Блог на група експериментатори
Търсене

Зелени, зелени треви – съкровища от листа на ечемик и пшеница

Хората са се хранили с ечемик и пшеница още преди да започнат да се занимават със земеделие. Археологически находки свидетелстват , че ранните хора са събирали и използвали диворастящи предшественици на днешните зърнени храни, въпреки че са били основно номади. Щом са започнали да се заселват постоянно някъде, са започнали и да култивират тези растения.

Но колкото и да е невероятно, чак през 20-те години на ХХ век вниманието се измества от зърното на hordeum vulgare (ечемик) и triticum aestivum (пшеница) към първите листати стръкове на растенията. По това време науката открила, че хранителният профил  и на ечемика, и на пшеницата се изменя значително по време на жизнения цикъл на растението и че при етапа на семеделния лист хранителното съдържание достига връхната си точка.


На работата на д-р Чарлз Шнабел дължим, че общественото внимание се насочва към тези храни. В началото на 30-те години този земеделски химик, работил в Канзас, САЩ, започва експерименти с боледуващи кокошки – храни ги с ечемичени и пшенични стръкове. Забелязва се забележителен процент на възстановяване, а производството на яйца се увеличило и качеството се подобрило. Намалели родилните дефекти при пиленцата и Шнабел се убедил, че това се дължало главно на стръковете на зърнените храни. Бързо пренесъл това хранене от животните към човека като давал стръкове на собственото си голямо семейство. Съобщава се за много положителни резултати и не след дълго по магазините в Средния Запад се появили добавки за хора, на базата на стръкове.

В наши дни стръковете и на двете растения се считат за суперхрани, въпреки че пшеничените стръкове са направили по-голяма кариера на медийни звезди от ечемичените. Популярни са във вид на прах и на сок и всички хора, мислещи за здравето си, ги включват в храната си. Всъщност разликите между пшеничните и ечемичните стръкове са малко и хората избират едните или другите според вкуса.

Главният компонент и на двата вида стръкове е здравословни количества хлорофил, основният фактор при фотосинтезата – превръщането на слънчева енергия във въглехидрати, енергията с която използва протеините и мазнините, за да расте и накрая да се размножава. За хлорофила се счита, че е антиоксидант и действа противовъзпалително и спомага за зарастване на рани при хората, въпреки че научната общност е провела много ограничен брой изследвания и остава неубедена в това. В момента се изследва потенциалът на хлорофила да противодейства на молекулярно ниво на задействащите рак химикали.

Дебатът за антиоксидантните свойства на хлорофила остава отворен, но за стръковете и на ечемика, и на пшеницата е известно, че съдържат впечатляващ арсенал от хранителни вещества. Ечемикът съдържа 18, а пшеницата 19 от 22-те аминокиселини, включително осем от незаменимите аминокиселини, които тялото не може да създаде самò. Към тази протеинова мощ се прибавят и голям запас от важни витамини. Ечемичените и пшеничните стръкове са богати на антиоксидантните витамини A, C и E, както и на широк кръг от витамини от група B. Те се считат за важно помощно средство на метаболизма, необходими са за здрава кожа и мускули, благотворни за нервната и автоимунната система, растежа на клетките, химията на кръвта и са функционални при предотвратяването на някои форми на рак.

Ечемичените и пшеничните стръкове имат огромен хранителен потенциал, а етапът на семеделен лист е най-благоприятният момент за консумирането им, тъй като освен протеините, витамините и аминокиселините, в растенията се съхранява голямо количество готова за употреба фотосинтетична енергия.

Все по-голям брой хора включват стръкове от ечемик и пшеница в храната си, във вид най-подходящ за начина им на живот. Онези, които имат повече време, място или търпение, могат да се грижат вкъщи за семената, които растат до етапа на семеделен лист за около две седмици. С една проста система от таблички, слънчев перваз на прозореца и редовно поливане буквално ще пожънете наградата си във вид на сок или втечнени, смлени стръкове. На заетите или непостоянни хора е много по-удобно да консумират стръкове от ечемик и пшеница на капсули или прах, прибавен към напитка или смути. Който и път към здравето да изберете, зелените треви на Чарлз Шнабел могат да станат част от вашето хранене с минимално усилие от ваша страна.

Био ечемичени стръкове

Стръковете от ечемик, или hordeum vulgare, са листната част на много младо ечемичено растение. Ечемикът се използва от човека от хиляди години. Древните египтяни, римляни и викинги са го използвали, а през 1493г. Колумб го пренася в Америките.

Основната полза от ечемичените стръкове е съдържанието им на хлорофил. Това е веществото, което дава зеления цвят на растенията. Като важна част от фотосинтезата, хлорофилът е в основата на живота на всички растения. Освен това, хлорофилът има много подобна структура с хемоглобина в кръвта. В ечемичените стръкове се съдържа основно протеин, витамини и минерали. Протеинът съдържа 18 от 22-те аминокиселини, включително всичките осем незаменими аминокиселини, които тялото не може да създаде самò. Затова ечемичените стръкове са отличен източник на протеини за веганите, които често ги пропускат в храненето си. Ечемичените стръкове са богати също на витамини – 30 пъти повече B1 от кравето мляко, плюс B2, B6, големи количества B12 и изобилие от витамин C.

Ечемичените стръкове са отличен естествен източник на минерали като калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор и калий. Тъй като осигурява и значително количество фолиева киселина (витамин В9), пантотенова киселина (витамин В5), каротеноиди (включително бета-каротин) и органичен натрий, не е изненадващо, че го наричат суперхрана.

Ечемичените стръкове са полезни за здравето, защото:

·    се борят с бактериите и предпазват от инфекции
·    имат сходна структура с хемоглобина и може да помогнат при възстановяване от анемия
·    намаляват проблеми с кръвната захар и може да помогнат при диабет и загуба на тегло
·    неутрализират токсините в тялото, затова са много ефикасен елемент в детоксикиращите програми
·    помагат за прочистване на черния дроб

Хората, които консумират ечемичени стръкове редовно, са забелязали благотворния им ефект. Научните изследвания за момента изостават от нещата, които хората откриват  самостоятелно. Разбира се, преувеличените твърдения трябва да се приемат с особено внимание, но внушителният списък с болести, които показват подобрение, когато хората прибавят ечемичени стръкове към храната си, си заслужава да се вземе предвид, ако страдате от някое от следните заболявания:

·    Артрит
·    Астма
·    Възпаления и болки, причинени от възпаление
·    Завишено ниво на LDL-холестерол („лошият” холестерол)
·    Мигрена
·    Проблеми с кръвната захар, включително хипогликемия и диабет
·    Рак
·    Стомашно-чревни проблеми
·    Тромбоза
·    Умора

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *