Блог на група експериментатори
Търсене

Зад етикета: лак за нокти

6969-1

Може да изглежда хубаво, но специфичният аромат на лака за нокти разкрива коктейл от токсични съставки

Ако отидете да разгледате удивително голямата селекция от лакове за нокти в отдела за красотa в който и да е магазин, ще намерите доста съблазнителни цветове с апетитни имена, като “червен хайвер”, “тропически дух”, “вино от черница” и “гроздов шербет”. Но зад красивите цветове и вдъхващите доверие “естествени” имена, истината се крие в химическата миризма, която се усеща, докато го нанасяте и в етикета, пълен със съставки, които са несъмнено много по-малко съблазнителни и романтични.

Изглежда добре, мирише зле.

Когато си слагате нещо по тялото, което мирише толкова зле и има знак “лесно запалимо” на шишето, си заслужава поне да разгледате какво съдържа и прецените дали наистина е есенция на красотата.

Специфичната миризма идва от микса от етолов алкохол, разтворители и смоли/пластмаси, които позволяват на лака да остане залепен за нокътя, придават му наситен цвят и го правят устойчив на лющене и белене.

Разтворителите в лаковете за нокти, помагат главно да съхне по-бързо (така наречените по-безопасни лаковена водна основа могат да съдържат същите токсични цветове и пластмаси, като лаковете с разтворител, те просто съхнат по-бавно). Тези разтворители са същите летливи огранични съединения (ЛОС), които се съдържат и в боите за домашни потреби и строителството и могат да предизвикат същите вредни ефекти, като главоболие, отпадналост, затруднено дишане и да доведат до раздразнение на очите, кожата и дихателните пътища. Повечето ЛОС са канцерогенни и невротоксични.


Токсичното трио.

Голям брой съставки могат да се използват за създаването на едно шишенце лак за нокти, но еколозите се фокусират главно върху така известното “токсично трио”, с което потребителите трябва да са наясно: дибутил фталат, съединения на толуен и формалдехид.

Фталатите, използвани за размекване на пластмасата, разстройват хормоналния баланс. Изследвания показват, че фталатите са свързани с ранния пубертет при момичетата и ниската производителност на сперма при мъжете. Защитниците на околната среда вярват, че излагането на фталат може да доведе до покачване броя на маточните заболявания при жените и рак на тестисите при мъжете, както и да причини репродуктивни аномалии, като хипоспадия при момчетата.

Може да е един от допринасящите фактори за покачване броя на безплодните както при жените, така и при мъжете.

Веществото дибутил фталат (DBP) от дълго време е разпространена съставка в лаковете за нокти.

Честото редовно излагане на DBP може да причини гадене и/или повръщане, воднисти очи, замаяност и главоболие, Дълготрайни излагания водят до бъбречни и чернодробни заболявания. DBP е забранен за използване в козметиката в Евркопейския съюз, но все още се появява от време на време в някои продукти.

В САЩ центроете за контрол на болестите открили DBP и други фталати в кръвта на всички изследвани хора, но все още FDA не е предприела никакви мерки, за да спре съставката от употреба.

Петрохимикали, някой?

Толуенът е токсин, който се възпроизвежда и развива в човешкото тяло. Той дразни кожата и е токсичен за нервната система, провокира симптоми като умора, обърканост, отпадналост, усещане като при напиване и загуба на паметта. В големи количества може да засегне бъбреците и черния дроб и е отговорен за някои рождени дефекти при лабораторните животни. Когато се вдиша, причинява изтощение, умствени смущения, гадене, главоболие и замаяност.

Формалдехидът е често срещан в затворени пространства замърсител, защото неговите смоли се използват в много от строителните материали. Формалдехидът е образувал рак на носа и гърлото прилабораторни животни. Вдишването на изпаренията може да доведе до воднисти очи, главоболие, парене в гърлото и затруднено дишане. Дори при краткотрайна инхалация може да причини раздразнение в гърлото, кашлица и задух при по-чувствителните хора, а химикалът може лесно да бъде абсорбиран през кожата и да причини обриви.

И останалото…

Дори и без тези съставки (и много производители се опитват да измият ръцете си), лакът за нокти е доста вредна смес. Една от основните й съставки е нитроцелулозата, дълготрайно, образуващо тъник слой вещество, получено от целулоза. Звучи почти естествено, нали? Е, имайте предвид, че преди нитроцелулозата да се появи в лаковете за нокти, е използвана от като компонент в боите за коли. Също така е съставка и в експлозивите, използвани във фойерверките и динамита.

Нитроцелулозата е изцяло създадено от човека вещество и не се намира в природата. Изпаренията му дразнят кожата, очите и белите дробове. Поради разпространената му употреба е често срещан индустриален замърсител, намиран във водните ни запаси.

Повечето цветове, използвани в лаковете за нокти, са синтетични, свързани със серия от невротоксични и канцерогенни ефекти. Въпреки че понякога се използват и естествени оцветители, като слюда, която придава блясък и искрене, не се чувствайте твърде удобно. Слюдата е естествено създадено вещество, но извличането й е опасно и разчита основно на труда на жени и деца.

Децата, които работят в слюдени мини, слизат на около 20 фута под земята, за да търсят и копаят минерала. Работата в ронлива почва е част от операцията и има много регистрирани случаи на смърт в резултат на срутване на земята върху работниците.

Професионални заболявания като силикоза, астма и бронхит са често срещани сред децата и възрастните (обикновено дребни жени), които извличат слюдата, така широко разпространена в козметиката.

В Андра Прадеш, Индия, замърсяването на водата в зоните, заобикалящи слюдните мини, е достигнало високи нива и се изразява в здравословни проблеми, като гадене, повръщане, диария, еозинофилия, силикоза и туберкулоза.

Други съставки в лаковете за нокти включват

бутил ацетат- дразни кожата, очите и дихателния тракт.

Камфор- дразни очите, носа и гърлото. CNSразрушител, водещ до замаяност, обърканост, гадене и мускулни тикове. Лесно се абсорбира от телесната тъкан.

Изопропилов алкохол- дразни очите и лигавиците, уврежда централната нервна система. Продължителен контакт може да причини екземи и чувствителност. Изследвания върху животни показват, че инхалацията причинява щети на белия дроб.

– стиролови съединения- както толуена и формалдехида, стиролът е VOC, които води до раздразнение на кожата, очите и горния дихателен тракт. Постоянното излагане засяга централната нервна система, провокира симптоми като депресия, главоболие, умора и отпадналост и може да наруши бъбречната функция. На основата на данни от животински излседвания, стиролът също е считан за потенциален човешки канцероген.

За да направят лаковете за нокти по-твърди и издръжливи на белене, някои марки вече използват съставки, като политетрафлуороетолен (PTFEили тефлон).

Тефлонът принадлежи към фамилията на перфлуорните химикали. Перфлуорните съединения се считат за канцерогени, токсини, засягащи репродуктивната и имунната система. Доклад на американската работна група за околната среда (EWG) за един определен перфлуорен химикал- перфлуорооктанова киселина (PFOA), разкрива, че това вещество може да се намери в кръвта на 90% от американските граждани, като при някои нивото е толкова високо, колкото и при работниците във фабриките, произвеждащи перфлуорни съединения. Тези съеднинения са практически неразрушими и разпространени в околната среда и повечето наблюдатели вярват, че все още не сме започнали да разбираме цялостното им влияние върху човешкото здраве и околната среда.

Премахването му.

След като това дълготрайно пластмасово покритие от лак изсъхне върху нокътя Ви, трябва да бъде премахнато със силен разтворител. Общо взето това представлява лакочистителят. Лакочистителите обикновено съдържат неща, като ацетон (дразнещ очите и белите дробове) и етил ацетат (дразнещ очите, влияе на дихателната система, наркотичен и невротоксичен, поразява черния дроб и бъбреците). Тези вещества изсушават кожата и могат да увредят структурата на ноктите и с времето те започват да изглеждат все по-зле.

Какъв избор имам?

Ако сте възрастен, всъщност имате само две опции: да не използвате лак за нокти или да го използвате и да приемете факта, че е токсична смес.

Ако сте родител, най-отговорното нещо, което можете да направите, е да не излагате децата си (които са много по-чувствителни към ефектите на токсичните химикали) на токсичната супа, която носите на края на пръстите си. И моля, не лакирайте ноктите на бебето само, защото така изглежда толкова “сладко”!

Има няколко изключения, като чистия лак за нокти на Providaр който използва повече естествени съставки, като шеллак и съдържа алкохоли на растителна основа. Но да поддържате добра хигиена на ноктите и си правите маникюр от време на време е най-добрият и “зелен” начин да имате нокти със здравословен вид в града.

Източник:The Ecologist

2 Comments

  1. Здравейте, обикновено слагаме източник на всички статии, които превеждаме. Не знам какво общо имаме с фонадациите, които не издават фактури, но ако се върнете назад ще видите, че под всяка прведена статия има източник. Ако има пропуски те не са нарочни. Понякога дори пишем на източника, за да искаме разрешение. Ако в България има повече източници на български, които ни уведомяват за различни неща ( в случая екология, чисти храни,козметика и т.н) може би нещата щяха да седят по друг начин. Искам да спомена, че не всички постове са преведени. Някои от тях са случки от ежедневието ни. Нали не мислите, че всички новинарски емисии, големи портали и сайтове за здравословно хранене мислят всяка една статия за деня? Радвам се, че четете блога ни. :) Поздрави, Стела

  2. Здравейте,

    Тази статия я четох вече на английски. Похвално е, че я разпространявате, но това, че пишете за тези неща, не ви дава право да не цитирате източника. Просто вече ми е до гуша от подобни неща в България. Или пък от фондации, които не могат да ти издадат фактура… Бъдете достойни и добавете източника, ако искате да имам уважение към вас и към себе си, че посещавам сайта. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *