Блог на група експериментатори
Търсене

SLS

Съществуват много и различни слухове около Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS). Тези съставки се използват най-често в продуктите за лична хигиена като шампоани, сапуни, пасти за зъби, заради ниската цена и свойството да се разпенват лесно. Истина или мит са фактите, заклеймяващи SLS като кожен дразнител, или химикал, причиняващ разстройства на вътрешната секреция? Тук може да видите нашите 10 основателни причини, с които ще се опитаме да Ви убедим защо не трябва да използвате козметика, съдържаща Sodium Lauryl/Laureth Sulfate.

1. SLS e познат като кожен раздразнител. Когато козметичните компании искат да изпробват качествата на нов лосион, те трябва първо да направят кожата чувствителна. За тази цел използват ефекта именно на SLS. Ако страдате от пърхот, дерматит или от някакъв вид раздразнена кожна тъкан, то това може да се дължи на употребата на тази съставка.

2. SLS спомага навлизането на други химикали в нашия организъм- неговите молекули са толкова малки, че могат да проникнат през клетъчните мембрани. По този начин самите клетки са изложени на риск и стават уязвими  и към другите токсични химикали.

3.  SLS се просмуква дълготрайно в телесните тъкани. Резултатите от медицинско изследване показват, че следи от тази съставка може да бъдат открити в черния дроб, сърцето, мозъка и очите.

4. SLS дразни очите. Изследвания сочат причиняване на перде на очите при възрастни и забавяне нормалното развитие на зрението при децата.

5. SLS всъщност е пестицид и хербицид. В практиката се използва за предпазване на растенията от вредители и болести. Производителите на SLS наскоро го кандидатстват за одобрение за използване на химикала в биологичното земеделие. Молбата им е отхвърлена заради замърсяващите му качества и вредата, която нанасят на околната среда.

6. SLS замърсява подпочвените води. Той е токсичен е за рибите и други водни растения и животни. Натрупва се в тялото на рибите и така може да попадне и в нашите тела при евентуална консумация на замърсено месо.

7. При загряване, SLS отделя токсични пари.

8. Според Американския колеж по токсикология SLS притежава корозивни качества, като това включва разграждане на мазнини и протеини, които са в състава на мускулите и кожата. Този химикал често присъства в съдържанието на разтвори и препарати за почистване на мазни повърхности, акумулатори  и коли.

9. Токсични и нитратни разтворители се използват при производството на SLS, част от които могат да останат в съединение с него. По този начин SLS става още по-вреден.

10. Производственият процес е изключително замърсяваш. Във околната среда се отделят причиняващи рак, летливи органични съставки и серни частици.

Въпреки слуха, че SLS причинява рак, сам по себе си той не е канцерогенен. Въпреки това, в съчетание с triethanolamine (or T.E.A) канцерогенни субстанции могат да бъдат произведени.

Повече на:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_laureth_sulfate

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *