Блог на група експериментатори
Търсене

Мурумуру (murumuru) – универсалното масло на бразилската джунгла

Бодливата палма мурумуру (Astrocaryum murumuru) вирее в Амазонската джунгла – основно в Бразилия, Боливия и Перу. Местните използват здравите и еластични фибри на дървото, за изработка на хамаци. За добива на маслото се изчаква дребните плодчета, които са събрани на гроздове, да узреят и сами да паднат от дървото. След като се съберат и изсъхнат, от тях вече може да се отдели маслодайната ядка. Всяка палма дава около 3.8-4 л масло от мурумуру – с кремаво-бежов цвят, без мирис, с неутрален вкус и качества, подобни на кокоса.

За разлика от него, мурумуру има по-висока точка на топене (около 32.5 градуса), което го прави стабилно и при по-висока стайна температура и подходящо за комбиниране с други растителни масла с ниска точка на топене. Заради богатото съдържание на наситени средноверижни мастни киселини (като лауринова и миристинова), маслото от мурумуру не гранясва лесно и има дълъг срок на годност. Всъщност и кокосовото масло, и маслото от мурумуру, дължат основните си свойства на лауриновата киселина – известна с бактерицидните си свойства, тя се открива като компонент също в човешката кърма (6.2%), в кравето мляко (2.9%) и козето мляко (3.1%). В мурумуру съдържанието на лауринова киселина достига 46%, което го прави много подходящо за осапуняване (при реакцията от добавянето на натриев хидроксид).

Какви приложения има?

Като сапун
Когато се използва като основа за сапун, маслото от мурумуру създава предпазен филм върху кожата, подобно на силикон – но без да запушва порите. Така възстановява естествената липидна бариера на кожата и я оставя мека и хидратирана за дълго време.

Като грижа за кожата
Комбинацията от незаменими мастни киселини, провитамин А и витамин K задържа влагата и подпомага да се възстанови еластичността, като подобрява действието на колагена и еластина. Това прави маслото от мурумуру подходящо най-вече за суха и зряла кожа, като и след излагане на слънце, климатици, вятър или замърсен въздух . Почти без цвят и мирис, това базово масло е щадящо и към най-чувствителната кожа. Нанасяйте като дневен или нощен крем, или използвайте като овлажняваща основа преди грим – най-добре след баня, на леко влажна кожа, когато порите са добре отворени. Подходящо е и за устни – като подхранващ балсам, особено при ветровито време и за предпазване от напукване.

Като грижа за косата
Мурумуру е особено подходящо за поддържане на къдриците. За всички останали типове коса действа подхранващо – подсилва корените, намалява заплитането и късащите се краища. Може да използвате като балсам без отмиване, който да нанесете по дължините, или под формата на маска, която да втриете в корените и след няколко минути да отмиете с шампоан.
Съдържание на мастни киселини в маслото от мурумуру:

Наситени (общо 85%):
Капринова киселина (2%)
Лауринова киселина (46%)
Миристинова киселина (26%)
Палмитинова киселина (6%)
Стеаринова киселина (3%)

Мононенаситени (общо 12%):
Олеинова киселина (12%)

Полиненаситени (общо 3%):
Линоленова киселина (3%)

Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Astrocaryum_murumuru
http://archivo.eluniversal.com.mx/estilos/66774.html
http://www.nenonatural.com/hair-blog/what-is-murumuru-butter-what-are-its-benefits-to-natural-hair
https://exoticbuttersandoils.com/products/murumuru-butter-unrefined?variant=951818117
http://thebestorganicskincare.com/murumuru-butter-skin-and-hair-benefits

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *