Блог на група експериментатори
Търсене

Not to sexy

Аромати, парфюми и тоалетни води – каква е разликата?

Производители на популярни парфюми и тоалетни води отбелязват техните ухания с определения като „флорални“, „екзотични“, „мускусен“, но не разкриват, че много аромати са всъщност забъркан коктейл от натурални есенции и синтетични химикали – често идващи от петрол. Лабораторните тестове са възложени от „Safe Cosmetics“ и анализирани от Environmental Working Group. Те разкриват 38 скрити химикали в 17 маркови ароматни продукти, като най-отпред са: American Eagle Seventy Seven с 24 химикала, Coco Mademoiselle Chanel с 18 химикала, Britney Spears Curious и Giorgio Armani Acqua Di Gio с 17.

Britney Spears Curious – 17 скрити химикала

Парфюмите, одекoлоните и спрейовете често се наричат аромати. Но в американските закони думата“аромат“ се определя като комбинация от химикали, която дава определено ухание. Ароматните съставки могат да бъдат произведени от химически синтез или добити от петрол или натурални и необработени вещества. Компаниите, които произвеждат парфюми или тоалетни води купуват ароматни смеси от „ароматните къщи“ (фирми специализирани в разработката на аромати), за да развият техни собствени комбинации.  „Ароматните“ химикали в парфюмите и тоалетните води, които вдишваме съдържат също разтворители, стабилизатори, UV- абсорбенти, консерванти и оцветители. Тези добавки понякога (не винаги) се изписват на етикетите. И освен това, химическите компоненти в тези аромати са защитени като търговска тайна и се изписват само като „FRAGNANCE“.

Известни парфюми, в които са открити около 14  химични съставки. Химикалите са намерени в лабораторни тестове, но не са изписани на етикета на продукта.

През 2007 година Американската Асоциация за контактен дерматит именува съставката FRAGNANCE като „Алерген на година“.

Алергични реакции свързани с излагането на парфюми:

– главоболие
– стягане в гърдите
– диария, повръщане
– инфекции на лигавиците
– отслабва белодробната фунцкия
– астма
– контактен дерматит
– ринит и др.
(Адаптирана таблица от Caress and Steinmann 2009)

табл.2.  Разстройващи хормоналната система химикали в популярни парфюми, одеклони, тоалетни води.

През последните 20 години, ароматите, (FRAGNANCE) отключващи алергии, се превръщат в глобален проблем (Scheiman 2002). Много учени отдават този феномен на сериозно разрастващата се употреба на изкусвени аромати в козметиката и препаратите за дума (Johansen 2000; Karlberg 2008). В момента думата FRAGNANCE е в Топ 5 на алергените в Северна Америка и Европа и се свързва с широкия кръг от кожни, очни и дихателни алергични реакции.  Честaта употреба на изкуствени аромати увеличава шанса човек да развие алергични симптоми по-късно в живота. (Bucklet 2003).

Източник: Частичен превод от изследване на Safe Comsetics наречено Not to Sexy

Производители на популярни парфюми и тоалетни води отбелязват техните ухания с определения като „флорални“, „екзотични“, „мускусен“, но не разкриват, че много аромати са всъщност забъркан коктейл от натурални есенции и синтетични химикали – често химикали от петрол. Лабораторните тестове са възложени от „Safe Cosmetics“ и анализирани от Environmental Working Group. Те разкриват 38 скрити химикали в 17 маркови ароматни продукти, като най-отпред са: American Eagle Seventy Seven с 24 химикала, Coco Mademoiselle Chanel с 18 химикала, and Britney Spears Curious и Giorgio Armani Acqua Di Gio с 17.Аромати, парфюми и одеклони – каква е разликата?

Известни парфюми, в които са открити около 14  скрити химикали.
(Химикалите са намерени в лабораторни тестове, но не са изписани на етикетите на продукта).

Парфюмите, одеклоните и спрейовете често се наричат аромати. Но в американските закони думата“аромат“ се определя като комбинация от химикали, която дава определено ухание. Ароматните съставки могат да бъдат произведени от химически синтез или добити от петрол или натурални и необработени вещества. Компаниите, които произвеждат парфюми или тоалетни води купуват ароматни смеси от „ароматните къщи“(фирми специализирано в разработката на аромати), за да развият техни собствени комбинации.  „Ароматните“ химикали, които ние вдишаме, парфюмите и тоалетните води съдържат също разтворители, стабилизатори, UV- абсорбенти, консерванти и оцветители. Тези добавки понякога (не винаги) се изписват на етикетите. И освен това, химическите компоненти в тези аромати  са защитени, като търговска тайна и се изписват само „FRAGNANCE“.

Известни парфюми, в които са открити около 14  скрити химикали.
(Химикалите са намерени в лабораторни тестове, но не са изписани на етикетите на продукта).

таблица: Ла парфюм

През 2007 година Американската Асоциация за контактен дерматит именува съставката FRAGNANCE като „Алерген на година“.

Алергични реакции свързани с излагането на парфюми.

– главоболие
– стягане в гърдите
– диариа, повръщане
– инфекции на лигавиците
– отслабва белодробната фунцкия
– астма
– контактен дерматит
– ринит и др.
(Адаптирана таблица от Caress and Steinmann 2009)

табл.2.  Разстройващи хормоналната система химикали в популярни парфюми, одеклони, тоалетни води.

3 Comments

  1. Хехе превели сте изследването което промени коренно начина ми на живот ??:)))) Б Р А В О О О!!:)))

  2. Ако става въпрос за парфюм има такива на Farfalla, Cattier без синтетика. Последните ги има в България. Първите не:)

  3. бих искала да помоля да споделите идеи за заместители от по-естествени и здрвословни продукти :) благодаря предварително :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *