Блог на група експериментатори
Търсене

Спирулина

.

Spirulina-Powder__64806_zoomСпирулина

Спирулина е синьо-зелено микроводорасло, най-древното растение на Земята – то е на 3, 5 млрд години. Признато в целия свят като един от най-многообещаващите белтъчини сред растенията, превъзхожда всички известни хранителни компоненти и медицински препарати, които се използват за подобряване на здравето. Спирулина съдържа 18 вида аминокиселини, необходими за човека и е най-пълноценната и балансирана храна за целия организъм: 1 г спирулина е равен на 1 кг зеленчуци. Съдържа повече от 100 биоактивни вещества, сред които са: протеини, 18 аминокиселини, 8 вида от който не могат да се синтезирaт в човешкия организъм (незаменими аминокиселини) и множество микроелементи, в т.ч. желязо, йод, калций, натрий, мед, магнезий, калийманган, манган, хром, ванадий, цинк,фосфор, селен; каротин, нуклеинови киселини, ферменти и др.,  витамини В1, В2, В5, В6, В9, В12, А, Е, С, РР и др; нуклеинови киселини ДНК и РНК; хлорофил (източник на органично желязо), полиненаситени киселини (от типа Омега-3); фикоцианин; манитол; аналог на коензима Q10.
Белтъчините съставят повече от 60 % от биомасата на спирулина, балансиран по незаменими аминокиселини. В спирулина е открит фактор, наречен “фактор на контрол на растежа”, който управлява процесите на растеж и развитие на клетките. Освен това е богат източник на ксантофил и фикоцианин, които притежават противоракова активност. Смеси, съдържащи спирулина, са се включвали в менюто на космонавтите и спортистите.
Нормализира белтъчната, липидната и въглехидратната обмяна, оказва антиоксидантно, имуномодулиращо, радиационно защитно, меко аноректично действие, притежава сорбционни, детоксикиращи свойства, засилва адаптационните възможности на организма, намалява кръвосъсирването, повишава поносимостта и устойчивостта на организма към стрес. Използва се за понижаване на излишната телесна маса, при профилактика и лечение на анемии, в качество на компонент от храненето чрез сонди в следоперативни периоди при хирургично лечение на болни с патология на стомашно-чревния тракт, при изгаряне, в диетотерапията на захарния диабет, подаграта, сърдечно-съдовите заболявания, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронични заболявания на черния дроб, при имунодефицити, за профилактика и в комплексното лечение на онкопатологията, за намаляване на отрицателното въздействие на неблагоприятните фактори на околната среда, при деца с алергии към краве мляко, в специализираното хранене на спортисти, при стресови ситуации.

Смеси, съдържащи спирулина, са се включвали в менюто на космонавтите и спортистите.


1 коментар

  1. V polojitelnite ka4estva na spirolinata sam na 100% ubeden, na sa6oto mnenie sa i mnogo moi klienti i satrudnici.Ako ima jelae6i da spodelim opita si moje da mi pi6at – krasi.rsi@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *