Блог на група експериментатори
Търсене

Соев или слънчогледов лецитин?

Соевият лецитин се съдържа в състава на голяма част от преработените храни, дори в ароматизираните торбички за чай и някои лекарства. Той подобрява хомогенизирането на дадена смес, като спомага за смесването на мазнина и вода. Соевият лецитин (Е322) е използван най-често като емулгатор. В други продукти пък фигурира като стабилизатор, тоест удължава срока на годност на продуктите. В сладкарството и хлебарството улеснява работата с тестото и скъсява времето, за което то втасва. Лецитинът се използва и в козметиката – прави кожата по-мека и подпомага абсорбирането на другите съставки. Самостоятелно соевият лецитин може да се използва като хранителна добавка, тъй като съдържа холин (витамин В4) – хранителен елемент, който оказва влияние на развитието на мозъка и здравето на сърцето.

soy-lecitin-03

Какво всъщност е лецитинът?

Лецитинът е смесица от фосфолипиди (компоненти на клетъчната мембрана на всички растения и животни) и мазнина. Той може да бъде добит от слънчогледови семена, рапица, мляко, соя и яйчен жълтък. Специфичният състав на соевия лецитин често зависи от начина, по който се добива, но средно съдържа около 35% соево масло и 16% фосфатидилхолин – вид фосфолипид, основна форма на витамин В4.

Соевият лецитин всъщност е вторичен продукт, получен при извличането на соевото масло от суровото соево зърно, често с помощта на химически разтворител, обикновено хексан. В процеса на рафиниране на суровото соево масло, лецитинът се отделя от него, суши се и се избелва (с водороден пероксид, например).

Какви са ползите от лецитина?

Лецитинът подобрява функциите на мозъка, защото основната хранителна съставка в соевия лецитин е фосфатидилхолин. Той, от своя страна, е част от мембраната на клетките и тялото го разгражда до холин, който има жизненоважно значение за здравето на мозъка. Холинът е изключително важен за предотвратяване на загубата на паметта в напреднала възраст.

Лецитинът подпомага здравословната загуба на тегло като ускорява разграждането на мазнините и в резултат на това стимулира обмяната на веществата. Той се използва ефективно като част от здравословен режим на хранене и за загуба на излишни килограми.

Лецитинът понижава холестерола и вече десетилетия се използва за лечение на пациенти с високи нива на холестерол. Той контролира потока на хранителни вещества в и извън клетките и предотвратява натрупването на мазнини около сърцето, артериите и мозъка, като разбива мастните депа.

Лецитинът и холинът са много важни за правилното функциониране на черния дроб. Тяхното присъствие в храната отмива токсините и предотвратява натрупването на мазнини в областта на черния дроб.

soy-01

Лецитинът може да предизвика алергични реакции

Соя
Едно от нещата, което трябва да се вземе под внимание при прием на лецитин е, че той е производен продукт на соята, която е алерген. Алергични реакции може да бъдат предизвикани от високото съдържание на соеви протеини, чиято концентрация обаче е различна за различните продукти. Затова хората с алергия към соята трябва да се консултират със специалист преди консумацията на храни, в които присъства лецитин.

ГМО
Друг проблем със соевия лецитин е, че повечето соя, отглеждана в САЩ, е генетично модифицирана и затова трябва да търсите етикет, на който е отбелязано, че е използван органичен соев лецитин. В зависимост от производителя този продукт може да не съдържа соев протеин, или той да е в малки количества.

Фитоестрогени
Соята е най-богатият хранителен източник на фитоестрогени (растителен аналог на женските полови хормони). Редица изследвания откриват висока естрогенна активност в соевия лецитин, но тя се дължи не на познатия ни генистеин, а на неопределено досега съединение.

 

lecitin-01

 

Алтернативата – лецитин от слънчогледови семена

Другата култура, която съдържа високи нива лецитин е слънчогледът. Някои предпочитат слънчогледовия лецитин пред соевия, защото не крие потенциалната вероятност за ГМО и алергична реакция. Основно предимство при слънчогледовия лецитин е начинът, по който се добива – чрез студено пресоване, без използването на химикали.

Слънчогледовият лецитин има неутрален вкус и по-слаб мирис, по-високо съдържание на фосфатидилхолин и по-ниско съдържание на линоленова киселина. Той притежава всички ползи на соевия лецитин, плюс още няколко:

– не съдържа фитоестрогени;
– съдържа антиоксиданти и забавя стареенето;
– подобрява процеса на заздравяване както на вътрешни, така и на външни рани;
– помага при разстройства на нервната система;
– подпомага по-добрия сън;
– намалява риска от артрит, подобрява движението на ставите.

 

lecitin-02

 

Как можете да приемате лецитина?

В зависимост от вашия вкус и предпочитания, можете да прибавяте соев/слънчогледов лецитин към смутита, шейкове, сладки кремове за торти или мъфини. Заради неутралния си вкус лецитинът е подходящ и за солени салати, дипове и супи. Ето и нашата рецепта:

Суров пудинг с червени боровинки (2 порции)

Необходими продукти:
¼ чаша чиа семена
¾ чаша ядково мляко
1 ч. л. ванилия на прах (по желание)
½ ч. л. канела
1 кора от портокал, настъргана
½ чаша пресни червени боровинки
1 с. л. мака на прах
1 с. л. соев/слънчогледов лецитин
1-2 с. л. агаве

Начин на приготвяне:
Сложете чиа семената, ядковото мляко, ванилията, канелата, боровинките и портокаловата кора в блендер и смесете съставките добре. След това прибавете мака на прах, лецитина и подсладителя. Блендирайте отново. Изсипете сместта в купа и оставете в хладилник за 30 минути, за да стегне. При сервиране украсете с пресни боровинки.

Сравнителна характеристика на соята и слънчогледа

Съдържание на мастни киселини:
Палмитинова киселина
соя – 16; слънчоглед – 17

Стеаринова киселина
соя – 5; слънчоглед – 6

Олеинова киселина
соя – 19; слънчоглед – 19

Линолова киселина
соя – 53; слънчоглед – 63

Линоленова киселина
соя – 6; слънчоглед – 1

Съдържание на фосфолипиди:

Фосфатидилетаноламин
соя – 8; слънчоглед – 7

Фосфатидилхолин
соя – 12; слънчоглед – 15

Фосфатидна киселина
соя – 3.5; слънчоглед – 2

Фосфатидилинозитол
соя – 10; слънчоглед – 1

Източници:

http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-soy-lecithin

http://www.med-health.net/Soy-Lecithin.html

http://vitguide.com/soy-lecithin-benefits/

http://healthsmartliving.com/nutrition/sunflower-lecithin-benefits/

http://www.pure2raw.com/2009/11/2-cranberry-recipes-plus-new-ingredient/

 

Текст: Биляна

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *