябва да има трупане на опит. Мисля, че сме родени да се учим от опита си, да израстваме, да чувстваме, да правим, да мислим и живот след живот ние учим още и още неща. Почти като един музикант – който се учи да свири на всички инструменти, докато накрая засвири божествената музика.

GahlSasson3

От Кристина

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *