Блог на група експериментатори
Търсене

Крем без парабени

Днес попаднах на крем с модерната думичка „Био“ и още по-модерният надпис „без парабени“. Забелязах го в една малка будка за козметика, която подминах. След няколко минути  мозъка ми отчете надписа БИО  и се върнах. Айде.. ще си купя пак крем с БИО нещо си. Няма как да пропусна. Крем за ръце с невен – за суха кожа. Цена 1,40 лв. Добре че беше само толкова…

Фалшиво..

Важен ли е надписа био и сертификата за козметика? Не.

Важно е съдържанието на продукта!

Всички тези заблуждаващи етикети създават объркване в хората, които тепърва са започнали „да прохождат“ в тази посока и скапват идеята за чиста козметика и храна.

Съставките…

За парабените е ясно…Последните години медиите ни продъниха ушите с тия парабени. Захапаха парабените като топъл хляб и накичиха къде що има козметика с надписа „без парабени“. А може ли освен парабените да няма консерванти, парафин, SLS и т.н?

Част от  съставки:

1. Aqua – вода = чиста работа

2.Paraffinum Liquidum– парафин -Що е то? Течно минерално масло, добито от ПЕТРОЛ. Явно не само парабените са петролни. За парафина пише, че  увеличава риска от увреждане на кожата, когато е изложена на слънце и може да причини контактен дерматит. Според американската програма по токсикология  минералните масла са карциногенни.

3.Глицерин – животински или растителен?..Няма значение. Не е отбелязано.

4.TRIETHANOLAMINE – описанието за този пенител:

Known human immune system toxicantNational Library of Medicine HazMap
Human immune and respiratory toxicant – strong evidenceAssociation of Occupational and Environmental Clinics
Human skin toxicant – strong evidenceCosmetic Ingredient Review Assessments
Human immune system toxicant – moderate evidenceNational Library of Medicine HazMap

5.phenoxyethanol – консервант с ограничено използване в някои страни –  може да причини кожни раздразнения.

6.METHYLISOTHIAZOLINONE – алергични реакции.

Няма смисъл да превеждам всичко. Фирмата има още два подобни продукти на пазара с надпис БИО.

5 Comments

  1. Това е независима организация, който е проучил доста продукти – аз лично преди да купя каквото и да било – го проверявам първо тук. Далеч не всички продукти и марки са проучени и оценени в този сайт, но се появяват и нови неща постоянно. За съжаление само на английски – по 10 -балната система – 0, 1, 2 са безпопасни за здравето и природата, 7,8,9 са червени – т.е. отровни: http://www.ewg.org/skindeep/

    има и точно обяснение защо всяка отделна съставка е вредна или не …

  2. По този крем се подлъгах и аз по същата причина. Освен, че има горните съставки, ароматът му е убийствен. Доста тежък, няма нищо общо с естествения мирис и честно казано главата ме заболява като си мажа цял ден ръцете. Само да допълня, че не още два такива продукта има на пазара, а общо са поне 5-6 крема от тази серия. Включително има за лице, мисля.

  3. Аз все си мисля,че повечето хора знаят за тези неща и се въздържам от много дълги описания. Даже понякога се замислям дали да ги поствам..

  4. Първо искам да ви благодаря за компетентния превод, макар и от части на съдържанието на този псевдо био продукт.
    За съжаление не всички потребители са грамотни като вас, но…пък за това е мрежата да си помагаме един на друг с каквато можем информация.
    Благодаря ви, е ви има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *