Блог на група експериментатори
Търсене

Косата ми се нуждае от витамини. Дали?

Всяка година, билиони долари се влагат в рекламирането и продажбата на евтини химикали, замаскирани под приятното наименование „Продукти с грижа за Вашата коса”. Повечето от тях за ненужни и дори опасни. Тук Ви представяме 5 мита, които се „мътят”, около козметичните продукти за коса.

1. Повредената коса може да бъде възстановена
На всеки са познати рекламите от вида: „Този шампоан подсилва косата и премахва цъфтящите краища”. Всъщност, в косата няма живот и затова не съществува начин тя да бъде възстановена. Във въпросните шампоани и балсами се съдържат химикали, които покриват с тънък слой стеблото на косъма и правят косата да изглежда възобновена, но истината е, че тя си е в абсолютно същото старо състояние.

2: Схващането за сухата коса

Овлажняване everyday

Нека разсъждаваме върху цялата идея. Противоположното на сух е мокър. За да овлажните своята коса, трябва да прибавите вода. Всъщност, това ще е нещо, което бихте избегнали да направите, защото когато косата е мокра, стеблото на косъма става крехко, тъй като епидермиса абсорбира водата и кератоновите връзки отслабват. Каква е ситуацията с маслата? Те също не правят косата ни по-силна или издръжлива. Следователно сухата (в смисъл на минимални количества вода и масла) коса е всъщност нещо нормално и дори хубаво явление. А когато се опитваме изкуствено да овлажним косата си с помощта на химикали, ние отново я покриваме с пласт, които привидно и придава мекота и здравина. Защото косата може да е суха, за разлика от кожата, например.
3:Естественият цвят на косата е непривлекателен.

 

Корпоративните козметични предприятия десетилетия наред се опитват да прокарат усещането, че цветът на косата се нуждае от повече дълбочина и наситеност, отколкото природата му е дала. Спомням си тийнейджърските години, когато всички мой съученички подмятаха наоколо руси, червеникави, гарваново ruletti черни, зелени и дори сини опашки, краища или кичури. Признавам си, чувствах се незначителна и обикновена около тях. Мама обаче се противеше на всякаква молба за обезобразяването на моя естествен цвят. Защото, от където и да го погледнеш, той е нещо красиво и автентично. Заедно с това, никога до сега не ми се е налагало да се подлагам на задължителната през 6 седмици процедура, включваща токсични химикали и неочакван резултат. Постоянните бои за коса съдържат канцерогенния ариламин, който се абсорбира през кожата по време на боядисването на косата. Генетично, някои от нас са способни да произведат много ефективни защитни ензими, които предотвратяват действието на химикала и да се освободят от него чрез урината. При други, обаче, ензимният процес не е толкова бърз и те са изложени пред риска от развиване на рак на пикучния мехур. Други химикали, които често се използват в боите за коса са от групата на фенилендиамин, тежки метали като живак и въглищен катран. В крайна сметка, посивяването на косата не е срамно събитие. Напротив, тя е символ на чест и помъдряване. Ако все пак не можете да се примирите с този факт, използвайте къна- това е възможно най-добрата алтернатива- безопасна и естествена.

4: Изправената коса е хит и това лято.

 

Всъщност, специално за това лято, това твърдение е извън категорията хит. Безупречно правата коса наистина е на мода. Буквално ни засипват с рекламни образи, носещи своята права или леко чуплива коса, блестяща изящно от прожекторите на камерата. Аз и моята къдравата коса лесно се смущаваме, мислейки си за всичките тежки и мъчителни сутринни часове, отделени на заучаването на процеса по изправяне- неминуемо включващ сложни техники, поне няколко инструмента и още толкова химични препарата, които да я накарат да си остане в желаната позиция.

От друга страна, жените с луда къдрава коса често се убедени, че трябва да използват лосион, за да придадат мекота и сияйност на косата си. Те смятат, че косата им е суха, като всъщност просто в самата „природа” на къдравата коса е застъпено непослушанието и неподатливостта на каквито и да е процедури. Нашият съвет: обикнете косата си такава, каквато е и й помогнете да си остане непринудено приятна, вместо да подлъгвате себе си спрямо прищевките на комерсиалните влечения и тоновете химия, с които те вървят.

5: Косата Ви се нуждае от витамини

Запомнете: в косата няма живот. В такъв случай, витамините не помагат особено. Те са полезни единствено в случаите, когато се абсорбират от тялото, което ги използва в процесите на метаболизма, за да произвежда енергия, за да предотвратява действието на свободните радикали или за да изгражда или лекува тъкани. Прочутият Pro-V комплекс, витамин В12, Витамин Е и всички тези научни витаминозни „бомби” са съставки, които правят опаковката на шампоана привлекателна, а самия продукт – продаван. Това, което се случва е следното- давате пари за нещо, което отива направо в канала, без да има особен ефект от него.

happy енд

От Стефани GreenWood

Преведено от Бебс

2 Comments

  1. http://www.ntv.ru/peredacha/istorii_vserossiyskogo_obmana/

    На този линк ще намерите предаване на руската телевизия за това какво съдържат шампоаните и как увреждат косата ни. Ако имате търпение можете да научите интересни факти за козметиката, която ползвате.

    Стела

  2. Тоест няма спасение според тази статия, така ли да разбираме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *