Блог на група експериментатори
Търсене

Най-добрият приятел на вегана

 

 

 

 

От Ваня Ирибаджакова

 

 

 

Кой е казал, че протеините идват само от месото? Важното е обаче, когато го спрем, да знаем с какво да го заменим

Кои са протеините
След водата, протеините изграждат най-голяма част от човешкото тяло. Наричани още белтъчини, те са важни за строежа, поддръжката и възстановяването на всяка от тъканите ни.
Уви, високопротеиновите животински продукти днес са пълни с пестициди, хормони, ваксини, генетични модификации. Дивеч почти не се среща, а месото от фермите е с по-ниско съдържание на протеини, повече мазнини и токсини.
Това е още един довод все повече хора да се интересуват от долната част на хранителната верига. Здравословните и етични причини карат милиони да търсят хуманни, устойчиви алтернативи с вегетариански, строго вегетариански и сурови храни. Най-голямото предизвикателство при преминаване на пълна вегетарианска (наричана и веганска) диета е именно осигуряването на пълноценни белтъчини.

Имат ли почва у нас
Липсата на достатъчно протеини води до мускулна слабост, бавно възстановяване и дисбаланси на мозъчната химия. Особено опасна е при децата, тъй като води до намаляване на телесната маса, а растежът се забавя.
Започне ли веднъж недостигът, се влиза в омагьосан кръг. Синтезът на храносмилателни ензими в тялото се забавя, а това води до по-лошо усвояване на белтъчините, както и на всички останали вещества.
Първият сигнал, че нещата не са както трябва, обикновено е намалената умствена работоспособност. Продължи ли липсата, отслабват съпротивителните сили на организма към всякакви заболявания. Бедната на белтъчини храна причинява чернодробни проблеми, оплаквания с панкреаса и жлезите с вътрешна секреция.
Разбира се, това не бива да ви отвежда в другата крайност – прекаляване с протеини, което също крие своите опасности.

Как да си набавяме необходимите протеини – целия материал от Списание 8 четете тук:
http://spisanie8.bg/рубрики/здраве/1007.html

1 коментар

  1. За тези „водорасли“ ли става дума, когато се говори за АФА? http://en.wikipedia.org/wiki/Aphanizomenon_flos-aquae
    Изглежда да има значителна токсичност във всички 16 продукта изследвани (microcystin). Ще трябва май да се поровя по-дълбоко…
    И подобно на Спирулината, трябва да се внимава с ролята им за витамин В12
    http://www.veganhealth.org/b12/plant

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *