Блог на група експериментатори
Търсене

Слави и Ленко Славови от Vita Mores

 

Променяйки себе си, променяме и света около нас

Един от основните ви принципи във Vita Mores, е че не ползвате лекарства по време на лечението. Това ли е първият такъв център в България?

–        Не е първият лечебен център в България по отношение на физическо здраве, но е първият, който дава както физическо, така и духовно здраве – на много дълбоко ниво и в двете отношения. И да, не използваме никакви продукти на фармацевтичната индустрия, а само изцяло природни.

В режимите, които изготвяте за пациентите си, няма и месо в менюто. По принцип е известно, че рязкото преминаване към веган/суровоядски режим не е препоръчително. В такъв случай безопасно ли е човек да дойде да се лекува при вас, при положение, че преди това е водил силно нездравословен, заседнал живот, пушел е, пиел е и т.н.?

–        Точно поради тази причина тук провеждаме лечебно хранене и в зависимост от комбинацията на храните, които препоръчваме за всеки индивидуално, доставяме на организма всички видове микроелементи, витамини, въглехидрати и белтъчини…Така организмът не се стресира, не се получават сериозни прочистващи реакции и токсичните кризи са по-леки. Дългогодишният ни опит и преминаването на множество пациенти през нас доказват тази методика за най-пълноценна и успешна.

Тоест, пациентите наистина изживяват токсични кризи, но контролирано, така ли?

–        Преживяват, да, но кризите продължават не повече от един ден, а в много случаи няма кризи или те се изразяват в главоболие, леко разтройство или слабо повишена температура.

Ако човек реши да си прави детокс програма в домашни уловия, възможно ли е да се натрови с тoксините, които се изхвърлят от организма?

–        В зависимост от детокс програмата и зашлаковането на организма, има такива случаи, но те са голяма рядкост. Затова всякакъв вид пречистване, особено за начинаещи, опитващи се да се подмладят, пречистят, отслабнат, или лекуват болест, е най-добре да бъде под авторитетно наблюдение на диетолози, специалисти по здравословно и лечебно хранене или лекари натуропати.

А как да разграничим кога става въпрос за нормалния процес на детоксикация и кога сме започнали да се тровим? Не са ли симптомите доста подобни?

–        Когато кризата (която се изразява в силна умора) продължи повече от 6-7 дена и се стигне до пълно омаломощаване на организма – това е признак за силно разпадане на шлака в кръвния поток, което може да доведе до отравяне. Отново повтаряме, че фаталният край е много, много голяма рядкост. И все пак не е препоръчително човек да прави самолечение в домашни условия, защото може да се уплаши и това да му попречи да вземе правилните решения.

Един от най-разпространените проблеми на съвременното общество е стресът. Каква е терапията при него и какви съвети давате за неутрализирането му, когато след лечението човек отново трябва да се върне в същата стресова среда?

–        Точно тук идва и практическата подготовка в лечебен център Vita Mores – ние обучаваме нашите гости да продължат да се лекуват и водят здравословен начин на живот и след като се приберат вкъщи. Учим ги как да приготвят храната си, дори могат да си носят и много неща за хапване на работа. Даваме рецепти и практически съвети за всеки според вида стресов живот, който води. Поддържаме контакт с нашите гости по интернет или телефон, за да ги ентусиазираме да продължават напред.

А какви са най-общо тези съвети извън храната?

–        Разходки, походи, зареждане сред природата, избягване на лошо общуване, правилно и позитивно мислене. Също и йога, дихателни упражнения и философско знание за това кой съм аз, защо съм роден, каква е моята мисия в моя живот, как да бъда истински щастлив.

В превантивните мерки споменахте „избягване на лошо общуване”. А как да постъпят хората, когато работата им е свързана с  общуване с много хора, сред които и доста с негативна енергия?

–        Променяйки себе си, ние започваме да променяме по естествен начин средата около нас – понеже нашето съзнание е света около нас… И така, когато повече хора започнат да водят по-здравословен и съзнателен начин на живот, това неимоверно води и до промяна на средата около нас. Можем да видим в България подем на обществото към тази насока.

С какво си обяснявате този подем точно в този момент?

–        С Божествения план, който осезаемо се вижда, усеща и реализира. Древното ведическо знание дава ясна информация за всичко това, което се случва сега, случвало се е преди и ще се случи в бъдещето. Днешната епоха се нарича Кали Юга – епоха на лицемрие и раздори, пълна деградация на обществото и липса на всякакви морални ценности. Най-хубавото нещо, което предстои, е златната епоха, която ще настъпи и ще се почувства осезаемо в близките десетилетия. Виждаме как все повече хора преминават към вегетарианство, веганство, суровоядство, дори слънцеядство и все повече хора се занимават с духовни практики. По този начин съзнанието на тези, които практикуват този начин на живот, се отразява и на останалата част на населението. Чували ли сте метода на 100-те маймуни? 100 маймуни от един остров се научили да ядат картофите белени. На съседния остров – без да имат контакт – маймуните също започнали да белят картофите и да ги ядат така. Ние искаме да предадем нашия опит и практика в здравословния и по-осъзнат начин на живот на нашите гости, да ги дарим със знанието и практиката и те да ги прилагат и съответно да помагат на други хора около тях. Така по метода на личния пример може да заживеем в едно по-добро и по-здраво общество, имайки ясна и точна концепция какво правим ние тук на земята.

А ако се окаже, че е по-силен отпорът от обществото, което още не е стигнало такава степен на осъзнатост?

–        Ако всеки мисли по този начин, както е въпросът, със сигурност България ще остане черна дупка за света. Но, за наше най-голямо щастие, виждаме, че много българи активно се пробуждат и са готови да приемат и да се впуснат в това ново и интересно преживяване на физическа и духовна осъзнатост. И това се случва неслучайно. Когато хората живеят в пълно разочорование от системата, наложена върху цялото население – както е в България – когато хората са напълно нещастни и болни, получавайки друга алтернатива за начин на живот, намират баланса в живота си и постигат хармония със заобикалящия ги свят.

А коя е “системата, наложена върху цялото население”?

–        Икономическата система, наложена от корпорациите, която прави човека роб и машинка, губейки пълна представа за реалността около себе си. Ние сме едни кокошки в един голям кокошарник, които работят по цял ден за шепа трохи и си мислят, че това е щастие. Целта на човешкият живот е съвсем различна.

Не мисля, че някой се заблуждава, че това е щастие, хората масово са нещастни от живота си.

–        А защо са нещастни? Ззащото търсят щастието в моментни сетивни наслаждения, които наричат “щастие” – безраборен секс, алкохол, наркотици, хазарт, масово избиване на животни за удовлетворяване на небцето. Така се превръщаме в роби на нашите сетива, в едно животинско общество. Губим напълно целта на нашата човешка форма и живот.

Споменахте хранещите се със слънчева енергия. Според вас тези хора изолиран феномен ли са и – най-важното – не е ли противоестествено да не консумираме благата на природата?

–        Това е дълъг път на съзнателна еволюция. Опитвайки се сляпо да подражаваме на хора като тези феномени ( които засега за феномени, а впоследствие ще се превърнат в нещо естествено), излагаме на пряка опасност здравето си. Затова методите, по които ние работим, е да променяме постепенно, бавно и плавно нашето животинско съзнание към естественото духовно съзнание. Можем изцяло по естествен начин да се откажем да се храним с вторичната слънчева вибрация, приета от растителните продукти и трансформирайки праната, която се намира навсякъде около нас, в наша естествена храна. За някои хора са нужни няколко живота, а тези, които в момента успяват да се хранят по този начин, са имали еволюционно осъзнаване предните животи. Въпреки всичко, това също си остава фина материална храна – има нещо по- висше и то е осъзнаване на Бога като личност и нашата вечна връзка с Него. Тогава душата намира пълен покой и себереализация, осъзнавайки своето изначално състояние. Всъщност, тогава започва нашият втори живот на вечно щастие, блаженство и любов.

Да се върнем на по-прозаичните неща – казвате, че при вас човек може да се научи да контролира глада и апетита си – как става това?

–        Премахвайки старите и болни клетки, заменяйки ги с нови и здрави, организмът по естествен начин регулира желанието за глад. Една от основните причини да изпитваме глад е, че нямаме пълноценно балансирано хранене, чрез което да можем да нахраним живите клетки в организма и те да сигнализират на мозъка, че има засищане. Можем да погълнем няколко килограма храна, но когато не удовлетворим нуждите на живия организъм, той отново и отново изпитва чувство на глад. Ето защо, при едно балансирано хранене, започваме да различаваме истинското чувствто на глад от лъжовното и възвръщаме истинския си вътрешен глас, който ни ръководи кога, какво и колко да ядем и пием.

А споделяте ли теорията, че яденето и трупането на мазнини са един вид защитен механизъм – човек си изгражда по-дебела стена, която да го предпазва от външния свят?

–        Да, по-дебела стена на илюзия и бягане от реалността – точно това е последица от разочорованието от света, в който живеем.

Работили сте с Лидия Ковачева, кои от нейните основни постулати още са валидни и кои са били оборени от практиката и науката?

–        Работили сме дълги години с Лидия Ковачева и по-специално баща ни Георги Славов, който е диетолог-специалист по лечебно хранене. Трябва да сме горди, че такава личност се е родила в България и е дала тласък на знанието за здравословно хранене и начин на живот. Нейният метод е уникален и дава реални резултати, стига човек да го следва стриктно и под наблюдението на специалисти. Поради невежество и своеволие, този метод беше опорочен от някои хора, които после я упрекнаха в некадърност.

Може ли да резюмирате най-общо постулатите на нейния хранителен режим, които и вие прилагате?

–        Плодолечение или така наречения детокс, а това, в което ние сме се специализирали, е захранването след тези режими. Заедно с баща ни разширихме и обогатихме лечебното хранене, което Лидия Ковачева е прилагала. Днес в лечебен център Vita Mores даваме на хората един холистичен практически подход към здравето, който е напълно приложим в домашни условия. Това, което Лидия Ковачева и ние искаме да кажем да всички хора, е, че ХРАНАТА ЛЕКУВА.

Видео с рецепти на Слави и Ленко Славови (от „Денят отблизо с Мария“ по Канал 1 )

Интервю на Кристина

3 Comments

 1. лекарството против насекоми се надявам да
  ме отърве от тех -дали го имате некъде готово и как може да си го достава .

 2. Zashto nikude ne govorite,che ste fanati4ni poklonnici na Krishna i hotelyt vi e Krishna sbori6te,kydeto zvu4i Krishna muzika ot sutrin do ve4er? I se natrapva na gostite postoqnno?

 3. Kogato shovek ot Krishna casnanie icka da se lekuva pri vas
  mu otkazvate
  Lekuvaite karmite
  i shte imate o dobra karma
  Gurunishta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *