Блог на група експериментатори
Търсене

Стандартизирани

“Натурална” и “био” в козметиката ще бъдат под общ стандарт

Асоциацията Soil Assocation се надява, че “Cosmos”, новият  стандарт за натурална козметика ще доведе до по-чисти и „зелени” съставки в масовите козметични продукти.

logo1

В продължение на много години списанието „The Ecologist” разкрива химикалите, които се съдържат в козметичните продукти на водещи марки. Например, шампоанът „Herbal Essences” на “Clairol” е един от най-продаваните шампоани във Великобритания. Пускането на продукта на пазара през 2003г. беше съпроводено с големи хвалби, че съдържа различни „натурални” и  „био” билки и растения, които стигат до нас в чиста планинска изворна вода. Но се оказва, че покрай многото „полезни” съставки, шампоанът съдържа и други не дотам полезни- включително парабени, петролни химикали (една от основните съставки в течността за спирачки) и разнообразна гама от химикали, свързани с неблагоприятни за здравето ефекти.

Това че шампоанът се превърна в такъв хит, показва в каква степен потребителите нямат идея какво купуват – рекламите твърдят, че продуктът е „натурален” и хората го приемат за чиста монета. Това е нагледен пример как козметичната индустрия злоупотребява с думата „натурален”, а потребителите търпят последствията. Много жени използват до 20 различни козметични продукти ежедневно, като с това кожата им абсорбира цял коктейл от химикали.

Ето защо се надяваме новият стандарт “Cosmos”, oбявен от английската асоциация Soil Assocation през месец Юни 2009 г., да въведе нова ера на по-голямо доверие в рекламните твърдения, както и преминаването като цяло към „по-зелени” и по-чисти съставки в продуктите.

“Cosmos” е резулат от 6 годишни обсъждания и консултации между 5 основни национални сертификационни органа, за да създадат единен европейски стандарт за натурални и био козметични продукти. Това са: Soil Association-Великобритания, BDHI-Германия, BIOFORUM-Белгия, COSMEBIO & ECOCERT-Франция и ICEA-Италия. Всички заедно те имат около 10 000 сертифицирани продукта на пазара.

Продуктите, които могат да носят логото на “Cosmos” са най-разнообразни, от сенки за очи, етерични масла до хомеопатични средства. Сертификатът  безпристрастно и независимо ще доказва, че те отговарят на стриктни био стандрати. Във Великобритания пазарът на био козметика вече се радва на голям растеж, продажбите през 2008 са нарастнали с 69% (£27 милиона)

“Cosmos” ще създаде и стандрат за сертифициране на продукти като „натурални”

„За това не съществува правна подкрепа, но се надяваме да я получим от потребителите и медиите, така че всеки използващ термина „натурален” да получи съответния сертификат”- казва Франсис Блейк, технически директор на Soil Association. Това няма да спре съмнителните рекламни твърдения, че продуктът е „натурален”, но ще даде на потребителите насока и ще им помогне да се ориентират сред хилядите продукти, предлагани на пазара.

Стандартът „натурален” на  „Cosmos” към момента не изисква минимум от био съставки, но ограничава използването на съставки от рода на парабени, фталати, генно модифицирани съставки и по-голямата част от петролните химикали.

Франсис казва, че има голям интерес от водещите козметични комапнии. „Надяваме се, че сертификатът  „натурален”, ще е стъпало на горе към преминаването на комапниите от „натурални” към сертифицирани „био” продукти. В днешно време всяка голяма комапния е насочила вниманието си към „натурални” и „био” продукти, тези които не са, просто не са  в крак с тенденциите в бранша и с тендециите в съвременното общество като цяло”

Допълнителна информация за стандарта „Cosmos” можете да получите на www.cosmos-standart.org

Източник: http://www.theecologist.org/

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *