Блог на група експериментатори
Търсене

Латвийките от Мадара и Еньовчето

Днес в Зоя.БГ пристигна нова марка, която идва от Латвия. Думата е добре позната у нас, тъй като си имаме исторически обект със същото име, но значението й няма нищо общо със скален конник.

Моето любопитство към Мадара и техните продукти е от няколко години. Винаги, когато отворя сайта им, ме лъхва невероятна свежест и финес. Треви, билки и зелено… и то много зелено. Знам, че някои от вас свързват зеленото не с гората,  а с модата, но при тези хора се усеща и нещо повече от мода. Естествено този текст е свързан и с представяне на марката, но най-вече със симпатия към идеята и общата страст към чисти и качествени био продукти, за които вярвам че са част от пътя ни към “ по-здрав“ живот. Когато посетих щанда им на най-голямото био изложение в Германия се развълнувах, тъй като успях да разгледам и пипна на живо зелените опаковки и най-вече да говоря с някои от хората на щанда. За това днес бих искала да ви запозная с малко факти за хората, билките и процеса на работа в тази зелена компания.

Мадара = Свежест

Мадара означава: Латвийската дума за Еньовче –  най-крехкото и ароматно цвете в областта на Латвия. Точно като една жена, то се нуждае от подкрепа и защита, за да може да поддържа женствеността и способността за любов и грижа.

Създателите: Те са четири жени  – Lotte, Zane, Paula, Liene. Изписвам ги английски, за да не объркам някое от имената. Ето как описват себе си.

„Понякога се налага да обясняваме на хората, които не ни познават, че ние не сме просто лицата рекламиращи  MADARA , а ние всъщност управляваме компанията.Всичко започна като страст към зеления начин на живот; една мечта за производство на природни и органични козметични продукти, в Латвия, нашата родина.Днес ние създаваме и подобряваме продуктите  MADARA.  MADARA  е нашата история за любовта ни към родината, за добрия дизайн, високо качествените природни и органични продукти, както и е пример за добра и честна бизнес инициатива.“

В стопанството:
Най-голямото предизвикателство е растенията да се изсушат бързо, но не и при висока температура. Например, по-добре е лайката да се суши в плевни или в тавански помещения, където има силни течения и въздухът е достатъчно топъл. Метличините, от своя страна, запазват своя интензивно син цвят, ако се сушат ефективно и бързо и се обезцветяват, ако са сушени на слънце.

Събиране на билки: събрани в съответствие с астрономическия календар. Това е практика още от древни времена, когато всеки човек е бил в хармония с природата.

Добиване на есктракти:

След събирането и подготовката на всички билки (включително сушенето), те отпътуват до фабрика за екстракция в Латвия опаковани в специални хранителни торби. Там те ще се преродят за втори път- от тях ще бъдат направени екстракти.

Прилага се  метод, който позволява да се постигне най-голямо количество екстракт с най-висока консистенция.. Тук трябва изрично да се посочи, че например само 20-50 милиграма могат да бъдат извлечени от 20 килограма билки, затова изборът на най-подходящ метод е толкова важен.

Важните неща:

– Рецептите на продуктите са разработени от нас, те не са закупени или придобити от други хора.

– Сътрудничим с проф. Вия Енина, декан на Фармацевтичния факултет в Рига, човек с богат опит в областта на лечебните билки -както за вътрешна, така и за външна употреба,  който ни предоставя изключителни идеи за комбинации от активни съставки.

– Продуктите не се състоят само от билкови екстракти, разбира се. Използват се и други съставки – растителни масла, мазнини, восъци, емулгатори и етерични масла – аромати. Въпреки това нито една от споменатите съставки не е синтетична или химична, без консерванти – синтетично запазените вещества се добавят към продуктите.

Съхранение:

Най-често задаваният въпрос е следният: „Но как запазвате продуктите си? Ако не използвате химически консерванти, продуктите Ви не се ли развалят бързо?“

В природата има много вещества, които се използват като консерванти. Много растителни съставки съдържат антиоксиданти (например, витамин Е), или антибактериални вещества, които помагат на дадения продукт да запази своята свежест. Особено добър консервант е натуралният алкохол, който се добавя в малки количества и който спомага за поддържане на продуктите от разваляне.

Вторият фактор е опаковката. Колко от вас са използвали кремове в опаковка с винтова капачка? Няколко пъти на ден бъркаме с пръстите си в тези опаковки, а ръцете ни са покрити с хиляди бактерии! Въпреки това, кремът е годен за употреба – три години? Възниква въпросът – какво всъщност в този крем е натурално, при условие, че има толкова дълъг срок на годност?

Кремовете MADARA се предлагат във вакуумирана опаковка. На първо място, невъзможно е продуктът да бъде замърсен с бактерии посредством пръстите. На второ място, този тип опаковка гарантира, че при всяко изпомпване, двойното дъно се повдига и така се гарантира пълна изолация на продукта от въздуха. А ако няма въздух и бактериите не могат да се размножават.

И преди края нещо важно от създателките:

Ние сме истински жени,с реални семейства и отговорности. Продукти на MADARA са подходящи са за жени, които са уморени от измамните рекламни кампании с обещания за вечна младост и за всички онези, които разбират, че зад всичко това се крие само временен ефект.

Този текста е само малка част от разказа Мадара .. Ако искате да прочете повече за създаването и идеята можете да посетите сайта на български език. По мое мнение вътре ще откриете доста адекватни отговори в категория „въпроси и отговори“, които срещам изключително рядко при производителите на био продукти.

Написа: Стела; Източник: http://madaracosmetics.bg.

2 Comments

  1. Познавам марката MADARA от Германия. Там са много популярни от няколко години. Нямах представа,че вече се продават и у нас. Ползвах сериите за лице и очи и бях доволна.

  2. С много красив щанд бяха представени на изложението в НДК. Аз си взех една почистваща пяна за лице. Някой ползвал ли е шампоан или балсам от тази марка, изглеждат обещаващи..?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *