Блог на група експериментатори
Търсене

Хранителна или бирена мая?

Бирена мая

Бирената мая ни е добре позната като хранителна добавка. Има специфичен леко горчив вкус. Тя е вторичен продукт от производството на бира и представлява определена разновидност на едноклетъчни гъби (дрожди), наречени Saccharomyces Cerevisiae. Saccharomyces Cerevisiae са същият вид дрожди, които се използват в печенето на хляб. Тези микроорганизми се хранят от захарите в зърнените култури, използвани в производството на бира или хляб, като превръщат въглехидратите в алкохол и отделят въглероден диоксид. Този процес се нарича ферментация. В бирената индустрия се използват щамове, които произвеждат повече алкохол, а в производството на хляб се използват такива, които отделят повече въглероден диоксид, за да набухне хляба.

В производството на бира, маята се премахва и нагрява, за да бъде деактивирана. След това дрождите се изсушават и се смилат на люспички или на прах. Точно този продукт се нарича бирена мая и се продава като хранителна добавка в здравословните магазини. Докато  са активни, дрождите поемат редица витамини, минерали и протеини от зърнените култури върху които се развиват. Тези нутриенти остават в изсушената мая, което я прави изключително хранителна.

Бирената мая е добър източник на:

– нуклеинова киселина, необходима за правилното клетъчно развитие

– незаменимия минерал хром, който е особено важен за регулирането на нивата на глюкоза в кръвта и за поддържането на стабилна кръвна захар. Следователно, бирената мая може да бъде полезна за хора с хипергликемия (висока кръвна захар) и хипогликемия (ниска кръвна захар)

– много от витамините от В-групата, но не съдържа витамин В12, освен ако не е добавен допълнително

– протеини – теглото й може да бъде съставено до 50% от протеин

– незаменими аминокиселини, необходими за изграждането на протеини в тялото

– минерала селен, който регулира активността на глутатион пероксидаза – ензим, който играе съществена роля в неутрализирането на свободни радикали в организма

– калий

Шейк с бирена мая и мед

brewer's-yeast-shake-01

Съставки:
300 мл бадемово мляко
1 с.л. бирена мая – или хранителна
1 с.л. белени конопени семена
1 с.л. чиа семена
1 с.л. грахов протеин
1 с.л. мед

Разбийте всичко заедно в блендер, като може да добавите лед за още повече свежест.

Внимание:

Бирената мая съдържа значителни количества от вещество, наречено тирамин. Тираминът може да си взаимодейства негативно с моноаминооксидазни инхбитори (МАОИ) – медикаменти, използвани за лечение на депресия, както и с някои болкоуспокояващи като Demerol. Не използвайте бирена мая, ако приемате МАОИ или Demerol. Съчетаването на бирена мая и медикаменти, намаляващи кръвната захар, не се препоръчват.


Хранителна мая

Хранителната мая се прави от същите организми Saccharomyces Cerevisiae, използвани в бирената индустрия. Разликата е в това, че дрождите Saccharomyces Cerevisiae не са продукт от производството на бира, а се захранват с меласа и са специално отглеждани за хранителна добавка. Както бирената, така и хранителната мая е деактивирана, изсушена и смляна на прах или люспички. Има ядков вкус и напомня на сирене/пармезан. И двата вида мая са добър източник на витамини, минерали и протеини, извлечени от средата, върху която са се развивали дрождите.

nutritional-yeast-02

 

Хранителната мая е добър източник на:

– витамини от В-групата, но не съдържа витамин В12, освен ако не е добавен

– протеини – теглото й може да бъде съставено до 50% от протеин

– незаменими аминокиселини, необходими за изграждането на протеини в тялото

– магнезий

– цинк

Коя мая да използвам?

Ако се опитвате да регулирате нивото на кръвната захар, то бирената мая е по-подходяща за вас, тъй като съдържа значително количество хром. Ако имате нужда от повече витамини от В-групата, използвайте хранителна мая, защото съдържа повече витамини В-групата и често производителите я подсилват с витамин В12. И двата вида мая осигуряват отличен профил аминокиселини, витамини и микроелементи,  от които тялото се нуждае ежедневно.
Източници:

https://food-nutrition.knoji.com/the-differences-between-brewers-yeast-and-nutritional-yeast/
http://www.milkandhoneyhealthfoods.com/brewers-yeast-versus-nutritional-yeast

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *