Блог на група експериментатори
Търсене

Червило

Сан Франциско – Ново изследване от U.S Food and Drug Administration откри, че  нивото на олово в червилата на различни марки се е повишило. В момента то е в по-големи количества от това, което беше намерено в подобно изследване от 2007 г  на Safe Cosmetics (CSC) .

FDA откри във всички 20 броя тествани червила, нива на олово между 0.09 ppm (part per million) до 3.06 ppm – с 4 пъти по-високи от най-високото ниво от 0.65 ppm, открито през 2007 г в изследването на CSC. Използвайки нов метод за анализ на червилата  FDA заключи, че в прочуванията направени по-рано са подценени нивата на олово в червилото. FDA отбеляза, че три от производителите имат най-високо съдържание на олово в червилата, но не назовава марките. В изследването от 2007 г „Кампания за безопасна козметика“ (CSC)  обяви няколко марки с високи нива на олово, между които L’Oreal, Maybelline and Cover Girl.

Здравните експерти казват, че и най-малкото количество олово представлява риск за здравето.Оловото е доказан токсин (отрова), който може да влияе на учението, речта, да причини  проблеми с обноските, по- нисък коефициент на интелигентност,  понижени  показатели в училище и повишена агресивност.

Оловото се натрупва в организма с течение на времето, а съдържащото се олово в червилото, слагано няколко пъти на ден, всеки ден, може да достигне значително количество, вредно за здравето.’’, заяви Марк Митчел, M.D., MPH, президент на Кънектикът Коалиция за Справедливост относно Околната среда.

Американският център за контрол и борба със заболяванията : “Няма безопасна граница за съдържанието на олово в кръвта” Агенцията съветва да се избягват всички видове продукти със съдържание на олово.

FDA няма установен стандарт за количеството олово в червилото. “Бременните жени , които използват червило, несъзнателно излагат бъдещите си деца на непознати и нерегулируеми количества олово. FDA би трябвало незабавно да определи стандарт, който да наложи на производителите да направят червилото колкото се може по-безопасно.”- каза Лиса Арчер, национален координатор на Кампанията за Безопасна Козметика към фундацията за рак на гърдата.

Проучването на FDA откри, че средното ниво на олово в червилото е 1,07 ppm – повече от 10 пъти по-високо от неговия собствен стандарт за олово в бонбон. FDA стандарт за бонбони се базира на най-ниското съдържание на олово, което може изобщо да се получи. Подобен стандарт би следвало да се приеме и за червилото.

„Кампания за безопасна козметика“ също призова FDA да публикува имената на марките изследвани в проучването, тъй като количество олово е открито при всяка една.”Обществото заслужава да знае кое червило е с най-високо съдържание на олово. FDA са използвали пари на данъкоплатеца , за да направят това проучване и резултатите трябва да бъдат напълно достъпни за хората.” – казва Арчър.

Сенаторите Кери,Фейнстейн и Боксер поискаха FDA да вземе мерки за премахване оловото в червилото, след като беше публикуван доклада на CSC. Близо две години по-късно през юли/август проучването на FDA е побликувано във вестници за козметика и е достъпно за цената от 35 долара.

Източник: Safe Cosmetics

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *