Блог на група експериментатори
Търсене

На битак вместо на мол


Като чуете думата „битак” вероятно в ума ви изникват китни картини на мургави търговци, които продават на разпънато на земята одеяло стоките от първа необходимост – от ръждясали джобни часовници с капаче до маркови маратонки „Адибас”. Всичко това ексклузивно – само събота и неделя. Ето защо, страхотно се ентусиазирахме, когато чухме за първия „изискан” бит пазар у нас.

Веднъж на няколко месеца ивентът„Culture Beat Pazar” събира, както пише в прес съобщението, „свежата дизайнерска и артистична” (разбирай „приятно шантава”) модна мисъл у нас. На третото и най-мащабно издание вчера имаше общо 40 инсталации с всевъзможни дрехи, чанти, обувки, аксесоари и ръчно правени украси.  Zoya.bg пък се вписа много хармонично с подбраните био джунджурии за хапване и разкрасяване.

Бански в 8 части

И докато Гери и Бебс се суетяха около вкусния ни щанд, ние тръгнахме на обиколка из другите сергии.  Пространството в двете зали в самия бар Culture Beat се беше оказало тясно, така че търговията беше преляла на терасата и по стълбите. И понеже доста напичаше, някои дизайнери даже си бяха опънали бохемски шатрички. Импровизираните пробни зад диджея пък бяха нон-стоп заети, така че най-нетърпеливите тичаха да се преобличат в тоалетната. Какво видяхме? Гривни от разноцветни найлонови пликчета, гердани от полимерна глина, брошки от плат във формата на роял или акордеон, обеци-оригами, колан от плат, който с няколко движения се превръща в тиранти…

Зоната Урбана и Зоя пак са в комлект
Урбанеско и Зоя-та

Доста ни грабна щанда на Vintage Sofia. Самите дизайнерки, които  изглеждаха като оживели пинъп момичета от някоя картина на Анди Уорхол, ни увериха, че ретрото е на мода и че са се посветили на това да изпълват с живот старите и позабравени вещи от бита. Един от шедьоврите им например бяха винилови плочи, облепени с лепенки на рисувани момичета по жартиери. Може да си ги окачите на стената или….да ги слушате (макар че силно се съмняваме да разполагате с работещ грамофон вкъщи).

БалканТон мода

На сергията на ексцентричния Ясен Згуровски пък се натъкнахме на касички-прасета, нашарени с изрезки от списания. Имаше причудлив колаж с очите на Мерилин Монро и тялото на баба Цоцолана – всичко това на фона на летящи слончета с коронки. Басираме се, че някои от най-идейните неща на Ясен силно биха фрустрирали духовния клир у нас. Например поп-иконата с изображение на Христос, на когото е „пришил” глава на зелен марсианец с лилава коса. А в областта на сърцето му пък „свети” звезда – ама не Витлеемската, а заемка от холивудската Алея на Славата.

Да си признаем, понеже едвам се опазихме да не похарчим по другите сергии всичко честно заработено с труд и пот на челото, въздъхнахме облекчено, когато нестандартният битак привърши на здрачаване.

Шалче от сериал

Мунди от Zona Urbana

Culture Beat

Zen People.com - оригами

Репортерката ни явно пак си е купила герданче:)

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *